10 december 2007

Swebus inför AD

Kommunal stämmer nu Swebus inför Arbetsdomstolen (AD) efter att förhandlingarna tidigare har strandat, skriver LO-Tidningen.

Orsaken är att Swebus har sparkat en bussförare som dessutom var skyddsombud för att ha ändrat ett datum i en möteskallelse från Arbetsmiljöverket och sedan begärt ledigt för fackligt arbete under den aktuella dagen.

Det är givetvis aldrig ok att göra på det sättet som förtroendevald och skyddsombudet i fråga erkänner också att det han gjort är fel. Men det är inte någon grund för att säga upp honom, än mindre finns det någon grund för att ta till avsked, vilket är vad Swebus gjort.

Därför kräver kommunal nu att avskedandet ska ogiltigförklaras och att mannen får tillbaka sin anställning samt att företaget betalar ett skadestånd.

Nu är det ju inte så lätt att vinna mot arbetsköparna i AD, men alldeles oavsett vad ett eventuellt domslut kan visa så behöver företaget inte bekymra sig om annat än ett lågt skadestånd för att slippa ta honom tillbaka. Detta efter att ha slagit personens liv i spillror.

På så sätt så har man för en billig peng lyckats bli av med en förtroendevald som varit stridbar och kämpat för sina kamraters och, inte minst, för resenärernas säkerhet.
"Enligt en busschaufför som GD har talat med har huvudskyddsombudet gjort sig känd som en stridbar person och han är en av få som också har vågat stå upp och påtala brister i arbetsmiljön. Enligt busschauffören ska ledningen på Swebus därför ha velat göra sig av med skyddsombudet." (Klipp från Gefle Dagblad)
Precis samma sak som Connex gjorde med Per Johansson.

Förtroendevalda som sätter människors liv och hälsa före företagets kvartalsrapport ses givetvis inte med blida ögon av många arbetsköpare. Att sparka dessa och slå deras liv i spillror är därför det givna sättet att statuera varnande exempel, så att man lättare kan prioritera vinsten före människors hälsa..
- Blind lojalitet med företaget och dess kassabok krävs, annars får du sparken!

På så sätt försöker man få tystnaden att bre ut sig på arbetsplatserna.

På tal om tystnad på arbetsplatserna.

Lästips: Björn tycker inte att parkeringsvakter ska agera poliser, Svensson tycker inte att Israel är demokratiskt och Marlene skriver om klimat.

Andra bloggar om: , , , , och annat intressant.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...