11 maj 2008

Och överklassbidraget går till - överklassen!

42000 ansökningar om avdrag för "hushållsnära tjänster" hade kommit in till skatteverket i april. Precis som alla kunde lista ut redan i förväg så var det också de mest högavlönade som stod för de flesta ansökningarna. Inte mindre än 40% hade en inkomst på över 386.000 kronor! Det rapporterar LO-tidningen om.

Nästan 60% hade dessutom en inkomst som översteg 290.000 kronor om året. Inte en jättelön, men sannolikt betydligt mer än vad de flesta utav de som utför de "hushållsnära tjänsterna" slantar in. Ser man dessutom till ansökningarna från sammanboende så blir mönstret ännu tydligare. Över 60% har en sammanlagd inkomst på mer än 634.000 kronor om året, eller 317.000 per person!Som om inte detta vore illa nog så presenterar LO-tidningen även den följande logiska slutsatsen:
Redan detta bekräftar vad reformens kritiker har sagt: Skattelättnader för dem som anlitar städhjälp och liknande gynnar främst höginkomsttagare. Men skattelättnaden fördelas troligen betydligt ojämnare än så. Det är rimligt att anta att den som tjänar mycket kan köpa mer hushållstjänster än den som tjänar lite.

Därmed begär höginkomsttagarna i genomsnitt skattereduktion med ett större belopp än låginkomsttagarna. På så sätt kapar den bäst avlönade tiondedelen åt sig mer än 40 procent av den totala skatteminskningen. Ett försiktigt antagande är att höginkomsttagarna tillgodogör sig mer än hälften av skattesubventionen.
Att anta att höginkomsttagare kan göra avdrag för större summor än låginkomsttagare kan ju knappast ses som en högoddsare!

"Reformen" har ju dessutom förts fram som något som ska gynna småbarnsfamiljerna och hjälpa dem att få ihop sitt "livspussel". Men med tanke på att nästan 80% av ansökningarna kom från personer som var över 40 år, så kan man nog sluta sig till att ganska få utav de som ansökte var just småbarnsföräldrar.

Det står alltså klart att det, precis som jag tidigare hävdat, knappast är de som verkligen skulle behöva ha hjälp med sitt "livspussel", som den ensamma mamman, som är den som utnyttjar bidraget. Så här skrev jag då.
Summan av kardemumman är alltså att det handlar om ytterligare ett bidrag till de redan välbeställdas kassa. Ett avdrag för att välbeställda ska kunna betala för att någon annan ska hämta och passa deras barn, laga deras mat och städa deras hus. Vilket är precis vad pigorna gjorde för hundra år sedan. Ett pigavdrag!
Skillnaden är att idag så tvingas de som utför arbetet också vara med och betala för det!
Ytterligare ett bidrag till de rika från en regering för de rika med andra ord.

----------------------------------------------------------------------------

Missa inte att läsa vad Nicke skrev om Ohlys besök i Nybro och passa på att se en vacker bild av undertecknad. Dessutom så tror Marlene på en Gud som har humor och Björn och Svensson ger exempel på att det är så.

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om , , , , ,

2 kommentarer:

daniel sa...

På nyheterna tog det en liten annan spin på det här. Det var typ "10 procent var inte höginkomsttagare. Så det kommer ALLA TILL GAGN".

Jag antar att man måste räkna på liberaliska för att få ihop de siffrorna.

Kaj Raving sa...

Det vore också intressant att få reda på hur många utav låginkomsttagarna som verkligen har en svårare ekonomisk situation och ändå använder sig av pigbidraget.

Jag vet ju själv flera par där kvinnan arbetar deltid mest för att ha något att göra. Det innebär att kvinnan visserligen har låg inkomst, och därmed räknas som låginkomsttagare i statisktiken, men när hon kan använda hela sin lön till enbart shopping varje månad så har jag svårt att räkna henne som fattiga i alla fall.

Ser man till sammanboendestatistiken så tyder ju den också på att det delvis ser ut på det sättet.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...