19 januari 2008

Dags att Fråga Folket!

Vänsterpartiet har nu dragit igång sin kampanj Fråga Folket för att sätta press på regeringen, och sossarna, för att få till en folkomröstning om det nya fördraget.Eller, nya och nya, till största delen så är det ju faktiskt samma fördrag som redan har förkastats av både Holland och Frankrike, men som nu uppstår i en ny skepnad. Det handlar mest om kosmetiska förändringar som skiljer den konstitution som redan förkastats i två folkomröstningar från den som man nu vill driva igenom utan att fråga folket.

En ganska otippad kampanjpartner tycks vänsterpartiet dessutom få, i form av Muf. Niklas Wykman lyckas pricka in ett utav sina få rätt och menar att
Det är klart att det behövs ett nytt fördrag, med en massa nya medlemsländer. Men EU:s makt måste avgränsas. Med det här fördraget, vad folk än säger, så utökas EU:s makt.
I och med Laval-domen så är ju också den svenska modellens framtid inom EU högst aktuell, något som bland annat Lars Ohly uppmärksammar i en debattartikel i Aftonbladet, och kräver att vi åtminstone får ett undantag för den svenska modellen i fördraget. Den frågan kan jag dock tänka mig att Wykman inte skulle skriva under på.

Även LO, genom Wanja Lundby-Wedin och Erland Olauson, LO:s ordförande respektive avtalssekreterare ser Laval-domen som ett hot mot den svenska modellen
Om inget görs kan effekterna på sikt bli stora för både löntagare och företagare och för vår svenska modell.
Vilket givetvis, i vanlig LO-anda, innebär att den svenska modellen ska anpassas utifrån EU:s intressen och att facket ska ta ytterligare ett kliv bakåt för att inte stöta sig med marknadskrafterna.


Tidigare om Lissabon-fördraget: Demokratin kräver folkomröstning, Same shit - different name! - Uppdate!, Även danskarna vill folkomrösta, Nya EU-fördraget. Same shit - different name!

Bloggat: Jens Holm, Rött Hjärta, Ali Esbati, Vänster, Magnus Ahlkvist,

Vänsterpartiet är i fokus även hos Marlene, Björn, Fredrich och Jinge

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...