12 december 2008

Stråth-utredningen: Rädda den Svenska modellen - genom att stympa den

Eftersom socialdemokraterna och regeringen vägrat ställa några som helst krav på EU för att garantera den svenska kollektivavtalsmodellen så är det nu den svenska arbetsmarknaden som ska anpassas till EG-rätten. Och slutsatserna som den tillsatta Stråth-utredningen utmynnade i är följande: begränsa strejkrätten och godta utländska kollektivavtal som är betydligt billigare än de svenska.

De svenska facken får enligt utredningen inte ställa några krav på utländska företag med tillfällig arbetskraft (upp till ett år) som går utöver vissa minimivillkor. Dessa minimivillkor gäller dock bara en "hård kärna" av villkor där bland annat försäkringar och annat som ingår i de svenska kollektivavtalen inte räknas in. Detta innebär att för utländska "tillfälliga" arbetare
arbetare gäller en kostnadsnivå som svenska arbetare knappast kan konkurrera med. Om avtalen ens är äkta. Josefin Brink:
- Enligt förslaget blir det också nästintill omöjligt att kontrollera att gästande företag verkligen tillämpar löner och villkor i enlighet med de i sig diskriminerande minimikraven. Risken är stor att oseriösa företag viftar med ett avtal som i praktiken inte gäller. Och när facket väl fått nys om saken och baxat ärendet till arbetsdomstolen är risken stor att företaget sedan länge lämnat landet.
Följden blir givetvisen press nedåt på de svenska lönerna och villkoren.

Arbetarnas rättigheter får alltså återigen stå tillbaka för kapitalets fria marknad, för vilken gång i EU:s historia går väl knappast att räkna.

Arbetsmarknadsminister Littorin vill inte kommentera utredningen, men har ändå en poäng när han inte anser att vi bör omförhandla utstationeringsdirektivet i EU utan menar att
–Det är att spela rysk roulette med den svenska modellen.
Med tanke på den kraftiga högerövervikten inom EU, oräknat sossarna, så är det ytterst tveksamt om en omförhandling skulle leda till någon förbättring. Det är ju just därför som vi skulle ha krävt garantier innan vi godkände Lissabonfördraget.
Det finns dock ännu möjligheter att kräva garantier för den Svenska modellen så länge som Irland inte har fått chansen att rösta "rätt" och antagit fördraget.

Bloggat: Rött hjärta, Vänster,

Media: DN 1, DN 2, Aftonbladet 1, Aftonbladet 2, LO-tidningen, SvD, Vänsterpartiet,

------------------------------------------------------------------

Mer EU från Alliansfritt Sverige

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...