31 maj 2008

Lönedumpning i Laval-domens spår

Det handlade ju bara om en tidsfråga, men nu har det kommit - det första , såvitt jag vet, konkreta fallet av lönedumpning i Laval-domens spår.

Det är på Telekomföretaget Relacom som tidningen Kollega nu rapporterar om att man nu har gjort sig av med anställda för att i stället ta in en Polsk underentreprenör. Arbetsköparna anser tydligen att det efter Laval-domen är fritt fram att hyra in arbetskraft från företag där man inte lever upp till svenska kollektivavtal. Stefan Carlsson, Unionens andre vice ordförande, menar att
- Relacom är bara ett exempel på hur Vaxholmsdomen kommer att utnyttjas även för andra branscher än byggbranschen.
Det här är precis vad man har varnat för att det skulle ske, fast personal byts ut mot tillfällig personal med betydligt sämre villkor. Andra företag i samma bransch har bara att välja på att hänga på i lönedumpningsracet eller att bli utslagna. I längden leder detta race mot botten till att lönerna, särskilt inom vissa branscher, letar sig neråt mot de nivåer som gäller i exempelvis Polen.

Jag har ju tidigare skrivit om att även Manpower flaggar för lönedumpning. Just det inte hänt ännu, men det är ju tydligt att viljan att starta racet mot botten finn från arbetsköparhåll. Därför är det glädjande att i Kommunalarbetaren se att sossarna äntligen bröstar upp sig lite och säger sig vara beredda att ställa krav för att rädda den svenska modellen genom att hota med att stoppa den nya EU-grundlagen, Lissabonfördraget, om det inte ges garantier för den svenska strejkrätten och kollektivavtalsmodellen. Något som regeringen för övrigt vägrar göra.

Kravet om garantier för den svenska modellen innan Lissabonfördraget antas, ett krav som nu tycks ha burit frukt, har drivits av vänsterpartiet sedan Laval-domen föll, för som vänsterpartiets Josefin Brink säger
– Det är nu vi har vår chans att få garantier för svenska modellen. När fördraget är antaget är det kört.
Att få till ett undantag i Lissabonfördraget är ett nödvändigt första steg, men givetvis bör man Fråga Folket i en folkomröstning innan det slutligen antas.

----------------------------------------------------------------------

Björn kommenterar utnämningspolitiken igen, Arbetarperspektiv har svårt att se LO som fascister och Marlene recenserar senaste Flamman.

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...