07 mars 2008

"Bidragsfuskandet" kraftigt överdrivet!

Delegationen för felaktiga utbetalningar (FUT) har för regeringens räkning tagit fram en rapport kring hur mycket pengar som försvinner ut ur välfärdssystemet på grund av felaktiga utbetalningar. I höstas publicerades rapporten där delegationen påstod att 20 miljarder kronor betalades ut felaktigt varje år, varav häften då skulle bero på medvetet fusk. Nu visar dock Dagens Arbete att siffrorna är kraftigt uppblåsta.

Nu medger nämligen
sekreterare på FUT, Kristina Padrón, att rapporten innehåller felaktigheter. Enligt rapporten så ska nämligen Försäkringskassan betala ut 13,7 miljarder felaktigt varje år, varav 7 miljarder är medvetet fusk. Det är siffror som Försäkringskassan anser är grovt överdrivna vilket man nu också påpekat i sitt remissvar.

Försäkringskassans egna bedömningar visar nämligen att de felaktiga utbetalningarna kan uppgå till mindre än en tiondel av vad FUT har hävdat, mellan
1,1 och 2,6 miljarder i stället för de påstådda 13,7. Försäkringskassan bedömer vidare att det medvetna fusket endast hamnar på nedåt 4% av vad FUT hävdat, mellan 0,3 och 0,9 miljarder i stället för 7 miljarder.

Med ett trygghetssystem som varje år omsätter mer än 500 miljarder så innebär det att det så omskrivna fusket inte uppgår till till mer än en eller ett par tiondels procent.

Kommer vi nu då att få se stora svarta rubriker om att fusket överdrivits grovt? Knappast!

Regeringen har utnyttjat FUT:s siffror till max och spelat på "bidragsfusket" och har givetvis inget intresse av att visa på att fusket i själva verket är ytterst marginellt. Hela deras politik bygger ju på att långsamt underminera förtroendet för välfärdssystemet för att på sätt i förlängningen öppna för ett system med privata försäkringar där de svagaste lämnas utanför. Man har därför allt att vinna på att underblåsa myten om det omfattande bidragsfusket.

I De bluffar om fusket har Petter tidigare sågat FUT:s utredning i en lysande artikel, en artikel som TCO uppenbarligen läst.

Lästips för dagen: Petter om följetongen
Lilla Karachi, Björn om uteblivna satsningar inom psykiatrin, Ilse-Marie om nejsägarpartiet, Marlene tycks se ett hopp för feminismen, LOKE har läst om Ceausescu, Kerstin skriver om pensionsåldern och Trotten rekommenderar Chomsky på Youtube

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...