06 september 2008

Facklig framgång i Kungsbacka

Striden kring stenhuggeriet i Kungsbacka som envist vägrat teckna kollektivavtal är nu över. IF Metall drar tillbaka sitt varsel om strejk och lägger ner blockaden eftersom företagets, Bröderna Henriksson, ägare tecknar avtal efter att ha gått med i arbetsgivarorganisationen Industri- och kemigruppen.

Det är nu två månader sen som striden började på allvar med att IF Metall satte företaget i blockad och jag har hittills knappt sett en rad i vare sig dags- eller kvällspressen. Inte ett inlägg från bloggvärlden där högern rider till strid mot stora elaka facket på det sätt man gjorde i fallet med salladsbaren i Göteborg.

Då var allsköns nyliberaler där och stödåt och uttalade sig om hur hemskt facket var som utsatte stackars lilla Sofia för denna hemska behandling när man försökte tvinga på henne kollektivavtal (om den andre ägaren i salladsbaren, sambon Serdar Erkan, som själv var med i Sif, skrevs det däremot inte mycket). Jag vill minnas att den käre Federley ville köpa stället också innan han beslutade att visa sin inkompetens på annat ställe.

Men när det gäller stenhuggeriet så inget hörts. Inga stöduttalanden från muffarna till förmån för de stackars brödernas rätt att ge sina anställda vilka skitförhållanden som helst, ingen Federley som stödköper gravstenar. Och inte ett enda snyftreportage i kvällstidningarna om stackars lilla företagaren mot stora facket, utan det lilla som skrivits har visat en helt annan bild.

Har alla dessa helt plötsligt accepterat att facken driver igenom kollektivavtal? Har dessa kverulanta nyliberaler slutligen faktiskt fattat att kollektivavtal behövs för att garantera schyssta villkor och konkurrens på lika villkor?

Kalla mig gärna cynisk, men personligen så misstänker jag att det har mer att göra med att principerna är betydligt lättare att försvara om "offret" är en ung, driftig tjej än om "offren" är ett par tjuriga gubbar som dessutom polisanmält för såväl hot som ofredande.

Det är onekligen mycket flashigare att äta en sallad i en galleria än att välja gravstenstext på ett dammigt stenhuggeri när man ska visa sitt stöd för de stackare som är utsatta för facket. Dessutom gör sig ju onekligen ett blont hårsvall betydligt bättre på bild än en begynnande flint.

Media: LO-tidningen, Dagens Arbete, GT

Bloggat: Arbetarperspektiv, ove nordstrom

-----------------------------------------------------------------

Läs gärna Queen of light som också tar upp det här med principer, Alliansfritt Sverige som behandlar Muf:s rapporter, Funky fresh som räknat på lönsamheten i skolvärlden och Tomas Jonsson som väderspanat.

Förhoppningsvis fann du detta
intressant och vill läsa mer om: , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...