13 februari 2009

En cynisk människosyn

Över 2000 människor i Kalmar län, majoriteten kvinnor, kommer att utförsäkras, mista sin sjukpenning och kastas ut i ovisshet efter ett beslut om att kraftigt försämra sjukförsäkringen, ett beslut som ivrigt applåderades av länets borgare. Tusentals arbetare i länet har eller riskerar att stå utan arbete och står (i bästa fall) där med en a-kassa som fullständigt har demolerats av den borgerliga regeringen, alltmedan man talar om arbetslinjen och kampen mot utanförskapet i en uppenbar brist på självinsikt.

Samtidigt så slår sig läns-riksdagsledamöterna Jan R Andersson (m), till höger, och Eva Bengtsson Skogsberg (m) för bröstet för att regeringen har genomfört ytterligare en skattesänkning. En skattesänkning som utöver att den ytterligare spär på de inkomstklyftor som växt lavinartat under det borgerliga styret även betalas av de människor som av de båda och deras kollegor nu kastas ut i det utanförskap som trots den borgerliga retoriken faktiskt ökar.

För vilka har de som tjänar mest på regeringens politik att tacka? Vilka bidrar till att direktören på Lidingö kan tjäna 15000:- per år bara på den slopade fastighetsskatten?

Jo, det är undersköterskan med utsliten rygg och en oviss framtid på grund av den försämrade sjukförsäkringen som betalar, tillsammans med industriarbetaren som kastas ut i arbetslöshet och där upptäcker att regerings demolerande av a-kassan inte bara innebär fler karensdagar utan även att han inte ens kommer i närheten av 80% av sin forna lön. Det är de som får ta konsekvenserna av att den gemensamma välfärden monteras ner för att gå till direktörens skattesänkning.

I regeringens värld har nämligen både undersköterskan och industriarbetaren valt sin situation och måste få det så jävligt att de väljer att arbeta igen i stället för att bara gå hemma och dra; det är det som är regeringens omhuldade ”arbetslinje” och det är en cynisk syn på människor!

Mot detta ställer vänsterpartiet en human människosyn. Mot regeringens bestraffning av de sjuka så ställer vi en höjd ersättningsnivå eftersom vi menar att även människor som är sjuka har rätt till en trygg försörjning. Mot regeringens utförsäkringskedja ställer vi rätten till rehabilitering och anpassning av arbetsplatsen för att förhindra att människor blir fast i sjukskrivning mot sin egen vilja utan får möjlighet att komma tillbaka till arbetslivet.

Mot regeringens bestraffning av arbetslösa ställer vänsterpartiet en a-kassa som fungerar som den omställningsförsäkring det faktiskt är. Vi vill se en a-kassa där de flesta faktiskt får ut 80% av sin lön och där man inte tvingas lämna familjen för ett deltidsarbete i Haparanda från första dagen som arbetslös.

Jan R Andersson lovar att regeringen ska fortsätta med ”arbetslinjen”. Det tror jag tyvärr är sant. Därför lovar vi i vänsterpartiet att arbeta för att vi i stället ska få ett rättvisare och mer solidariskt Sverige efter valet 2010!

----------------------------------------------------------------------

Ett hjärta RÖTT som vill ge Borg båten, Queen of light som gillar de nya sjukreglerna (eller inte) och Lasse gillar inte Sydsvenskan

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Olof Ström sa...

Ja det är verkligen för jäkligt att ställa krav på att de som kan i någon utsträckning faktiskt ska göra det.

Sjukförsäkringen är till för de som är sjuka, inte de som kan jobba och är för bekväma för att söka ett nytt yrke.

Kaj Raving sa...

"Du är ju bara 75% förlamad - då har du 25% kvar att arbeta med, så ut och sök en 25%ig tjänst för f-n"

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...