14 september 2008

Viltvården bör inte styras av lusten att döda!

Mae Isaksson går i dagens Aftonbladet till angrepp mot jägare i allmänhet och Svenska Jägareförbundet i synnerhet:
Nu har våra svenska jägare förbrukat sin rätt att ansvara för viltvård [...] Så mitt förslag är att vi lämnar Svenska Jägareförbundet i medeltiden och strävar framåt utan dem. De få jägare som har förstått vart planeten är på väg, de kan med fördel rekryteras för avlivning av djur när det är nödvändigt samt att lära andra viltvård och allt det innebär.
Att Svenska Jägareförbundet redan har diskvalificerat sig från att betraktas som en seriös organisation skrev jag om för nästan exakt ett år sedan och inte mycket talar för att något skulle ha förändrats på den punkten, särskilt inte när det handlar om jägarnas konkurrenter - rovdjuren.

Att ta ifrån jägarna ansvaret för viltvården är ett vettigt förslag som går i linje med något jag förespråkat länge: I stället för att lägga viltvården i händerna på en grupp amatörer som till stora delar sätter likhetstecken mellan "viltvård" och att göra sig av med all konkurrens till sin mordiska hobby, så bör man överlåta viltvården i händerna på professionella viltvårdare som har utbildning och intresse av att se helheten, bortom den egna frysboxen och bortom lusten att döda enbart för sitt höga nöjes skull.

Professionella viltvårdare kunde lämpligen finnas på både statlig och kommunal nivå för att ta hand om spårning och avlivning av trafikskadade djur och annan som kan behövas i viltvårdsväg. På så sätt skulle man få en viltvård som sköttes av kompetent personal vilket sannolikt även skulle innebära att betydligt färre människor och inte minst färre hundar skulle dödas av jägare varje år.

Visst finns det de jägare som faktiskt är intresserade av viltvård, naturupplevelser osv., men minst lika många och, utifrån egen erfarenhet, troligen många fler har ett, milt uttryckt, begränsat intresse av vilt"vård" utan poängen är att döda något som rör på sig. Hur ska man annars förklara exempelvis äppelhögarna som ligger utlagda 50 meter från älgtornen på så många håll eller att man säger att man "skjuter vartenda räv" man ser för att de håller nere rådjursstammen.

Jag vill minnas att jag läst att (människo)mördare får en "kick" av att döda, jag antar att samma sak gäller djurmördare. Men personligen så tycker jag inte att lust att döda är en god egenskap att bygga en verksamhet på, inte ens när det gäller viltvård.

----------------------------------------------------------------

Lästips: Björn om FRA-lagen, Tomas om USA, Marlene om en stark vänster och Nicke om vänsterpartiet i Emmaboda har avslutat sin kampanj till förmån för Ecpat.

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , ,

12 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Instämmer å det livligaste.

Anonym sa...

Samtidigt som vi tar ifrån alla jägare rätten till att jaga och bara låta utbildade "specialister(?!)" jaga. så har jag lite fler förslag på idéer man kan göra:
1. Ingen får köra bil förutom körskolelärare, rallyförare och taxichaufförer eftersom dom oftast är bättre bilförare än oss andra.
2. Ingen får skaffa barn, förutom dagisfröknar och lärare.
3. Ingen får göra första hjälpen på en medvetslös människa förutom en läkare/sjuksköterska.

Eller varför inte förbjuda alla spela fotboll om man inte är proffs?

Kaj Raving sa...

Anonym: Du kanske har andra erfarenheter, men själv har jag aldrig upplevt att bilförare, föräldrar och människor som ger första hjälpen har ett egetintresse i att ha ihjäl andra varelser som främsta drivkraft för sina handlingar.

dwe sa...

Rätt märkligt att jag som jägare kanske hört en eller två av dom ca100 olika jägare jag träffat resonera som du beskriver.men visst finns det röttägg. Att natruren skulle sköta det själv ? visst på 30 40 år kanske ,men hur många bilolycker och liv skulle det kosta innan dess tex. Och hur mycket rovdjur blir det inte innan viltstammarna . Lycka dessutom till med vildsvinen utan nån jakt på dom .Jag har aldrig förnekat att jag får kickar av jakt men det är mest späningen före skott .Tycker det är lite pinsamt att man i en sån stor tidning som aftonbladet får skriva så felaktigt som hon gör ,ren okunskap som bara bygger på fördommar .vilka tror du är snabbast på plats vid en olycka ,den lokala jägaren som dessutom hittar direkt och känner till marken.

Kaj Raving sa...

dwe: Jag träffar dagligen jägare, inte minst på jobbet. Det är människor som jag i de flesta fall tycker om och respekterar, i de flesta avseenden, men tyvärr så får jag hela tiden min bild av att jägare inte är intresserad av och i många fall direkt olämpliga till att sköta viltvården. Och då brukar de ändå tona ner sig när de är medvetna om att jag hör.

Utlagda äpplen är dessutom något som man ofta ser vid den här årstiden och då handlar det ju definitivt inte om jakt utan om en form av slakt. Kom sen och hävda att man inte är mer intresserad av kicken än av viltvård.

Att naturen skulle sköta sig helt själv har jag aldrig hävdat, och inte heller Mae i artikeln, det är knappast realistiskt med tanke på människans alla ingrepp i naturen. Det vi har konstaterat är att det finns andra sätt att bedriva viltvård på än genom hobbymässigt massmord.

dwe sa...

Läs hennes artikel igen .Att det skulle gå att skotas på statlig eller kommunal nivå är bara naivt .Hur stort arbetsområde tycker du en sån ska ha ?Jag skulle aldrig lägga ut äpplen inför älgjakten och så många jägare är det inta som gör det men visst finns dom. Vi har i vårat jaktlag en jättefin rådjursstam som vi fått tack vare lagom avskjuttning,utfodring saltstenar.mm tack vare att man skjuter bort vissa djur så blir det tex mindre inavel . När det gäller eftesök så är jag, vi ute mycket skogen så har vi också koll på vilka djur som finns i markerna och kan därför snabbt spåra upp ockh avliva rätt djur dessutom känner jag, vi till marken bättre, Däremot skulle det finnas mer möjlighet till utbildning osv.Fråga Är alla veganer såna som spayar tåg och förstör?

Anonym sa...

dwe: Varför ska jag läsa hennes artikel igen?

Att du du tycker att det är naivt kan jag säkert tro, men jag är helt övertygad om att viltvården skulle skötas mycket bättre om den sköttes av utbildade proffesionella än som nu när den sköts av amatörer med driften att döda som motivation.

"Fråga Är alla veganer såna som spayar tåg och förstör?" Nej, men det kanske borde vara veganer som sköter tillsyn och tillståndsgivning för exempelvis slakterier?

/Kaj

dwe sa...

Det är just det att är man ute och jagar så lär man sig hur viltet fungerar vart dom går , betar sover mm .Bättre utbildning går inte att få.Som jag sagt innan större delen av jägarkåren sköter viltvården bra .Skulle det va fel på slakterierna , knappast om mnan ska sälja köttet vidare ,det är hårt reglerat som det är.Du och mae får gärna komma med konkreta förslag hur viltvården ska skötas .Kalla jägare amatörer ,har du varit med tex mig och jagat vad vet du om hur det går till i alla jaktlag .Jag ser gärna att jaktlagen ska visa att dom sköter viltvården bra till tex länsstyrelsen eller vad det nu kan va.Sen är det ganska enkelt att se vilka jägare som verkligen bryr sig om viltet ,dom som har gott med vilt ,dom som bara jagar för dödandet skull har inget vilt .En sak till håll med om att det var lite löljigt att ha en undersökning om viltvården is samband med artirkln som enbart går ut på att säga hur dåliga vi jägare är och sen ha en sån ledande fråga.Jakthatare lyser igenom hela artikeln likså hennes tidigare

Kaj Raving sa...

dwe: En undrsökning i en aftonblaska är en undersökning i en aftonblaska och har sitt värde därefter, oavsett ämnet.

Att veganer skulle sköta tillsynen var ironiskt menat, eftersom veganer knappast kan ses som än en partisk intressegrupp i förhållande till slakterier. På samma sätt är jägare en partisk intressegrupp i förhållande till viltvården och därmed inte lämplig att ta hand om den, oavsett hur "duktiga" enskilda jägare kan vara. De jägare som har ett genuint intresse för viltvård kunde väl i stället söka arbete som professionell viltvårdare då.

Jag tror dock att vi kan konstatera att vi knappast kommer att komma överens och nå en samsyn i frågan oavsett hur länge vi fortsätter diskussionen.

Anonym sa...

Patetiskt, läs på och skäms säger jag.

Anonym sa...

Exakt, rent skrämmande att en kamrat kan pränta ner sådant här inkompetent dravel på sin blogg... Du är ju rent barnslig i dina resonemang. Snälla ge upp din politiska resa eller jag byter parti.

Kaj Raving sa...

Patetiskt att någon som kallar sig kamrat lämnar en anonym, förolämpande, kommentar utan att över huvud taget bemöta inlägget i sak!

Är det en sådan kamratanda som ligger till grund för partiet så ligger vi fan ta mig pyrt till!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...