18 oktober 2008

EU kan knäcka den svenska modellen

– Den svenska arbetsmarknadsmodellen riskerar att falla sönder
Det menar Nils Karlsson, forskare på näringslivets forskningsinstitut Ratio. En utav orsakerna är att EG-rätten får allt större vikt i ett utvidgat EU. Och som man sett i ett flertal domar det senaste året så dömer domstolen konsekvent till "den fria marknadens" fördel, vilket innebär att kollektivavtal och sociala skydd för arbetarna får stryka på foten.

Därför menar Nils, tillsammans med forskarkollegan Henrik Lindberg, att både svensk lagstiftning och svenska kollektivavtal måste ändras för att anpassa sig till EU. Med en anpssning till EU menar de givetvis att man måste inskränka fackets inflytande och att det ska bli lättare att sparka folk.

Detta till skillnad från de som faktiskt berörs, dvs arbetarna, som inte alls anser att den svenska modellen ska anpassas efter vad EU tycker. Tvärtom så anser där 9 av 10 att den svenska arbetsrätten är enbart en svensk fråga och inte något som ska dikteras av EU, vilket i praktiken är vad de båda forskarna förespråkar.

Bara händelsevis så råkar forskarnas slutsatser ligga helt i linje med Svenskt Täringslivs kravställningar i de pågående förhandlingarna kring ett nytt huvudavtal, som är tänkt att ersätta Saltsjöbadsavtalet. Och bara händelsevis så vill Svenskt Täringsliv förhandla om ett nytt huvudavtal nu, under en högerregering som lyckats i sina angrepp på facken.

Det är i och för sig inget märkligt, utan det märkliga är att facken i denna situation, när den svenska arbetarrörelsen är svagare än den varit på bortåt 100 år, faktiskt sätter sig ner och förhandlar. Dessutom så går man in med inställningen att man visserligen ser konflikträtten som icke förhandlingsbar men man håller ändå "öppet för överenskommelser om hur denna konflikträtt ska få användas", vilket på LO-språk brukar betyda ungefär:
För att blidka medlemmarna så behåller vi själva begreppet, så kanske någon faktiskt fortsätter att tro att vi är en kamporganisation för arbetarna. Men viktigast är ju ändå att inte våra hussar i regeringen och Svenskt Näringsliv tycker att vi är besvärliga, så vi går med på en så långtgående reglering av konflikträtten att den i praktiken ändå försvinner!

Den svenska arbetarrörelsens främsta linje består idag alltså av sossar som inte vill stå upp för den svenska modellen och ett LO som inte vill stå upp för strejkrätten.

Det ser mörkt ut för den svenska arbetaren!

------------------------------------------------------------

Lasse om chocker, Jinge om kungen, liksom Rött hjärta, Ett hjärta rött om försäkringskassan, Motvallsbloggen om Palme och Björn om betyg. Vår ljusdrottning får vi önska lycka till med diktskrivandet tills vidare.

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack,tack!
Dina ord värmer i höstkylan.
Ha det gott!
*Kram*
Marlene

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...