26 mars 2008

Vikten av språket.

Här kommer en insändare (införd i Vänsterpress) om ett gammalt kärt ämne; språket som medel i kampen om verklighetsbeskrivningen och i förlängningen som medel i kampen mellan arbete och kapital.

I senaste numret av Vänsterpress kunde man läsa att PS beslutat att använda sig av uttrycket löntagare i stället för arbetare och arbetarklass.

Det är något som vi, framför allt ur vårt fackliga perspektiv, vänder oss starkt emot. Dels därför att det är viktigt att behålla begreppen arbetare och arbetarklass som en påminnelse om den motsättning som faktiskt finns mellan arbete och kapital, dels därför att de människor vi kommer i kontakt med i vardagen helt enkelt ser sig som arbetare och arbetarklass.

Dessutom så tycker vi enormt illa om yttrycket löntagare. Varken vi eller några som vi känner tar någon lön, lika lite som vi tar något arbete. Vi är således varken löntagare eller arbetstagare utan vi ställer vår arbetskraft till förfogande i utbyte mot lönen, inget annat.

Det är inte vi och våra väljare som tjänar på att klassamhället döljs. Vår politik måste utgå från verkligheten och i den framstår klasskillnaderna mer tydligt än någonsin. Med tanke på den regering som idag styr landet så lär det inte bli bättre framöver. Detta tordes vi alla kunna enas om och då måste även språket spegla den verklighet vi ser!

Att använda sig av uttryck som löntagare, arbetsgivare, arbetstagare osv. är att acceptera borgerlighetens verklighetsbeskrivning och användande av språket i maktsyfte. Vi hoppas därför att PS snarast omprövar sitt beslut och inte faller till föga för borgerlighetens härskartekniker och försök att dölja att klassamhället fortfarande lever.

Kaj Raving och Mikael Nilsson, ordförande i Nybro respektive Emmaboda

Läs även Petter som hejar på sjuksyrrorna, Björn fortsätter följetongen om regeringens utnämningspolitik, Marlene funderar kring stil och smak, LOKE skriver om socialismens förhållande till feminismen och Trotten om att borgarna hatar valfrihet.

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om , , ,

2 kommentarer:

resursbloggaren sa...

Hej!
Trevlig sida du har! Tänkte bara tipsa dig om Påskuppropet mot (ett annat av regeringens nyord) "rehabiliteringskedja" som inte garanterar någon rehabilitering alls men däremot kommer att leda till att människor som drabbas av långvariga men övergående sjukdomar som svåra depressioner, MS mm utförsäkras helt och får söka socialbidrag. Detta vore en katastrof för Sverige! Säg i från du med, och tipsa dina polare. Vi som drabbats av både sjukdom och en kränkande "fusk debatt" vägrar att skämmas eller skrämmas!

Förslaget om rehabiliteringskedja överlämnas till riksdagen i morgon. Påskuppropet lämnade in sin protestlista idag, men fortsätter online.. Välkommen med!

Larsson sa...

Schysst blogg du har!

Om du har lust så joina mitt nya community för bloggare. Bli vän med folk som skriver om samma sak som du eller ta del av bloggkungarnas tips till framgång.

www.bloggme.ning.com


Välkommen!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...