07 januari 2008

Kultur åt folket - i Frankrike.

I Frankrike ska flera museer slopa inträdet under ett halvår, fram till 30 juni. Syftet är att "öppna upp finkulturen för en bredare publik", skriver SvD. Taleskvinnan på kulturdepartementet, Christine André, menar att
Franska museer är redo att ta emot fler besökare, och vi hoppas dra ny publik, i synnerhet unga människor. Det är en fråga om pengar för många människor.

I Sverige så har ju detta med fritt inträde redan provats - med enorm framgång. Antalet besök ökade med över 150%! efter att den fria entrén infördes på statens museer och museerna drog även till sig fler besökare med låg utbildning och fler förstagångsbesökare.

En stor majoritet, 71%, av svenska folket ville följaktligen också behålla det fria inträdet. Det är ju inte svårt att se att låginkomsttagare och andra ekonomiskt utsatta grupper var de som hade mest fördel av reformen och faktiskt kunde unna sig "lyxen" av att ta del av vårt kulturarv, en "lyx" som nu är borta. Inte helt överraskande så var också arbetslösa den grupp som var allra mest positivt inställd till det fria inträdet.

Den här fördelningspolitiska effekten, som innebar att även de lägre klasserna i samhället, med lågutbildade och lågbetalda människor, fick en betydligt större möjlighet att ta med barnen på museet stack givetvis i ögonen på vår nya regering som mycket riktigt också drog in den fria entrén som en utav sina första åtgärder vid makten.

Givetvis så har nu också besökssiffrorna fallit, rejält. Minus 55% bara för Livrustkammaren. Det får DN:s ledare att sätta rubriken Snålhetens triumf och mena att man kan sammanfatta regeringens kulturpolitik med: Det ska inte vara gratis och det ska helst löna sig. Den duger inte.

I den sammanfattningen skulle jag vilja lägga till: Kulturen och vår historia ska framför allt inte vara öppen för en bredare publik. Är man fattig så har man inte på ett museum att göra.

Läs även Intisbloggen och Röda Raketer

Missa inte Alliansfritt Sverige som skriver om studenters ekonomi, Svensson om företagande under socialismen, och Nicke om att värna demokratin.

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om , , , ,

7 kommentarer:

Leo Sundberg sa...

I Sverige växer klassklyftorna och de fattiga får allt svårare att betala hyran... vänsterpartiet kräver gratis museum?

Största problemet är väl snarare arbetslösheten och klyftorna, vilka inte kommer minska pga detta?

Lite konstig prioritering tycker jag...

Francisco sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Kaj Raving sa...

Leo: Och det ena måste automatiskt utesluta det andra... eller kanske inte.

Kaj Raving sa...

Francisco: sluta spamma, annars blir du portad.

Francisco sa...

Svara på frågorna så slipper jag spamma. Om du inte vill får du gärna förklara varför, annars tar jag för givet att du saknar svar.

Leo Sundberg sa...

Okej, det ena utesluter inte det andra. Men nu lever vi i ett samhälle där klyftorna vidgas snabbt. Alliansen förstör Sverige mer och mer. Vänstern borde välja sina strider lite bättre tycker jag och fokusera hårt på det som folk upplever som mest akut.

Kaj Raving sa...

Leo: Det fungerar knappast att bara välja det mest akuta och strunta i allt annat för den sakens skull.

För övrigt så anser jag att kultur och historia är ett viktigt inslag i människors liv och något som alla därför bör ha tillgång till oavsett social status.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...