18 december 2008

Stråth-utredningen öppnar för lönedumpning

Stråth-utredningen, som skulle utreda hur den svenska modellen ska anpassas till EG-rätten, kom i förra veckan fram till att fackföreningarna inte får ta till stridsåtgärder om de utländska företagen kan visa upp dokument som visar att de uppfyller vissa minimivillkor.

Vänsterpartiets Josefin Brink påpekade då i en kommentar svårigheten i att kontrollera äktheten i ett sådant avtal:
- Enligt förslaget blir det också nästintill omöjligt att kontrollera att gästande företag verkligen tillämpar löner och villkor i enlighet med de i sig diskriminerande minimikraven. Risken är stor att oseriösa företag viftar med ett avtal som i praktiken inte gäller. Och när facket väl fått nys om saken och baxat ärendet till arbetsdomstolen är risken stor att företaget sedan länge lämnat landet.
Bilden bekräftas vidare av LO:s avtalssekreterare Erland Olauson:
- I Lavalfallet tog det sju, åtta månader innan vi fick veta vad arbetstagarna egentligen hade i lön.
- Bevisregeln gör det möjligt för en arbetsgivare som är beredd att visa upp falska papper att slippa undan kollektivavtalsreglering.
Nu kan man i Dagens arbete även läsa exempel på hur detta går till redan idag, när ett polskt företag visat upp falska anställningsavtal för facket. Avtal som visade att de polska arbetarna fick lön enligt det svenska avtalets miniminivå, vilket i sig är mycket lågt, men som visade sig vara falska och lönen var i själva verket betydligt lägre.

Genom att man vill öppna ytterligare för möjligheten att agera på detta vis så öppnar Stråth-utredningen dörren på vid gavel för företag att konkurrera på den svenska arbetsmarknaden med löner och villkor som ligger långt under de svenska och lönedumpning kan bli en påtaglig verklighet inom en inte alldeles avlägsen framtid.

-------------------------------------------------------------

Lästips: Alliansfritt Sverige om att fattigdomen ökar i Sverige, Ett hjärta RÖTT om bidragsberoende, Lasses blogg om att Reinfeldt borde hållt tyst och Queen of light slutligen, är optimistisk.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...