13 maj 2008

Regeringen vägrar stå upp för den svenska modellen - vågar sossarna?

Regeringen vägrar att begära undantag i Lissabonfördraget som säkrar den svenska modellen, det klargjorde Sven Otto Littorin i en riksdagsdebatt idag, rapporterar LO-tidningen.

Efter att EG-domstolen med Laval-domen och nu senast Rüffert-domen satt den svenska modellen i gungning så har vänsterpartiet arbetat hårt för att regeringen, nu när möjligheten faktiskt finns, ska förhandla fram ett undantag i Lissabonfördraget där de svenska kollektivavtalen garanteras.

EU-anhängarna har ju alltsedan kampanjen inför EU-valet startade hävdat att de svenska kollektivavtalen skulle vara säkra från inblandning från EU. Om anhängarna nu själva var medvetna om det och medvetet förde människor bakom ljuset eller om de själva blev grundligt blåsta låter jag vara osagt, men klart är i alla fall att den försäkran om de svenska kollektivavtalens okränkbarhet inte var värd ett vitten. I själva verket så bestod "säkringen" i ett ensidigt svenskt tillägg till protokollet, vars värde vi nu har blivit brutalt varse om.

Nu har i alla fall regeringen ett gyllene tillfälle att få igenom de garantier som man hela tiden har hävdat att vi haft. Eftersom fördraget måste antas av samtliga medlemsstater för att träda i kraft så finns det just nu ett gyllene tillfälle att få igenom ett giltigt undantag innan man ratificerar fördraget. Ett tillfälle som sannolikt aldrig återkommer.

Att regeringen nu vägrar att verka för ett sådant undantag kan man därför knappast se på annat sätt än som ytterligare en bekräftelse på att deras kollektivavtalskramande och deras nyvunna vurm för den svenska modellen inte är något annat än tom retorik (som om man behövde någon ytterligare bekräftelse).

Efter att nu regeringen slutligen har bekännt färg, så kvarstår det för sossarna att klargöra hur man egentligen ställer sig inför hotet mot kollektivavtalen, något som bland annat Lars Ohly begärde i en debattartikel i DN nyligen.

Vänsterpartiet kommer att rösta emot Lissabonfördraget i riksdagen och vi anser att frågan bör avgöras genom folkomröstning. Men även den som är för det nya fördraget kan kräva ett undantag för kollektivavtalsmodellen som villkor för att godkänna det. Socialdemokraterna har, till skillnad från vänsterpartiet, ett tillräckligt antal ledamöter i riksdagen för att på egen hand tvinga vår regering att begära och få ett juridiskt bindande undantag som skyddar kollektivavtalsmodellen i Lissabonfördraget. Vänsterpartiet har föreslagit att vi tillsammans med socialdemokraterna ska villkora varje beslut om Lissabonfördraget med att kollektivavtalen måste garanteras.
Frågan är om sossarna vågar ta strid för den svenska modellen eller om man återigen lägger sig platt för EU och därmed visar att även socialdemokraternas försvar av kollektivavtalen mest består av tomt prat.

----------------------------------------------------------------

I dagens Östran kan man läsa om att frågan om Lissabonfördraget kan komma att avgöras utan att sossarna behöver ta ställning (vilket de kanske hoppas på), eftersom Irland går till folkomröstning om fördraget redan 12:e juni.

I Irland, uppenbarligen det enda land där befolkningen är värd att tillfrågas i avgörande frågor, så vinner nämligen nej-sidan mark och ligger i opinionsundersökningar bara fyra procentenheter efter, med 31% mot ja-sidans 35%.

Och tydligen så är det just bland annat Lavaldomen som framgången hänger samman med, då det främst är inom facken som nej-anhängarna blir fler.

Den svenska modellens framtid kan alltså ligga i händerna på Irländarna!

--------------------------------------------------------------------------

Missa inte: Hanna Löfqvist gästspelar hos Alliansfritt Sverige och Petter har skrivit en debattartikel om rasism.

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Björn Fridén sa...

http://sydsvenskan.se/sverige/article322934.ece

lite glädjande i alla fall. jag ser att även du drabbats av den där jobbiga svammeldåren.

Kaj Raving sa...

Svammeldåre var bara förnamnet...

En liten tröst är det ju, men jag hoppas att det kommer lite tuffare tonfall framöver, för det där imponerar nog inte så väldigt.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...