08 november 2008

Sossar - stå upp för kollektivavtalen!

Den 20:e november ska riksdagen besluta om Sverige ska anta Lissabonfördraget, EU:s nya grundlag, eller inte. Vänsterpartiet vill att folket ska få avgöra frågan i en folkomröstning, men framför allt så vill vi att man säkrar den svenska kollektivavtalsmodellen innan frågan avgörs.

EU-domstolen har nämligen genom en rad domar under det senaste året inskränkt de fackliga rättigheterna i en omfattning som inte står långt efter USA:s Högsta domstols antifackliga framfart under början av förra seklet. Precis som då så är det också nu arbetarens rättigheter som sätts på undantag till förmån för kapitalets fria marknad.

Lissabonfördraget löser ingenting av detta, utan det enda sättet att bekämpa social dumpning på den svenska arbetsmarknaden är genom att ett juridiskt bindande protokoll till Lissabonfördraget. Trots att man har möjlighet att göra gemensam sak med vänsterpartiet och stoppa fördraget tills man fått just ett sådant protokoll så har socialdemokraterna deklarerat att man inte kommer att ställa några som helst krav på EU för att säkra den svenska modellen.

Ännu finns dock tid för fackföreningsrörelsen och alla som tycker att den svenska arbetsrätten är viktig att sätta press på de socialdemokratiska riksdagsledamöterna och kräva att dessa bekänner hur de egentligen ställer sig till den svenska modellens överlevnad. Det finns ännu tid att kräva att socialdemokraterna slutar krypa för EU och i stället visar att man vill vara ett arbetarparti!

Så alla som tycker att det är viktigt att bevara den svenska arbetsrätten – kontakta de socialdemokratiska riksdagsledamöterna och kräv att även de står upp för den svenska arbetsrätten och kräver garantier innan Lissabonfördraget godkänns – medan möjlighet finns!

Kaj Raving
Ordf. vänsterpartiet Nybro

Aftonbladets Lotta Gröning är inne på samma linje.

Vänsterpartiets kampanjsida - Rädda den svenska modellen!

-------------------------------------------------------------

Hanna har liksom jag irriterat sig på pensionsreklamen (vet inte ens vilket j-a bolag skiten är reklam för, eftersom jag alltid byter kanal när den kommer), Lasse filosoferar över hönan och ägget-problemet - och presenterar svaret!, medan Sahlin är på tapeten hos såväl Ett hjärta RÖTT som hos Jinge. Alliansfritt Sverige berättar om moderaternas syn på integration.

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...