05 januari 2008

Utredare kritiserar regeringen!

Regeringen drar ner kraftigt på anslagen till vuxenutbildningen rapporterar DN. Statsbidraget minskades hastigt med 600 miljoner kronor under 2007, en tredjedel av den totala budgeten. Det innebär att antalet komvuxplatser minskats med närmare 15.000.

Framför allt så handlar det om yrkesutbildningar som har fått stryka på foten när kommunerna tvingats att dra i handbromsen för vuxenstudierna.

Samtidigt så skriver LO-tidningen om en utredning kring Ams arbetsmarknadsutbildningar, gjord av nationalekonomen Åsa Sohlman, att just de yrkesinriktade utbildningarna ökar chanserna till ett nytt jobb med 15 - 20%. Utredningen, som tillsattes av den förra regeringen, visar att jobbchanserna ökar märkbart för alla som utbildar sig inom ett yrke, även för de som varit arbetslösa länge. Men framför allt så ökar chanserna till ett nytt jobb för kvinnor och lågutbildade.

Regeringens besparingar på komvux har inneburit att många som velat gå en yrkesutbildning har nekats nu när antalet platser minskat. Även för Ams-utbildningarna är platserna långt färre än behovet. Under 2007 var antalet platser 7000, medan Åsa Sohlman anser att en absolut miniminivå ligger på 10.000 - 15.000 per år. Behovet är alltså dubbelt så stort som det finns platser till.

"Skomakare bliv vid din läst" heter det ju, och det tycks ju också vara något av ett valspråk för regeringen. Sammantaget så är det ju inte svårt att lista ut att regeringens ovilja att låta människor utbilda sig, kanske få en andra chans i livet, är ett utslag av rent klasstänkande. De människor som redan klarar sig sämst i skolan, från de lägsta socialgrupperna, ska också stanna i det skiktet. De löpande banden ska ju ha sitt, och inte minst så måste det ju finnas någon som städar hos överklassen och då måste man ju se till så att inte för många får möjlighet att utvecklas.

Via Björn.

Lästips:
Marlene gillar 70-talstrender, LOKE bemöter ett inlägg mot socialism, Trotten och Svensson gillar moderater, Kerstin recenserar Chockdoktrinen och Ilse-Marie har passerat 100.000 besök.

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om , , , , ,

1 kommentar:

Francisco sa...

http://www.whoisjohngalt.se/2007/12/30/nyarsnotter/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...