17 mars 2008

Facklig kamp i Nybro!

SAC Syndikalisterna inledde under lördagen stridsåtgärder i form av en blockad mot McDonalds i Nybro. Anledningen är att en utav deras medlemmar, en indisk s.k. papperslös man, jobbat där för 33 kronor i timmen, sex timmar varje natt utan någon ledighet och utan OB.

Mannen är medlem hos Kalmar LS av SAC och de kräver nu att han ska kompenseras utav McDonalds i Nybro med 50.000:- för de förhållanden han fått utstå.

Mannen arbetade för städföretaget Capital städ, städföretaget som avslöjades i Uppdrag granskning i höstas sedan det visat sig att deras anställda arbetade under slavliknande förhållanden. Hos McDonalds i Nybro avsäger man sig därför allt ansvar även om man tillstår att mannen har arbetat där och att det finns en moralisk aspekt i det hela.

Och givetvis så gör det det. Även om det nu formellt sett inte är McDonalds som är ansvarigt för att mannen i fråga (tillsammans med en massa andra) utnyttjades grovt, så har de utan tvivel ett moraliskt ansvar för att man uppenbarligen oförbehållsamt har accepterat det lägsta budet, utan att kolla upp underleverantören närmare. Hade man gjort det tidigare så hade det sannolikt blivit uppenbart att det låga priset berodde på att man utnyttjade svart, underbetald arbetskraft.

Fast, det är ju inte omöjligt att man anade hur det låg till men valde att blunda. Priset var ju lägre...

Men, lika lite som HM kan undandra sig ansvar ifall att deras kläder görs av barnarbetare genom att hävda att "det är inte vår sak, vänd er till underleverantörena i stället", lika lite kan man på McDonalds i Nybro undandra sig ansvaret för att man har anlitat en firma som har utnyttjat människor å det grövsta och valt att blunda för det. Nu bör man i alla fall ta sitt ansvar i efterhand och betala mannen de 50.000:-, vilket för övrigt känns som en oerhört blygsam summa men som åtminstone skulle ge en symbolisk upprättelse.

Så, stöd i kampen och heder åt syndikalisterna som till skillnad från betongfacken (med ett lysande undantag) tar strid även för en papperslös kamrat. Solidaritet kamrater!

Mer i media: SR Kalmar, Smålandsnytt, Aftonbladet, bildspel hos Barometern

Bloggat: Nicke, Kim Müller

Om SAC och papperslösa kan man läsa i många bra inlägg hos Petter.

Annat läsvärt är Marlene som skriver om Irak-kriget.

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om , , , , , ,

5 kommentarer:

Ekonom sa...

Enligt uppgift så har ingen utanför McDonald's-restaurangen i Nybro fått se dessa avtal skrivna med Capital städ. Är det möjligen så att McDonald's betalat ett "normalt" pris och sen ägaren till städfirman tagit större delen av kakan själv. Varför ska McDonald's behöva betala för hans brottslighet? Av ett skäl som "vi hittar inte städfirman".

Om jag inte minns helt fel så var det ändå ganska mycket pengar varje restaurang fick betala, vissa uppemot 40 000 kr/mån. Det låter som ganska mycket. Vet ej om detta även var för McDonald's. Hur mycket Nybro betalat är det ingen som vet, men rent företagsekonomiskt så kan det vara så att de fått ett lägre bud, om det t.ex. funnits två städfirmor i upphandligen. Då lägger ett av företagen ett kanske "för lågt" bud, dock i syfte till att få fler restauranger, men där man har några som man egentligen gör förlust på för att ha andra där man gör vinst.

Och varför ger sig en papperslös egyptier in i Sverige för att jobba för 33 kr/tim. Har han ingen egen vilja tror ni?

Jag undrar bara varför man väljer SAC Syndikalisternas sida direkt istället för att fundera över hur situationen verkligen ligger till?

Kaj Raving sa...

Hade man betalat ett Capital städ på en nivå där man inte hade någon anledning att ana att allt inte stod rätt till, så behöver man ju bara visa det avtalet så har man ju triumf på hand. Det har man inte gjort mig veterligen.

Dessutom så är det välkänt att det inom städbranschen inte är helt ovanligt med svarta löner osv., och är man då en seriös företagare så ser man till att man har koll på underleverantören, så att allt går rätt till. Det handlar egentligen bara om ren affärsmässighet, att man ser till att man får det man betalar för. Betalar man för en tjänst där man förväntar att de anställda har rimliga löner osv. så ska man ju se till att det är så också.

Alternativet är att man konstaterar att priset var lågt och sen tittar åt ett annat håll. Men ingen accepterar att exempelvis HM och de andra klädkedjorna gör så, så varför ska det vara ok för McDonalds att göra det?

Jag undrar varför man reflexmässigt väljer McDonalds sida och tycker att de ska slippa allt moraliskt ansvar?

Men jag har funderat, och valt sida utifrån vad som är moraliskt riktigt.

WysiWyg sa...

Jag måste faktiskt hålla med "ekonom" lite här, rent reflexmässigt så vill jag ha all information innan jag "väljer sida", och här är det lite för många jokrar i kortleken för min smak.

Sedan skriver du juh själv att det finns mycket svartarbete inom städbranschen, kan det inte ha varit så enkelt att alla som var inblandade i upphandlingen var lika goda kålsupare?

Men det som skrämmer mig mest är hela grundtanken att någon ska straffas för någon annans brott. Det är lite som att kräva av mig skadestånd för att jag handlar på HM (om jag nu gjorde det), inte sant? Hur många mellanhänder ska det vara innan man anses vara "skyddad"? Eller är alla i hela kedjan skyldiga? Är inte i sådana fall vi alla som någonsin ätit på McDonalds i hela Sverige (det blir iofs lite att gå upp och ner i kedjan, men ändå) skyldiga?

Kaj Raving sa...

"kan det inte ha varit så enkelt att alla som var inblandade i upphandlingen var lika goda kålsupare?"

Visst är det så, vilket innebär att även McDonalds har ett ansvar som man inte kan frånsäga sig.

Idag kräver man att exempelvis HM tar sitt ansvar och har koll på sina underleverantörer i många led så att de exempelvis inte använder sig av barnarbete. Inte många skulle acceptera att HM avsade sig allt ansvar med hänvisning till att det är underleverantörens sak. Och då handlar det om underleverantörer på andra sidan jorden.

Varför ska man då acceptera att McDonalds kan avsäga sig allt ansvar för de underleverantörer man anlitar, underleverantörer som finns i samma land och som dessutom är verksam i den egna verksamheten?

Kim Müller sa...

När det gäller ansvar och sånt:
Hela systemet med outsourcing och underleverantörer är ju till för att splittra upp arbetsstyrkan på flera arbetsgivare och försvåra organisering och avsäga sig ansvar. I det sammanhanget funkar dessa underleverantörer/entreprenörer på samma sätt som "målvakter" i den rent kriminella världen. Det kan man inte bara blunda för.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...