29 maj 2008

Överklassbidraget - hur blev det?

Den senaste insändaren, baserad på det här inlägget, har jag hittills sett i Barometern, dock utan den sista knorren.

Högavlönad, i övre medelåldern och boende i en storstadsregion. Så ser den typiske köparen av överklassnära tjänster ut. Knappast helt oväntat för gemene man, men företrädare för regeringen vill gärna få bilden att se annorlunda ut och få det att framstå som en ”reform” för låginkomsttagare och småbarnsfamiljer.

Men av underlaget till regeringens egen utredning, som LO-tidningen studerat, så framträder en annan bild av verkligheten än den som regeringens företrädare vill påskina. Där framgår nämligen att bidraget till 90% har utnyttjats av hög- och medelinkomsttagare. Att då hävda att det vänder sig till låginkomsttagare är, minst sagt, att tänja på sanningen till bristningsgränsen.

Underlaget visar även att av alla inkomna ansökningar, så var endast var femte från en person på under 40 år. Den absolut största delen av ansökningarna kom i stället från gruppen 40-65 år, vilket knappast talar för att det är småbarnsföräldrar som behöver avlastning som utnyttjar bidraget, vilket företrädarna för regeringen gärna hävdar.

I Danmark hade man tidigare ett liknande bidrag, innan man upptäckte att det grävde stora hål i statsbudgeten samt, inte minst, att det främst gick till välbärgade storstadsbor, precis som det nu gör även här i Sverige. Eftersom man konstaterade att det finns andra grupper som är i bättre behov av samhällets stöd så avskaffade man följaktligen också bidraget.

Men här i Sverige har vi en regering som prioriterar annorlunda, som tycker att det är viktigt att skattepengarna fördelas till den som är rik och frisk i stället för att pengarna går till att skapa tusentals arbetstillfällen inom vård och omsorg och på så sätt främst kommer den som är gammal och sjuk till del.

Men det är klart, nu när regeringen har ordnat det så att vi alla solidariskt bidrar till att stackarna på Stockholms gräddhylla inte behöver pantsätta Ferrarin och dra ner på champagneförbrukningen för att ha råd att betala fastighetsskatten, så är det väl inte mer än rätt att vi även bidrar till att de får villan städad också.

Det är ju säkert tungt att städa en 20-rumsvilla alldeles själv.

Kaj Raving
Ordf. vänsterpartiet Nybro

Tidigare i samma ämne: Överklassbidrag, the end., Överklassbidrag 4.0, Överklassbidrag, ytterligare fortsättning., Överklassbidrag, forts., Överklassbidrag..., Pigbidrag!

------------------------------------------------------------------------
Missa inte Björns inlägg om besöket av USA:s utrikesminister Condoleezza Rice, Marlenes om att födas in i rätt familj eller Ilse-Marie som skriver om "utanförskapet" igen.

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...