28 december 2007

Skattesänkning främst för rika - igen!

Från regeringens sida så talas det vitt och brett om hur man ska sänka skatten främst för låg- och medelinkomsttagare. Så sa man även om vårbudgetens skattesänkning.Att det sedan ändå blev höginkomsttagarna som blev de stora vinnarna förvånar väl bara den som faktiskt gått på att moderaterna skulle vara ett arbetarparti.

För av den skattesänkning som främst skulle gå till låginkomsttagare så gick i själva verket nästan hälften av skattesänkningarna i vårbudgeten till den tiondel av befolkningen som tjänar mest när Riksdagens Utredningstjänst (RUT) började räkna på det.

Från årsskiftet så sänks skatten för de som arbetar igen.
Och återigen så hävdar regeringen att det är låginkomsttagarna som ska tjäna på det.
Och återigen så är det i själva verket de som tjänar mest som är de stora vinnarna.

RUT har räknat på även denna skattesänkning, rapporterar Dagens Arbete, och räknat ut att de tre tiondelarna av befolkningens andel utav skattesänkningen blir 6,3%. De allra högst avlönades andel blir däremot mer än häften av hela skattesänkningen. Björn Kaaling, utredare på IF Metall konstaterar
Skattesänkningarna slår snett. Merparten hamnar hos dem som har bäst betalt. Men det vill man väl inte gå ut och marknadsföra.
Men låginkomsttagarna är ju ändå inte de största förlorarna i detta. Det är i stället några av de grupper som vanligtvis redan är mest utsatta i samhälle, som arbetslösa och sjuka. Det är ju de som inte får någon del utav skattesänkningarna, utan enbart får betala kalaset för de högavlönade.

Nu tycks det ju som om svenskarna över lag, eller de egna regeringsmedlemmarna för den delen, inte gillar en statsminister och en regering som för en så uppenbart osolidarisk politik, vilket även regeringen tycks ha upptäckt.

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om , , , , , , ,

9 kommentarer:

Edvin Ala(m) sa...

Det beror nog på att vi har ett skattesystem som är progressiv. Det regeringen bör göra är att fortsätta med att sänka skatterna men också påbörja ett arbete med att avskaffa skatter och höja grundavdraget.

WysiWyg sa...

Ah, den klassiska undanflykten. "Det går inte att göra på något annat sätt". Bullshit.

Det ironiska är att Edvin faktiskt berättar om ett väldigt förträffligt enkelt sätt, att sänka grundavdraget. Det skulle ge mer till låginkomsttagarna, procentuellt sett, än till höginkomsttagarna.

Men det finns så klart även andra sätt.

Men i slutändan så är det faktiskt inte det faktum att höginkomsttagarna som får mest som är det hemska, det är att det är de som har det sämst, arbetslösa och sjuka, som ska betala lasset. Lite omvänd solidaritet helt enkelt.

Per Hagwall sa...

Från Dagens Arbete:
"Men statistik från riksdagens utredningstjänst visar att de tre rikaste tiondelarna av befolkningen är de stora vinnarna. Mer än hälften av pengarna tillfaller den gruppen, medan de tre fattigaste tiondelarna får nöja sig med 6,3 procent. "

Vad då "rikaste"? Jag antar att Dagens Arbete menar "de med högst inkomster". Vilket inte alls är samma sak. I Sverige gäller nämligen det sambandet bara för den fattigaste och rikaste tiondelen.

Men om vi borser från att Dagens arbete har svårt med det där med ekonomi så; Det handlar om ett jobbavdrag, det går till de som har en förvärvsinkomst. De som tjänar mindre får en proportionellt större skattesänkning. En definitionsmässig kapitalist som bara lever på räntor och utdelningar får däremot inte en spänn i sänkning medan vaktmästaren på högstadiet får uppemot en tusenlapp i månaden.

Årsinkomst av arbete Avdrag i procent
100 000 6,5
150 000 5,1
200 000 4,8
250 000 4,7
300 000 4,6
350 000 4,1
400 000 3,6
500 000 2,9

Räknat på heltidslöner (vilket är det enda rimliga sättet, det handlar omjobbavdrag) så går tre fjärdedelar av jobbskatteavdraget till den halva som tjänar minst.

Kaj Raving sa...

Från Dagens Arbete: "Men de stora vinnarna är i själva verket de som tjänar mest."

Attila sa...

Eftersom skatten är procentuell och även progressiv kommer skattesänkningar alltid att gynna de som "tjänar mest".

Skit i "de som tjänar mest", koncentrera dig på hur vanliga arbetare har det istället. Deras ekonomi har helt klart stärkts under året.

Jag tror att de som tjänar minst gynnas av varenda extra hundring de får behålla.

Kaj Raving sa...

Attila: För de flesta "vanliga arbetare" är den summa som blir över i plånboken, summa sumarum, ytterst marginell.

Och de flesta "vanliga arbetare" är även ytterst medvetna om att de kommer att få betala igen dessa sketna hundralappar många gånger om, utiafall att de blir skadade i sitt arbete, sjuka eller ifall företaget de arbetar på bestämmer sig för att de kan öka lönsamheten genom att flytta utomlands så att de blir arbetslösa, liksom de som idag är sjuka och arbetslösa får betala deras skattesänkning idag.

globaljuggler sa...

Om det nu är som så att det är de rika som får skattesänkningar, varför plockar inte Sossarna bort hela jobbavdraget* då i sin egen budget?

http://riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&dok_id=GV02Fi277&rm=2007/08&bet=Fi277

Givetvis finns jobbavdraget kvar i Sossarnas budget därför att de vet att det just är deras egna väljargrupper som får skattesänkningarna, som sjuksköterskor, byggnadsarbetare osv.

Däremot kan man ju trolla med statistisk, som att bli upprörd över att förtidspensionärer inte får del av ett "Jobb-avdrag" och skrika om orättvisa. Men det är ju bara retorik.


* = Sossarna tar bort det utökade jobbavdraget som ska börja gälla från årsskiftet, men låter det redan befintliga jobbavdraget som bestämdes 2006 vara kvar.

Kaj Raving sa...

Globaljuggler: "Givetvis finns jobbavdraget kvar i Sossarnas budget därför att de vet att det just är deras egna väljargrupper som får skattesänkningarna, som sjuksköterskor, byggnadsarbetare osv."

Först och främst så är det ingen som hävdat att sjuksköterskor, byggnadsarbetare osv. inte skulle få skattesänkningar. Det som hävdats är att den största delen av skattesänkningarna har gått/går till de som redan tjänar allra mest, och där ingår vanligtvis varken sjuksköterskor, byggnadsarbetare eller andra "vanliga" arbetare. Detta medan låginkomsttagarna, som tillhör de som regeringen hävdat att skattesänkningen främst skulle gå till endast får dela på en bråkdel av skattesänkningen.

"Om det nu är som så att det är de rika som får skattesänkningar, varför plockar inte Sossarna bort hela jobbavdraget* då i sin egen budget?"

Av flera anledningar. Dels så har vi det faktum att sossarna står endast mycket marginellt till vänster om moderaterna i många frågor och dessutom i många stycken fört och för en rent borgerlig politik. Dels så har vi det faktum att det alltid är populärt att sänka skatter, särskilt om man slipper tala om vilka de långsiktiga konsekvenserna blir - att den allmänna och jämt fördelade välfärden får stryka på foten. Att höja skatter är däremot alltid obekvämare, även om det är nödvändigt för att bevara välfärden.

Framför allt så är det rent retoriskt mycket fördelaktigare och enklare att propagera för en skattesänkning eller ett bevarande av skattenivån än att propagera för att höja den. Det finns ju en anledning till att populistpartier alltid propagerar för sänkt skatt.

På vad sätt är det för övrigt att "trolla med statistisk" att bli upprörd över att redan utsatta grupper behandlas sämre än mer gynnade grupper? På vad sätt är det "bara retorik" att protestera mot orättvisor, som att dessa redan utsatta grupperna får bekosta de fördelar som endast kommer andra mer gynnade grupper till del?

Retoriskt bluffmakeri är vad regeringen sysslar med när man genom förklä och försköna sanningen hävdar att skattesänkningar ska gå till låginkomsttagare, när dess skattesänkningar i själva verket främst gynnar höginkomsttagare.

globaljuggler sa...

Av 40 miljarder i skattesänkningar hittills har 30 miljarder gått till dem med låga och normala inkomster, enligt Finansdepartementet.

Här nedan finns ett diagram som visar hur mycket skatten sänks med procentuellt beroende på inkomstnivå. Diagrammet bygger på beräkningar från Riksdagens Utredningstjänst.
http://globaljuggler.net/blog/2006/06/16/alliansens-skattesankningar/

Att skattesänkningarna främst går till de rika stämmer således ej.

Att sossarna får fram andra siffror beror på att de räknar in studenter utan inkomst, förtidspensionärer och liknande. Syftet med skattesänkningarna har dock varit att premiera till arbete och allt tyder på att politiken fungerar. Antalet sysselsatta har inte varit så här högt sedan SCB började räkna på saken.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...