01 februari 2009

Boskapsuppfödarna skövlar regnskog!

Boskapsuppfödning är den främsta orsaken bakom skövlingen av Amazonas regnskogar, det slår Greenpeace i Brasilien fast i en rapport. Skövlingen av regnskog står i sin tur för en femtedel av utsläppen av växthusgaser.

Eftersom regnskogen binder stora mängder koldioxid så innebär det att skövlingen också frigör stora mängder (samtidigt som mindre koldioxid kan bindas), vilket gör Brasilien till en av de största förorenarna.

Brasilien har lovat att ta tag i skogsskövlingen men rapporten från Greanpeace visar att utvecklingen går åt fel håll, mellan 1990 och 2003 har Brasiliens boskapsbestånd mer än dubblerats.
Nu är det inte bara för den direkta boskapsuppfödningen som man skövlar regnskog utan man skövlar även regnskog för odling av sojabönor. Sojabönor som sedan blir mat för kor här i Sverige.

Slutsaten är lika enkel som självklar. För att bryta trenden krävs att man sätter stopp för köttindustrins skövlingar! Både den direkta och den indirekta.

Hittat hos Jens Holm
-----------------------------------------------------------

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , ,

2 kommentarer:

mervi sa...

Det är nog inte så enkelt att stoppa köttindustrins skövlingar. Samtidigt som det skapas lagar, så måste även världens befolkning äta mindre kött, men det blir nog svårare än att stifta lagar och skapa reservat i korrumperade länder.

Kaj Raving sa...

Knappast enkelt, men nödvändigt!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...