22 juni 2008

Arbetsrätten får spö av EU-domstolen – igen!

I ytterligare en dom, den fjärde i raden, har nu EU-domstolen fastslagit att arbetsrätt är ett hinder för den överordnade ”fria rörligheten” (uttalas med vördnad) för kapital och tjänster. Per Bardh, avtalssekreterare på LO:

– Det är den fjärde domen i raden efter Laval, Viking och Rüffert som EG-domstolen tar ställning för fri rörlighet på bekostnad av skydd för arbetstagare.
Jag har tidigare skrivit om Laval-målet i Sverige och Rüffert-målet i Tyskland, båda fall där arbetsrätt och sociala villkor har bedömts som underordnade den ”fria rörligheten”av EU-domstolen. Båda fall som visar att EU är ett verktyg som kapitalet använder för att driva tillbaka arbetarrörelsens framsteg till förra seklets början.

Den här gången är det Luxemburg som fällts bl.a. för att man krävt att utländska företag ska följa samma lagregler som de inhemska företagen och att detta ska finnas dokumenterat. Vilket alltså strider mot den grundläggande principen om friheten att tillhandahålla tjänster inom EU.

Eva-Britt Svensson kommenterar domen med den enda tänkbara slutsatsen:

– Detta stärker ytterligare min åsikt att Sverige behöver ett undantag från fördraget.

Vill man med någon som helst trovärdighet stå upp för arbetsrätten och den svenska modellen så kan man knappast komma fram till annat än att det behövs ordentliga garantier om ett ratificerande av Lissabonfördraget över huvud taget ska komma på tal (vilket det i och för sig inte borde efter Irlands nej).

Det innebär att facken och sossarna måste dra huvudet ur sanden och sluta blunda för vad EU-domstolen gör sitt bästa för att dunka in; EU är en union i kapitalets intresse, inget annat. Inga landvinningar i arbetarnas intresse kommer någonsin att komma på frivillig basis utan måste tvingas fram och ett mer gyllene tillfälle än innan fördraget är antaget kommer vi knappast att få.

Men, undantag eller inte, så bör folket få säga sitt i en folkomröstning först och främst!

LO-tidningen, Kommunalarbetaren

---------------------------------------------------------------------

Jens Holm skriver om Irländarnas nej till Lissabonfördraget, Björnbrum är också inne på EU medan LOKE skriver om FRA. Som vanligt så rekommenderas läsning av Alliansfritt Sverige.

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om , , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Fackföreningsmedlemmarna får anledning att passa sig för deltagande i kommande strejker och andra stridsåtgärder. Arbetsgivarna kan ha ett nytt ess i ärmen de kommande åren om malmöåklagaren får som han vill. I Malmö förbereds ett åtal mot 26 strejkvakter som ingick i en varslad blockad mot en en arbetsgivare som hade utsatt en av sina anställda för grov misshandel. De 26 åtalas just för att ha deltagit i en varslad stridåtgärd. Hur tokigt det än kan låta så är det just vad som händer. Genom att utmåla stridsåtgärden som egenmäktigt förfarande söker polis och åklagare att olagligförklara densamma. Det här må vara unikt. Det är nog första gången någonsin som åtal väcks i vanlig domstol mot en facklig stridsåtgärd. Värt att uppmärksamma. Malmö 26.

/Thomas Freisleben, Lund

Anonym sa...

Det s politiker misslyckas med är ju att visa på hur det fungerar i kontexten Sverige (sedan gammalt)=
1000 enheter ekonomi innan och vi idag har 1 milj och i framtiden 10 milj etc
Hur?
Resultatbaserad lön som driver utvecklingen
Sen sätter man ju (per automatik) en gräns för resten (kollektivavtal eller minimilön)
Kakan är stor nog så blir det ju lättare att sätta en bra och schysst och rimlig gräns

Dan ska ju nu har mer skattetryck än Sverige.
Utgifter?
Försäkrings- och sjukvårdssystemet?
Finns ju mkt där= överläkare 25% i sv (en del bra resultatbaserat men...)
Handel, sjöfart och resurser (mineraler, olja, naturgas etc)

Jag läste också om "anpassningen till EU-direktiv" i kommunalarbetaren.
Flytvästar som ej funkar, mjölkbidrag vi ej får, badvattenmärkning utan kolibakterier (mäter jämte fågelskit klart men sprids från markerna)
Grundlagen= inre hot (muta till sig icke-demokratiska fördelar)

Styvbard Hårdnacke sa...

Har du lagt av?

Kaj Raving sa...

Jag har haft ett lång och allvarligt fall av skrivkramp som jag hoppas är över nu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...