14 september 2008

Wal-Marts kapitalistiska dröm gick inte hem - den här gången

Den internationella kedjan Wal-Mart är känd för sina låga priser. I fackliga kretsar är den dock minst lika känd för sin dumpning av löner och rättigheter och inte minst sin fientlighet mot allt vad fackföreningar heter. Kedjan har dessutom nyligen gått ut och varnat för att de anställda skulle kunna tvångsanslutas till facket om Obama vinner.

Nu har företaget åter igen visat på hur de ser på sina anställda. I Mexico har man nämligen betalat delar av sina anställdas löner med värdecheckar som bara kan lösas in i de egna butikerna. Det här var en vanlig strategi från arbetsköparnas sida även i Sverige en gång i tiden. En strategi som gick (går) ut på att göra arbetaren så beroende av arbetsköparen att han/hon blir mer eller mindre livegen och mindre benägen att vara besvärlig och ställa krav. Till på köpet så blir man ju säker på att pengarna man betalat ut kommer tillbaks till de egna fickorna igen.

Som väl är så har man nu kommit fram till att agerandet har brutit mot landets grundlag och att det kan bli aktuellt med ett generellt förbud om fler beslutar sig för att driva frågan eftersom "bruket hörde hemma i det förgångna".

Det faktum att de åkte på däng den här gången förändrar dock inte det faktum att Wal-Mart ständigt strävar mot den kapitalistiska drömmen: att fullständigt äga och styra över de anställda.

LO-Tidningen, Arbetaren

---------------------------------------------------------------

Lästips: Pastey om FRA-lagen, Fredrik om sossarnas anpassning till borgarnas agenda, Svensson om konspirationsteorier i SvD, Björn om Greenspan och Lasse som undrar hur EU ser på gratis gym.

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , , om konspirationsteorier i SvD,

1 kommentar:

Tigerkex sa...

Läste om det där de gjort i Mexico. Vad ska man säga? Vad finns det att säga? Man blir så fruktansvärt förbannad, samtidigt som man känner sig orolig inför det högern ser som "utveckling". Klart är i alla fall att WM handlar på ren girighet/snålhet och ägarna förtjänar ingen respekt alls. De ska ses som de svin de är. Varken mer eller mindre.

I Sverige har vi liknande lågpriskedjor som funkar lite som ett WM-light. Lidl, Willys, Netto och många fler är rena rama slavdrivarföretag med noll medmänsklighet eller ens intresse för att sköta sina butiker. Är det någon i Sverige som kommer att börja betala sina anställda med kuponger som bara kan lösas i deras butiker så är det dessa tre.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...