04 februari 2008

Hur många döda ska krävas?

En dödsolycka har inträffat i LKAB:s gruva i Kiruna då en 21-årig man omkom i en rasolycka. Företaget får kritik från facket för att man inte har tagit till sig av kritiken kring arbetsmiljön. Under det senaste året har antalet tillbud vid den aktuella gruvan ökat och arbetsmiljöverket har ställt krav på åtgärder från företagets sida.

Jag har skrivit om regeringens neddragningararbetsmiljöområdet tidigare och om hur det kommer att slå mot arbetsmiljöverksamheten ute på företagen. Kanske har neddragningarna inte påverkat förloppet, men jag har ändå svårt att släppa tanken på att olyckan kanske kunnat förhindras om man haft fler inspektörer. Hur många döda ska det krävas för att regeringen ska inse att det är orimligt att dra ner på arbetsmiljöarbetet och att det i själva verket krävs stora satsningar i stället?

Nu har nämligen facit kommit på vad neddragningarna har inneburit för arbetsmiljöinspektionens verksamhet, när Du & jobbet rapporterar om statistiken för 2007. Föga överraskande så handlar det om att verksamheten präglas av idel neddragningar.
Antalet inspektioner har minskat med 3 682 stycken (- 11 procent) och antalet besökta arbetsställen minskade med 2 045 (- 9 procent). Som en följd av detta minskade också antalet inspektionsmeddelanden med krav med 690 stycken (- 5 procent) och antalet krav med 7 128 (- 12 procent). Beslutade förelägganden och förbud minskade med 104 stycken (- 12 procent). Vitesförelägganden och -förbud minskade med 112 (- 15 procent).

Det är ju inte svårt att lista ut att det innebär att verkets möjligheter att förhindra liknande olyckor i framtiden minskar ytterligare i takt med att pressen och stressen ökar och antalet inspektioner minskar. Särskilt cynisk blir regeringens politik i ljuset av den enda plusposten.
Den enda pluspost som kan skönjas gäller antalet polis- och
åtalsanmälningar som ökade från 222 till 237 stycken (+ 7 procent).

Den här bilden bekräftas av att LO-tidningen rapporterar om att antalet arbetsmiljöbrott nått rekordnivå och att antalet anmälda arbetsmiljöbrott har fördubblats under de senaste fem åren. Men hårdare tag mot brottslighet gäller uppenbarligen inte i arbetslivet med tanke på regeringens gigantiska neddragningar på bland annat arbetsmiljöverket sedan valet.

När det gäller dödsfall i arbetslivet så har regeringen uppenbarligen inte heller någon nollvision, utan bra arbetsmiljö ska vara något som det är upp till företaget om man har lust att satsa på, det ska inte staten lägga sig i.

Men det är klart, man satsar ju faktiskt på smileys. Och risken att bli utan smiley fungerar säkert mycket bättre än fackets och Arbetsmiljöverkets påtryckningar.

Lästips: Alliansfritt Sverige om hyckleri, Feministisk vänstertjej om prostitution, Petter Partikulärt om Öppna Stockholm, Trottens Betraktelser om dyra tågresor, Svensson om fildelning och Björnbrum om Ericsson.

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...