25 december 2007

Pervers kapitalism 2.0

Över sex miljoner levande djur fraktas varje år för att slaktas på olika ställen runt om i Europa. Ofta handlar det om väldigt långa transporter där de stort lidande ihopträngda i lastbilar. Det finns regler och lagar inom EU för hur djuren ska behandlas men dessa följs ofta inte.
EU:s svaga och ofta ineffektiva sanktionssystem bidrar till att djur utsätts för en otrolig mängd övergrepp och lidanden i Europa.
Det menar Lesley Moffat från de tyska organisationen Animals´ Angels. Organisationen har filmat en del av dessa övergrepp, vilket resulterat i filmen "Forbidden Journeys".Bakgrunden till dessa transporter av levande djur kors och tvärs över Europa bär givetvis sin kapitalistiska logik. Organisationen Compassion in World Farmings policyrådgivare Peter Stevenson sammanfattar logiken såhär:
Men det är inte samma företag som tjänar på att transportera djur levande som de företag som styckar, säljer och fryser kött.
Och ställs humanism mot förtjänst i vårt kapitalistiska samhälle så vet i ju att penningen alltid vinner. Oavsett vad det betyder i lidande för andra, människor eller andra djur, eftersom kapitalet endast har förakt till övers för den som inte är lönsam!

Från Sverige har de senaste åren levande kor och tjurar skickats till Jordanien, Turkiet, Norge, Vitryssland samt Serbien, något som man fått exportbidrag på c:a nio miljoner kronor från EU för, pengar som administreras av Jordbruksverket . Sedan 2002 handlar det om inte mindre än 3540 kor som transporterats till länder utanför EU rapporterar svt:s Sydnytt.

Det är vänsterpartiets EU-parlamentariker Jens Holm som har tagit fram siffrorna och han skriver
Jag måste erkänna att jag blev smått chockad när jag fick statistiken från EU-kommissionen och jordbruksverket. Har inte alltid svenska regeringar sagt att vi inte tagit emot exportbidrag för levande djur? 10 EU-länder har däremot inte tagit emot exportbidrag (bl a Finland, Storbritannien och de baltiska staterna).
Jordbruksminister Eskil Erlandsson har sagt att han ska ta upp frågan om djurtransporter under Sveriges ordförandeskap 2009, men det är knappast tillräckligt, utan regeringen måste agera NU!

Jens fråga kvarstår, men från en regering som knappast gjort sig känd för att sätta djurrätt högst på dagordningen förväntar jag mig inte mycket
Sverige måste sluta omedelbart att ta emot dessa exportbidrag. Jordbruksminister, Eskil Erlandsson (c) kan du lova oss det?
Skriv under protestlistan för att Sluta betala ut EU-bidrag för export av levande djur!

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om , , , , ,

3 kommentarer:

Desdichado sa...

Det är värt att nämna Smithfield Foods, en amerikansk köttjätte som länge hållit på att köpa in sig på den europeiska marknaden. De har till exempel stora slakterier i Polen, och har där konstaterats använda otillåtna foder samt ha dålig hygien och dåliga arbetsförhållanden.

jennifer sa...

Jag håller med dig Kaj!
Fortsätt kämpa!

Kaj Raving sa...

Det kommer jag att göra :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...