16 maj 2008

Sverigedemokraterna hycklar om arbetsrätten!

Följande är en insändare som jag skrivit om sverigedemokraternas hycklande helomvändning i Laval-fallet. Vid närmare eftertanke så gäller den väl egentligen i ungefär lika hög grad även moderaterna.

Att Sverigedemokraterna är det parti som tagit upp populistmanteln efter Ny Demokratis stilla avsomnande blev uppenbart efter deras riksårsmöte som avslutades för någon vecka sedan.

Detta arbetarfientliga högerparti, med åsikter som att ”facket fått alltför stort inflytande”, att arbetsrättslagar som MBL och Las är ”omoderna” och att det är för svårt att sparka anställda idag, har dessutom gått ut och kritiserat facket när man agerat mot dumpningen av arbetsvillkor på den svenska arbetsmarknaden och försvarat rätten till kollektivavtal, detta gällde inte minst i Vaxholmsfallet.

I vintras avkunnade EU-domstolen sin dom i Vaxholmsfallet, en dom som gick helt i linje med Sverigedemokraternas kritik. Men EU-domstolen utslag har dragit på sig en massiv kritik då den sätter hela den svenska modellen på spel och opinionen mot domen har följaktligen blivit stark.

För stark för Sverigedemokraterna visade det sig. Därför gör de nu helt sonika helt om i frågan och påstår sig nu plötsligt vilja värna ”den svenska modellen”. Samma ”svenska modell” som man fram tills helt nyligen ville riva djupa revor i. Det är en äkta populism och kappvändarpolitik som Sverigedemokraterna ger prov på!

Den svenska modellen är ansatt idag, både från regeringens sida och från EU. Men lösningen ligger inte hos ytterligare ett högerpopulistiskt parti som påstår sig värna arbetarens intressen, utan hos ett parti som har sin grund i arbetarrörelsen och som menar allvar när det står upp för arbetarens rättigheter. Ett parti som med självklarhet tog ställning för den svenska modellen och för rätten att värna våra svenska kollektivavtal i Vaxholmsfallet. Ett parti som i alla lägen tar ställning och är tydlig i sin opposition mot kapitalets regering och mot kapitalets EU och, framför allt, som tar ställning för arbetaren – Vänsterpartiet.

Kaj Raving, ordf. vänsterpartiet Nybro

-----------------------------------------------------------------

Slutstadium bekräftar att Sd är ett högerparti, liksom LOKE. Alliansfritt Sverige berättar att medlemsraset fortsätter för a-kassan och Feministisk vänsterhäxa har haft besök av myndigheterna.

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om , , , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

BLOGGTÖNT

Kaj Raving sa...

KOMMENTARSTÖNT!

Anonym sa...

Sverigedemokraterna tycker nog att blattar eller öststatare är bra att ha om man ska ha dem till att arbeta billigt, bo som svin och sedan skicka hem dem.

Svenska arbetare har alldeles för höga krav. Man t.o.m ana att de tycker sig ha rätt att bo drägligt och äta bra mat varje dag. Det är ju inte klokt!

De är bara summan på ditt bankkonto som talar om ifall du har någon "rätt" alls i vårt underbara västerländska och nyliberala samhälle.

Leo Sundberg sa...

Sd lär sig av sina misstag och rättar sig efter folkviljan. Populism?


Bättre att lyssna på folket än att slå dövörat till, eller hur?


Sanningen är att många f.d. sossar insett hur gravt misslyckad invandringspolitiken varit i alla år. Nu har jag och många fler fått nog och gått över till Sd. Men med oss tog vi våra sympatier för saltsjöbadsandan, och det har våra politiker lyssnat på.

Till skillnad från Mona Sahlin, som har noll vilja att lägga om sin invandringslinje till det Sverige behöver - stängda gränser.

Men visst, du bor ju i Nybro så du har väl inte märkt av problemen? Var glad för det du. Hemma i Kalmar finns det problem, men det är ingenting jämfört med storstäderna.

Fyfarao för hur det har utvecklats i rosengård alltså... fixa jobb åt dessa eller skicka hem dem (om de vill själva) innan vi importerar mer från Irak.

Det här GÅR bara inte. Bostadsköer på flera år och massiv arbetslöshet. Visst kan VP tala om kapitalismens skuld, men även om man nu vill krossa kapitalismen borde inte ens det vara en ursäkt för dagens invandring.

Den ökar utbudet och trycker ner arbetarnas löner. Undra på att dagens regering så gärna pratar mångfald!

Att vänstern sväljer denna fint med hull och hår är för mig mer obegripligt..?

Kaj Raving sa...

Leo: Att kasta om sin politik totalt i takt med vad som är opinionsmässigt gångbart är själva definitionen av populism.

Sverige behöver definitivt inte stängda gränser. Sverige behöver däremot en rättvisare fördelning. Som det ser ut idag, och har gjort länge, så innehar en bråkdel av sveriges befolkning majoriteten av allt kapital, oavsett form, något som sd knappast vänder sig mot. Om bara en liten del av dessa pengar användes till att exempelvis skapa arbeten inom vården, arbetstillfällen som är nödvändiga för en åldrande befolkning, så skulle arbetslösheten kunna minskas till ett minimum för alla grupper.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...