03 september 2008

Kejsare Björklund är spritt naken

Så sattes rubriken utav Östran på följande insändare som är baserad på detta inlägg.

Det finns lögn, förbannad lögn och så finns det statistik!

Så säger talesättet - men sällan har väl dessa tre delar kombinerats på ett så raffinerat sätt som när utbildningsminister Jan Björklund tolkar statistiken. Resultatet kan man lyssna på och läsa om i P1:s granskning Kris i skolan?, där har man jämfört hur Björklunds många uttalanden om krisen i den svenska skolan genom åren stämmer med den statistik som han själv har hänvisat till. Resultatet är skrämmande!

Genom att med de verkliga siffrorna slå hål på ett efter ett av Björklunds citat så visar man tydligt hur han, för att rättfärdiga sin tes om en skola i fritt fall, försökt forma den statistik som finns så att den passar de egna syftena.

Genom att kombinera statistik ryckt ur sitt sammanhang med annan statistik ryckt ur sitt sammanhang och sedan förenkla och vinkla resultatet grovt, så har Björklund under tio års tid trummat in ett budskap med uttalanden som: "Vi ska komma ihåg att svensk skola är enligt OECD nu den skola som har mest skolk i hela världen, mest problem med skadegörelse i hela världen och det grövsta och mest kränkande språkbruket i hela världen." Det är bara ett av många exempel på hans budskap om en skola i kris. En kris som inte existerar utifrån de undersökningar som han själv hela tiden hänvisat till.

Ett svenskt klassrum är nämligen inte stökigare än OECD-genomsnittet. I själva verket toppar Sverige i en annan undersökning tabellen över de elever som är tryggast i skolan – när man frågar eleverna själva. Men den tabellen bortser man helt enkelt ifrån, till förmån för en tabell där 160 rektorer tyckt till – trygga elever passar ju inte in i folkpartiets kris-skola! På liknande sätt har man ”anpassat” statistiken i fall efter fall – allt för att legitimera en skola där kadaverdisciplin är måttstocken.

Det finns säkerligen mycket att förbättra i dagens skola (även om Björklunds läsning av statistiken inte tyder på att skolan var bättre förr), men tydligt är i alla fall att krisen i den svenska skolan, som Björklund byggt sin karriär på, är en dräkt vävd av en samling bluffmakare, med kejsaren själv i spetsen.
Men nu står han i alla fall där, kejsaren - spritt språngande naken!

Kaj Raving
Ordf. Vänsterpartiet Nybro

--------------------------------------------------------------------

Lästips: Svensson konstaterar att moderater har noll koll och Kerstin tycker inte om Bildt även om det finns andra som gör det, är det gamla takter som sitter i hos Reinfeldt tro?

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , ,

Bilden på kejsaren är snodd här.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...