07 januari 2008

Grundlagsskydd för transpersoner och samhällstjänster.

När Bolivia folkomröstar om den nya grundlagen, som presidenten Evo Morales kallar "den nya Carta Manga", så kan landet bli det första i världen där transpersoner får ett konstitutionellt skydd mot diskriminering rapporterar QX. Landet blir även det sjätte efter Kanada, Ecuador, Fiji, Sydafrika och Schweiz som inkluderar sexuell läggning i grundlagsskyddet.

I förslaget till ny grundlag så finns även andra förslag som oppositionen, huvudsakligen ledd av vita ranchägare, våldsamt motsätter sig. Däribland en skrivning om att landets naturtillgångar tillhör folket liksom att samhällstjänster, som vatten och annan grundläggande service inte får ägas av privata företag med vinstintresse.

Ett riktigt föredöme på många plan med andra ord.


Läs även vad Björn skriver om krigsivrarna i MUF.


Andra bloggar om: , , , , , ,

9 kommentarer:

Francisco sa...

Jättebra, ju mer socialism desto svårare att bortförklara kraschen när den väl kommer. För övrigt försvinner inte mina frågor bara du låtsas att de inte existerar. Tänker du besvara dem? Om inte: varför?

Kaj Raving sa...

Francisco: Du får anta precis vad du vill om varför jag inte svarar på ditt inlägg, det rör mig knappast i ryggen och det får mig knappast att vilja diskutera med dig igen. Men jag ska ändå, möjligen mot bättre vetande, ge dig ett svar på varför jag inte avser att svara.

Först och främst så handlar det om tid. Att svara på inlägget ordentligt skulle ta en hel del tid i anspråk och den tid som skulle krävas har jag inte idag. Eller för att uttrycka det korrektare, så skulle det kräva att jag avstod från att göra annat som jag idag behöver och vill prioritera högre än en diskussion med dig.

Den så handlar det även till stor del om att jag, vis av erfarenhet, vet att diskussionerna med dig tenderar att bli såväl meningslösa som otrevliga, eftersom du har en förmåga att lägga fokus på otrevliga epitet och liknande.

Hade "diskussionsklimatet" varit annorlunda så hade jag möjligen prioriterat ett svar på ditt inlägg högre. Eller så hade jag kanske åtminstone presterat lite mer allmänt hållna svar eller svarat på åtminstone några av frågorna.

Men, som sagt, något svar på inlägget kommer du inte att få från mig, men nu har du åtminstone fått svar på ditt "varför". Om du sen väljer att acceptera det svaret eller inte är upp till dig och gör mig detsamma.

Anonym sa...

Kaj,

jag läser ofta Franciscos kommentarer på olika bloggar, och jag kan konstatera att han oftast för ett klart och tydligt logiskt resonemang utifrån sina ståndpunkter och ställer fullt berättigade frågor som han mycket sällan eller aldrig får raka och klara svar på från bloggägarna.

Jag skulle som intresserad läsare av både din och Franciscos blogg mycket gärna se dina svar på Franciscos frågor (Nyårsnötterna på "Who is John Galt?" innehåller flera relevanta frågeställningar väl värda att diskutera) så jag hoppas verkligen att du kan ta dig den tiden!

Beträffande diskussionsklimatet så uppfattar jag som läsare inte det som så dåligt eller otrevligt att det vore skäl nog att avstå från att diskutera.


Vänliga hälsningar från en intresserad läsare

Francisco sa...

Kaj, som man frågar får man svar. Du håller en väldigt aggressiv ton både i dina inlägg och i efterföljande diskussioner, och du vill sällan svara på konkreta frågor och resonemang. Istället fokuserar du på det som står mellan raderna, och det är du ju fri att göra, men du tappar trovärdighet när du aldrig vill eller kan diskutera sakfrågor.

Kaj Raving sa...

Anonym: Jag och flera med mig upplever det som både meningslöst och obehagligt att diskutera med Francisco på grund av hans diskussionssätt.

Kaj Raving sa...

Francisco: Jag anser exakt det samma om dig och väljer därför att inte diskutera med dig.

Francisco sa...

Märkligt med tanke på att jag har kommenterat flertalet inlägg här men du aldrig har kommenterat något på min blogg. Har du ens läst den? Jag tvivlar.

Kaj Raving sa...

Francisco: Jag har läst den några gånger, tro det eller ej. Dessutom så kan jag avgöra om jag tycker att du är aggressiv osv. även i de fall då jag inte personligen har diskuterat med dig, utan bara läst vad du skrivit till andra, eller hur...

Men din kommentar påvisar rätt tydligt en utav anledningarna till varför det är meningslöst och inte särskilt trevligt att diskutera med dig.

I stället för att utgå ifrån det faktumet att vi båda mycket väl vet att jag aldrig har kommenterat på din blogg, så väljer du att försöka hitta fel på en betydelselös detalj och göra sak av det. Att diskutera på det sättet blir snabbt mycket trist.

Fredrik Andersson sa...

Jag ställer mig på Kajs sida. Minns tex när jag hamnade på svarta listan efter något av mina inlägg, där jag skulle få "stå till svars" för det jag skrev.

http://www.whoisjohngalt.se/2007/08/17/venezuela/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...