30 augusti 2008

Det finns lögn, förbannad lögn och så finns det statistik...

Så säger talesättet - men sällan har väl dessa tre delar kombinerats på ett så raffinerat sätt som när Utbildningsminister Jan Björklund kommer över några internationella undersökningar i skolfrågor.

Resultatet kan man lyssna på och läsa om i P1:s granskning Kris i skolan?, där man grundligt visar hur det kan se ut när man utgår från en tes, i detta fall tesen om en skola i fritt fall, och sedan försöker forma den statistik som finns så att den passar sina syften.

Genom att kombinera statistik ryckt ur sitt sammanhang med annan statistik ryckt ur sitt sammanhang och sedan förenkla och vinkla resultatet grovt, så har Björklund under tio års tid trummat in ett budskap med uttalanden som:
"Vi ska komma ihåg att svensk skola är enligt OECD nu den skola som har mest skolk i hela världen, mest problem med skadegörelse i hela världen och det grövsta och mest kränkande språkbruket i hela världen."
Ett budskap byggt på lögner, om en kris som inte existerar utifrån de undersökningar som man hela tiden hänvisat till. Om det nu inte är så att gårdagens skola var så usel att han helt enkelt inte förstår bättre.

Ett svenskt klassrum är nämligen inte stökigare än OECD-genomsnittet. I själva verket toppar Sverige i en annan undersökning tabellen över de elever som är tryggast i skolan. Men trygga elever passar inte in i den bild av skolan som folkpartiet vill måla upp, så då väljer man helt enkelt att bortse ifrån den tabellen, där eleverna fått säga vad de anser om sin egen situation, till förmån för en tabell där 160 rektorer tyck till, för att på det sättet måla upp den bild man vill se.

Det finns säkerligen mycket att förbättra i dagens skola, men en sak kan vi nu vara säkra på: den folkpartistiska krisen i skolan, som Björklund byggt sin karriär på, den finns inte i verkligheten, utan består av en dräkt vävd av en samling bluffmakare, med kejsaren själv i spetsen.

Men nu står han i alla fall där, kejsaren - spritt språngande naken!

-------------------------------------------------------------------

Alliansfritt Sverige, LOKE, Pasteys Plats m.fl uppmärksammar att Björklund nu KU-anmäls av vänsterpartiet.

Queen of light resonerar kring oppositionens eventuella samarbete och Birgitta Axelsson gratulerar Barometern som äntligen fått till ett rätt.

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om , , , , ,

8 kommentarer:

Kraxpelax sa...

Jag är heterosexuell!

Anonym sa...

"Genom att kombinera statistik ryckt ur sitt sammanhang med annan statistik ryckt ur sitt sammanhang och sedan förenkla och vinkla resultatet grovt, så har Björklund under tio års tid trummat in ett budskap med uttalanden som:"

Det är ju tyvärr det som P1 programmet gör. För övrigt:

Lärarna på universitet säger att eleverna har blivit sämre i matte, det har både jag och vänner till mig fått höra. Redan i gymnasiet fick jag höra det. Ljuger lärarna?

/Markus

Kaj Raving sa...

Markus: Att hänvisa till "Lärarna på universitet" är knappast relevant.

Om eleverna blivit sämre eller inte är knappast heller relevant eftersom vad han hävdat är att den svenska skolan är sämst på många sätt, vilket, snällt uttryckt, är att hantera sanningen väldigt ovarsamt.

Anonym sa...

Han har inte hävdat att svenska skolan skulle vara sämst inom kunskapsämnena, däremot finns det en undersökning som har visat att Sverige ligger i botten när det gäller ordning.

"där man grundligt visar hur det kan se ut när man utgår från en tes, i detta fall tesen om en skola i fritt fall, och sedan försöker forma den statistik som finns så att den passar sina syften."

Skolan har försämrats enligt de som har kontakt med verkligheten

Markus

Hampus Eckerman sa...

Markus, åt oss ta några lögner:

”Enligt OECD-statistik så har Sverige världens största ordningsproblem i vår skola.”
Skolakuten (radio) - 2006-12-12

”Sverige har minst läxor och prov i västvärlden”
Aftonbladet - 2006-06-02

”Siffrorna visar att svenska elever ägnar mindre tid åt skolarbete än elever i något annat industriland.”
DN - 2006-07-07

Allt detta lögn för att försöka påvisa en icke-existerande flummskola. Han har sagt att Sverige ligger kunskapsmässigt långt ned i tabellerna, även det en lögn. Och han har helt ignorerat den undersökning bland elever som säger att de känner sig tryggare än elever i andra europeiska skolor.

Att skolan försämrats är något annat. Det beror främst på den senaste politiken med nedskärningar och privatiseringar, inte på den lögnaktiga bilden av en flummskola.

Kaj Raving sa...

Tack Hampus, nu slapp jag skriva det själv :)

Markus: Läs för övrigt gärna vad läraren Tomas Jonssons anser.

Anonym sa...

Hampus:
Du lyckades skriva ett långt inlägg utan att kommentera det jag skrev. En undersökning har publicerats som visar att Sverige ligger i botten i ordning, jag såg den själv när den publcerades för några år sedan i de flesta morgontidnigar

Kaj: Lärarna på universitet har bättre kol än de flesta på vad eleverna klarar av. Undersökningar däremot ser olika ut år från år

Kaj Raving sa...

Du, Marcus, lyckas skriva dina inlägg utan att kommentera vad som sägs i det ursprungliga inlägget. Det behandlar inte frågan om skolan och eleverna blivit sämre eller inte, utan försämringarna är en helt annan fråga som hör ihop med neddragningar och privatiseringar, precis som Hampus skrev.

Björklund har däremot i uttalande efter uttalande åberopat statistik för att hävda att den svenska skolan och dess elever, på en rad områden, är sämst eller ligger långt ner i tabellerna, uttalanden som man i radio nu har visat att de inte har någon förankring i den statistik som han själv har hänvisat till. Det är vad inlägget handlar om, kommentera det gärna.

Men jag ser att du har gått i samma skola som Björklund: ~en undersökning~ och ~lärarna på universitetet~. Jag tycker det verkar som att "lärarna på universitetet" borde lägga mer fokus på att lära sina elever att handskas med källor ordentligt.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...