24 september 2008

Arbetaren är grundlurad!

Här är vi något på spåren, nämligen hur kapitalets företrädare lyckas få arbetaren att tro att han är en kapitalist och hur han därmed sviker sig själv och sin klass. Jan-Gunnar Johansson har skrivit en debattartikel om detta i Aftonbladet.

Vem är då aktieägare? Jo, det är jag, du, vi som blir av med jobben.

Tyvärr tigs detta ihjäl, för det är väl bättre att få en utdelning och ett ökat aktievärde än att få behålla jobbet – eller hur?

Någonstans på vägen blev även den helt vanliga arbetaren fartblind.

Alla ska idag vara små aktieägare, vare sig man vill det eller inte. Argumentet från borgerligheten, från sossar och högerut, är att man ska flytta makten till den lilla människan. "Folkaktien" i Telia, och pensionssystemet är kanske de tydligaste exemplen på hur vi alla ska förmås att känna oss som små Wallenbergare. Att sen den lilla människan fortfarande inte har makt till något annat än möjligen beslutet över vilken kapitalist som ska blåsa honom på pengarna den här gången. Den enda vinnaren är i slutänden lik förbannat bara storkapitalet!

Men bara genom att låta arbetaren tro att han kan "göra sin egen lycka", genom att få arbetaren att tro att han faktiskt har ett intresse som sammanfaller med kapitalets intresse, genom att lyckas med detta, så har kapitalets företrädare vunnit en stor seger.

Men arbetaren har sällan eller aldrig gemensamma intressen med kapitalet eftersom hans eventuella kortsiktiga vinster kostar honom och hans klass mångdubbelt mer i det långa loppet. Dels i form av av en tillbakapressad arbetarklass när allt fler börjar se till sina egna kortsiktiga intressen och som i exemplet ovan när arbetaren ställs i konflikt mellan sin egen och sina kamraters välfärd och "nödvändiga" åtgärder för att tillfredsställa.

Den helt vanlige arbetaren har inte bara blivit fartblind, han har blivit grundlurad dessutom!

----------------------------------------------------------

Björnbrum uppmärksammar att vi idag har förbrukat hela årets resurser, Queen of light skriver om högerns egoism, på Lasses blogg kan du läsa om "utanförskapet" och på Alliansfritt Sverige.

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , om pinsamma MUF

2 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Hej,
jag undrar om det inte var värre under förra årtusendet, innan den stora fastighets- och bankkraschen. Det finns i alla fall en bild som var ganska vanligt förekommande på den tiden men som jag undrar figurerar längre - baksidan av ett blåställ, och ett aktiebrev som sticker upp ur bakfickan. Jag minns till och med en intervju med ett par herrar i blåställ som nervöst flinande sa något om att "det som är bra för oss är dåligt för facket". (Garanterar inte att jag minns rätt men det kanske var samma sorts genier som de knegare i AMS-utbildning som tänkte rösta på Ny Demokrati.)

Nu finns det ju inga aktiebrev längre vad jag vet, de lever bara som ettor och nollor i cyberrymden. Dessutom är facket så kuschat och kapitalet så starkt att det inte behöver låtsas att det skulle kunna finnas några arbetarkapitalister. Möjligen gör krisen att läget ändras i morgon, och då kanske man kommer med en ny version av högerns gamla "ägandedemokrati" ... .

Kaj Raving sa...

Jag tror nog inte att det var värre under förra seklet, även om det var då som man från högerhåll lyckades trumma igenom sin agenda. Att man inte ser det på samma sätt idag beror nog snarast på att det ses som så självklart idag att "alla" har några aktier i Ericsson eller vad det nu kan vara och kollar börskursen på jobbet.

Arbetaren har helt enkelt blivit grundlurad och högern har lyckats.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...