10 januari 2008

Mindre kultur åt folket!

Som jag har skrivit om tidigare så prövar man nu i Frankrike med att slopa entréavgiften till vissa museer. På sätt vill man öppna en möjlighet för nya grupper att ta del av det gemensamma kulturarvet. Mer kultur åt folket helt enkelt.

I Sverige däremot så har man som bekant i stället valt den motsatta vägen - mindre kultur åt folket tycks ha varit slagordet när den nytillträdde regeringen beslöt att införa de inträdesavgifter som den tidigare regeringen avskaffade för de statliga museerna.

Och nog har regeringen lyckats alltid. 1,5 miljon färre besök på museerna har det blivit efter att avgifterna infördes, enligt DN. Det är ju inte så svårt att lista ut att det är människorna med svåraste ekonomiska omständigheterna som får prioritera bort ett besök på museet när kassan tryter.

Att ta del av vår historia och vårt kulturarv borde inte vara en fråga om klass och ekonomisk och social status, men kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth menar att
det är viktigare att säkra omhändertagandet av värdefulla föremål än att
låta vuxna betrakta dessa gratis
Eller för att uttrycka det med andra ord - Hellre får sakerna glömas bort i en källare någonstans än att även de utan en hyfsad inkomst får en möjlighet att ta del av vårt kulturarv.

Fritt inträde på museerna har en tydlig fördelningspolitisk effekt genom att kostnaderna för vårt gemensamma kulturarv bekostas genom skattsedeln (även om regeringen gör sitt bästa för att minska skattepolitikens fördelningsmässiga effekter), vilket leder till att museivärlden öppnas för helt nya grupper av människor - kultur åt folket helt enkelt.

Detta, att kulturen och historian görs allmängiltig, var en trend som Lena Adelsohn Liljeroth och regeringen nu uppenbarligen har lyckats med att vända.

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...