17 februari 2008

Centerpartist slirar på sanningen

Christina Davidsson (c) skrev en insändare i Östran där hon utifrån ett tidnings"citat" angrep mig för förorda en flytt av vissa klasser i småortsskolor kring Nybro.

Ett typiskt reflexmässigt centerdrag för att samla poäng på landsbygden, oavsett om det man föreslår är förankrat i verkligheten eller inte och även om det innebär att de centrala skolorna åter igen får bekosta alla besparingar när
landsbygdsfundamentalismen slår ut i full blom!

Därför värnar man nu till varje pris de mindre skolorna med vikande elevunderlag av "ideologiska" skäl, medan man för bara något år sedan inte såg några som helst problem med att förespråka en nedläggning av Transtorpsskolan med låg och mellanstadium. Skolan ligger inne i Nybro, i det enda område där elevunderlaget faktiskt ökar, men de eleverna ansåg centern att man gärna kunde bussa till en annan skola, genom hela stan.


Att bussa elever inne i stan går tydligen bra, liksom att spara på deras skolor, men råkar det handla om landsortselever där hela mellanstadiets elever knappast motsvarar antalet elever i en enda klass inne i Nybro så skriker centerpartisterna i högan sky.


Svaret till Christina hade kortats rejält av Östran, men här kommer fullversionen.

Christina Davidsson (c) slirar i sin iver att vinna politiska poäng mer än en aning på sanningen när hon i en insändare påstår att jag förordar en flytt av år 4-6 från Kristvallabrunn och år 6 från Örsjö. När det gäller flytt av Örsjö-eleverna så är det dessutom en fråga som redan är överspelad. Någon flytt blir det ju inte.

Christina är givetvis fullt medveten om att vänsterpartiet inte förespråkar en flytt av några elever utan endast ser detta som ett av de alternativ som man kan tvingas ta ställning till i en situation där man måste spara någonstans. Men självklart så är det bekvämare för Christina att låtsas om att man aldrig behöver ta ställning till några val, även om det inte har något med verkligheten att göra. Självklart så är det lättare att inte låtsas om, att om man inte sparar på småskolorna, så måste man spara på någon annan verksamhet, om inte nämnden tillförs extra pengar.

Det är givetvis en förmån att liksom jag få ha sitt barn på Kristvallabrunnsskolan, en nyrenoverad, jättefin skola med jättebra lärare som har möjlighet att ta tillvara på varje elevs förutsättningar. En skola där sammanhållningen är jättebra och där varje elev kan synas. Men som politiker kan man inte bara se till sina egna intressen, även om det ibland vore bekvämast så.

Jag, och vänsterpartiet, väljer därför att inte blunda för verkligheten och i verkligheten så är elevunderlaget i småskolorna mycket tunt. Att bara bevara skolorna under dagens förhållanden utan att ändra på förutsättningarna innebär endast en kortsiktig lösning som dels går ut över skolorna inne i Nybro, som får ta besparingarna i stället, och som dels innebär att grundproblemet, det tunna elevunderlaget, kvarstår.

I stället så vill vi i vänsterpartiet finna en långsiktig lösning som förbättrar själva förutsättningen för skolornas överlevnad. Ett exempel på en sådan lösning kan vara att ändra på upptagningsområdena och ett annat att utnyttja skolornas lokaler till annat i högre grad än vad som görs idag. Man kan säkert hitta fler saker att göra om man väljer att inte blunda för problemet utan försöker göra något åt det i stället.

Men oavsett vilket beslut som tas så tycker vi i vänsterpartiet att beslutet ska vara taget utifrån ett bra underlag. Innan man tar ett beslut i någon riktning så måste man ju veta hur de ekonomiska förutsättningarna ser ut och vilka eventuella sparalternativ som finns. Hos centern tycks man resonera annorlunda. Där tar man gärna beslut om besparingar, även om beslutet tas på felaktiga grunder och utan att man känner till förutsättningarna i sin helhet.

Som representant för centerpartiet så är Christina Davidssons ståndpunkt glasklart; hellre vinna politiska poäng utan verklighetsförankring än ta beslut baserade på rätt grund och på ordentliga underlag.

Kaj Raving
Ordf. vänsterpartiet Nybro

Axplock ur bloggrullen: Björn om högerns svammel, liksom Kerstin, LOKE om högerdebattörer, Marlene om mp + F! och Svensson om Islam.

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...