11 januari 2008

Regeringen politik ger mer arbete för socialen.

Enligt en undersökning som fackförbundet SKTF har gjort så har regeringens neddragningar på framför allt arbetslöshetsförsäkringen lett till att socialsekreterarnas psykisk arbetsbelastning har ökat och att de fått fler klienter. Ordförande Eva Nordmark säger
Av de som nekats a-kassa eller sjukpenning har också många förlorat plats i en arbetsmarknadspolitisk åtgärd eller rehabilitering. Fler klienter nekas också socialbidrag. Den psykiska arbetsbördan för många socialsekreterare har ökat.
Det handlar nu om helt nya grupper av människor som tvingas söka bistånd. Många av de som nu söker socialhjälp är nämligen personer som aldrig haft med socialtjänsten att göra förut, men som nu tvingas dit på grund av regeringens försämringar inom de olika försäkringssystemen och många av dessa mår mycket dåligt av det.

Skulle inte regeringen bekämpa utanförskapet? I stället så driver man helt nya grupper att bli beroende av socialhjälp för att klara sin vardag. Mitt i en brinnande högkonjunktur dessutom!
Jag fasar för hur det kommer att se ut när konjunkturen vänder.

En studie som Sveriges kommuner och landstings (SKL) har genomfört visar också att de striktare reglerna hos Försäkringskassan har lett till att kostnaderna ökar för socialen. Om att försämringarna i a-kassan inte slagit igenom med ökade kostnader än säger Leif Klingensjö på SKL
Det kommer antagligen att visa sig på sikt. Under den tidsperiod vi undersökt hade förändringarna inte hunnit slå igenom än.
Allvarligast är väl ändå att antalet unga som får hjälp från socialen inte har minskat som den borde ha gjort i den högkonjunktur som vi har nu. Detta trots att regeringen har gett Mc Donalds skattelättnader på massor av miljoner för att anställa fler ungdomar.

Alliansfritt Sverige uppmärksammar reaktioner på Björklunds förslag om nya kärnkraftsreaktorer, Feministisk vänstertjej menar att vissa räknas och andra inte, Svensson kommenterar Rödeby-fallet, Intisbloggen uppmärksammar Benazir Bhutto och även Tomas Jonsson uppmärksammar att det är skillnad på folk och fä.

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om , , , , ,

8 kommentarer:

FredrichL sa...

Fina fisken, jag ser ooooerhört mycket fram emot att bli färdig socionom.

Jag bitter? tsk.

Kaj Raving sa...

Se det positivt.

Den största förändringen som efterfrågades var ju fler kollegor, så så du blir ju säkert väl emottagen i alla fall... om det finns några kvar som inte gått i väggen... :-)

globaljuggler sa...

När man inte har statistik att bygga upp sin case på kan ju förbundet i sin kritik av regeringen skriva om att deras medlemmar "upplever" saker.

Sanningen är ju den att kostnaderna för socialbidrag har minskat under det senaste året, men det kan man ju inte skriva.

http://www.socialstyrelsen.se/Publicerat/Sok_Resultat/?Title=ekonomiskt%20bist%c3%a5nd&SubjectId=-1&SubjectText=&PublishedYear=-1&PublDocType=21&PublDocTypeText=Statistik&SortOrder=0&Language=0&offset=1

globaljuggler sa...

Om länken ovan inte fungerar:

http://tinyurl.com/29urkb

globaljuggler sa...

Notera även nedanstående länk. Det verkar som om SKTF:s ordförande och f.d. riksdagskvinna för Socialdemokraterna inte ens har läst rapporten hon har presenterat:

http://sannarayman.blogspot.com/2008/01/ett-rungande-bu-fr-sktfs-underskning.html

http://tinyurl.com/2vlcdk

Kaj Raving sa...

För det första så är det ju inte klart vad kostnaderna slutligen blir. Men med tanke på att konjunkturen är hetare än på många år så vore det oerhört märkligt om kostnaderna för socialhjälp inte hade minskat.

Och med tanke på det så är det oerhört skrämmande att utgifterna för socialbidrag ökar på vissa områden.

Särskilt skrämmande är att helt nya grupper av människor drivs in i bidragsberoende, mitt i en brinnande högkonjunktur.

globaljuggler sa...

Fler får arbete, sysselsättningen är högre än vad SCB någonsin tidigare har noterat. Detta är glada nyheter för alla utom vänsterpartister och sossar som inte kan tåla att regeringens politik fungerar tydligen.

Kaj Raving sa...

Konjunkturen är den bästa på många år, fler får arbete osv och ÄNDÅ så ökar kostnaderna för socialen på (åtminstone) vissa områden och ÄNDÅ tvingas nya grupper söka sig till socialen och andelen ungdomar hos socialen minskar ÄNDÅ inte i takt med konjunkturen.

Jo, politiken fungerar ju jävligt imponerande!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...