16 februari 2009

Inget stöd för Glasriket

Det blir inget stöd från regeringen för att hjälpa Glasriket genom krisen och vägskylten till höger riskerar att snart vara ett begärligt samlarobjekt som en påminnelse om en svunnen era.

Inte för att jag tycker synd om storkapitalisten Torsten, han lär nog fan inte behöva leva på a-kassa i vilket fall. Däremot så handlar det fortfarande om hundratals direkta arbetstillfällen och mångdubbelt fler indirekta. Glasriket är sannoligt regionens enskilt främsta turistmagnet. Utan Glasriket så försvinner också alla de miljoner som varje år bidrar till arbetstillfällen och skatteintäkter för en hel region.

Ändå så har inte ett ljud hörts i frågan från någon av de lokala borgarna. Frågan är varför de inte ställer upp för regionens överlevnad och den ställde jag genom insändaren nedan.

Måndagen 2/2 var riksdagsledamöter från vänsterpartiet på besök i glasriket för att bilda sig en uppfattning om krisen i glasriket och visa sitt stöd för de som drabbas. Slutsatsen var glasklar; glasindustrin är ett nationellt kulturarv som måste tas tillvara! Dessutom är glasindustrin livsviktigt för regionen, inte minst som motor för turismen. Regeringen måste därför ta sitt ansvar för att branschen tar sig igenom krisen genom statligt stöd, främst i form av satsningar på utbildning för de anställda.

Onsdagen 4/2 var det socialdemokraterna som var på plats – och slutsatsen blev precis densamma!


Nu återstår frågan; varför står regeringen så handfallen? Varför hukar Jan R Andersson (m), Eva Bengtsson Skogsberg (m), Chatrine Pålsson Ahlgren (kd) och Anders Åkesson (c) i buskarna när länet behöver deras röster? Varför står inte länets borgare upp för glasindustrin?


Varför?


Kaj Raving

Ordf. Vänsterpartiet Nybro


Media: Barometern1, 2, 3, 4, Östran

-----------------------------------------------------------

Lästips: Israelkritik och antisemitism, Kasta ankar innan det är försent, Antisemitismen vi tar det igen, va?

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Dagge sa...

Om nu det här "Glasriket" är så otroligt viktigt och fantastiskt, hur kan det komma sig att man inte lyckas sälja tillräckligt med glas?

Vad konkret vill du att staten ska göra åt detta? Börja köpa serviser, vaser och djurfigurer i glas?

Kankse borde ni som bor där stödja glasriket genom att börja handla mer där istället för på Coop (eller vilken stormarknad det nu är)?

Kaj Raving sa...

Det är friska takter Dagge, bara för att man inte har koll på vad det handlar om så behöver man inte avstå från att kommentera.

Det står ju i inlägget att glasindustrins främsta funktion är som motor i regionens turistindustri. Det handlar alltså inte främst om glasbruken i sig utan till stor del om de indirekta värden de för med sig. För att inte tala om det immateriella värdet som finns i ett nationellt kulturarv.

Det regeringen rent konkret kunde göra vore att bidra med satsningar på utbildning, exempelvis genom ett permitteringsstöd eller liknande.

"Kankse borde ni som bor där stödja glasriket genom att börja handla mer där istället för på Coop (eller vilken stormarknad det nu är)?"
Jo, där satte du ju fingret på det... Och bara Trollhätteborna börjar köpa Saab i stället för någon japansk bil så skulle Saabs kris lösa sig - inte!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...