22 januari 2009

Kom ut ur bubblan Malin!

Det är tragiskt att se den inskränkta värld som vissa människor lever i. För jag hoppas verkligen att det är inskränkthet och inte det förakt som jag läser mellan raderna som får Malin Wollin att reducera frågan om en kostnadsfri skola för alla till att handla om två limpmackor och lite saft.

Det Malin Wollin har reagerat på är att skoldirektör Stephan Rapp i Jönköping vill stoppa alla små utgifter för diverse skolaktiviteter som föräldrar ofta pådyvlas.
– Det är dags för nolltolerans, precis det som skollagen föreskriver.
Oavsett om Malins reaktion nu grundas i inskränkthet, rent förakt eller något annat så står det i alla fall klart att hon aldrig levt i en familj där ekonomin hela tiden har befunnit sig på fel sida av marginalerna, en familj som får "stora problem" att bekosta en matsäck för bara en tia.

Särskilt som matsäcken för bara en tia sällan kommer ensam, utan ofta kompletteras med exempelvis ett inträde. Fast det kostar ju bara en tjuga och vem har inte råd med det?
Har klasskompisen födelsedagsfest i helgen? Nåja, man kan säkert hitta något billigt, för en 30 kronor sådär.
Veckan efter så åker barnen på en liten busstur, kostar bara 30 spänn, det är ju inga pengar, så det kan ju föräldrarna stå för. Och man får gärna skicka med barnen en liten slant till en glass på vägen också.
Men aj då... plötsligt har tian passerat hundrakronorsgränsen och familjen med "stora problem" får bekymmer att hantera den där lilla slanten som inte är något problem enligt Malins världsbild.
Lägg sedan till ett par gymnastikskor och att familjen sedan har tre barn så får familjen verkligen stora problem och till på köpet så är risken stor att vi har en familj där barnen är "sjuka" på skolutflykten. liksom de kanske "inte har lust" att gå på kamratens födelsedagskals därför att barn inte är dummare än att de fattar när familjen egentligen inte har råd att köpa någon födelsedagspresent och hellre låter bli att gå än att se på när föräldrarna "inte är särskilt hungriga" eller "åt tidigare" när middagen serveras.

Men det är en familj som Malin uppenbarligen aldrig levt i och som hon uppenbarligen inte kan leva sig in i heller. I sitt trygga medelklass(?)förakt så presterar hon i stället följande rader.
Att bara familjen slipper mackorna så kommer de komma ifatt ekonomiskt.
Om de sparar in på den matsäcken så kan hela familjen åka till Kreta 2083.
Och detta tack vare skoldirektören som räddade dagen.

Om hon för en stund kunde bryta sitt förakt för människor som har det sämre så skulle hon kanske se att det inte minst är barnen som drabbas av att skolan inte är . Även barnen får ytterligare ett stressmoment i en oftast redan tuff vardag på grund av något som hon ser som en skitsak.

Det är på tiden att skolan börjar följa skollagen och det vore på sin plats att Malin Wollin tog sig ur sin trygga bubbla för att se hur verkligheten faktiskt ser ut för vissa människor!

Andra borde följa efter ur bubblan.

--------------------------------------------------------------------

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , ,

3 kommentarer:

Tonårsmorsa sa...

Hehe. Såg ditt inlägg precis efter jag skrivit klart mitt! Det verkar som om vi skrivit ungefär samma sak:

http://tonarsmorsa.se/2009/01/22/det-handlar-inte-om-nagra-mackor-for-en-tia-malin-wollin/

miss anjelina sa...

jag håller helt med dig..det handlar ju bara inte en liten matsäck,utan allt det andra som man ska kunna betala för att barn kan delta och vara med, för vilken föräldrer vill att barnen hamnar utanför? jag tror inte heller att någon väljer att ha dålig ekonomi, det tillkommer många gånger pga. olyckliga omständighter och ren otur,som malin tydligen har sluppit; annars hade hon knappast varit så oempatisk.

Kaj Raving sa...

Tonårsmorsa: jo, det verkar vara många som ser en helt annan verklighet än den som Malin upplever. Det var ett bra inlägg du skrivit också och som sagt; det handlar inte bara om några mackor.

Miss angelina: precis, när man lever ett liv på (eller på fel sida av) de yttersta ekonomiska marginalerna så krävs det så oerhört lite för att ställa till stora bekymmer i tillvaron. En sådan situation är inget som någon väljer, men det är något som Malin knappast upplevt.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...