11 december 2007

Lögn, förbannad lögn och statistik

Det finns tre sorters lögner. Lögn, förbannad lögn och statistik. Det ska Mark Twain ha sagt vid något tillfälle.

Att det är sant visar docenten Christer Sanne när han monterar ner Johan Norbergs försök att med hjälp av statistik framställa tekniken, globaliseringen och den ständiga tillväxten som roten till allt gott.
Artikeln – som bygger på Norbergs rapport till Globaliseringsrådet – är späckad med statistik, vilket är förrädiskt därför att en del är sant.
Annat är halvsant därför att han har valt ut just sådana fakta eller tidsperioder som passar hans syfte, att likt Voltaires Pangloss försöka övertyga oss att vi lever i den bästa av världar.

Men då måste både Norberg och Pangloss också blunda för mycket.

Bloggat: Ett hjärta RÖTT, Svensson.

Kommenterande bloggar

Andra bloggar om: , , , , och annat intressant.

12 kommentarer:

Francisco d'Anconia sa...

Det är inte så roligt att vara kommunist va? Om du hade något som helst vett i din förvirrade skalle och läste artikeln skulle du begripa att den inte alls "monterar ner" någonting. Varken Sanne eller du eller någon annan kommunist kan motbevisa Norberg, hur gärna ni än vill, och framför allt kan ni hur mycket ni än ljuger aldrig få era drömsamhällen (Sovjet, Kuba, Nordkorea osv) att framstå som något annat än de missfoster de är. Hur känns det egentligen? Om du verkligen tänker efter, är det inte då lite pinsamt att fortfarande tro på planekonomi?

Francisco d'Anconia sa...

Här har du Norbergs sågning. Stackars lilla människa.

http://www.johannorberg.net/?page=displayblog&month=12&year=2007#2476

Anonym sa...

Huu, jag ryser, vilken otäck hatisk människa den där Fransico, skrämmande med denna trångsynta fundamentalism.
Knystar man det minsta lilla kritiska med globalisering etc, så sätmplas man av dessa marknadstalibaner som kommunist, en otrogen som ska brinna i helvetet.
Stackars lilla människa, förkrympt vad gäller mänskliga egenskaper.

Francisco d'Anconia sa...

Är det en mänsklig egenskap att acceptera dumhet? Det tycker inte jag. Kaj Raving är en bitter förlorare och en meningslös människa som världen skulle klara sig fint utan. Att han dessutom publicerar sådant ogenomtänkt nonsens i sin stackars blogg är anledning nog att påpeka hans fel. Det är en sak att vara kritisk och ha en åsikt, en annan att som Kaj anpassa verkligheten efter sina argument snarare än tvärtom. Sådan ohederlighet ska bekämpas, och jag ber inte om ursäkt för att jag driver den kampen.

Lasse sa...

"Kaj Raving är en bitter förlorare och en meningslös människa som världen skulle klara sig fint utan."

är du riktigt klok du eller visar du bara upp urtypen för en borgerlig skithög?

Det måste vara roligt att som den rabiata oförskämda nolla som du är i dessa tider se hur ditt fantastiska kapitalistiska system håller på att köra planeten rätt ner i skiten. Och du är för dum för att inse det...

Francisco d'Anconia sa...

Dina förhoppningar är felaktiga, världen är inte på väg att gå under, men det beror inte på meningslöst överflöd som du. Det enda du gör i samhället är att vara i vägen och förstöra, du saknar både vett och ambitioner och är som en sten i skon. Du gör ingen större skada men heller ingen som helst nytta. Vad gäller själva sakfrågan så är det läge för dig att erkänna att du hade fel och krypa tillbaka in under stenen du kom från med svansen mellan benen. Du har blivit förödmjukad, lär dig något av det.

babben sa...

Ni fattar väl att Fransisco är alias för Henrik Schyffert? Han är här och spexar med oss för att sprida lite glädje till jul. Ta Fransisco för det komiska geni han är så blir livet roligare. Men spela för all med så han kan spinna loss med sina finurliga kommentarer.

Här kommer en utlagd krok till Fransisco/Schyffert: Det var Sovjet som räddade Europa i WW2.

Francisco d'Anconia sa...

En krok utan bete är en ointressant krok. Sen är jag van vid att socialister inte ens försöker bemöta liberala argument.

Kaj Raving sa...

Så du har hittat hit igen Fransisco.

Som vanligt hoppar du över all argumentation och nöjer dig med att prestera hatiska utbrott utan någon som helst substans, liksom uttalanden utan någon som helst grund.

Jag har visserligen inga kommentarsregler, men om du ska fortsätta hänga här så är det ju högaktuellt att skaffa sådana.

Tills vidare gäller i alla fall vissa grundregler som även du får förhålla dig till om du inte vill bli avstängd.

- Inga personangrepp.
- Inga hot.
- Inga kränkande kommentarer.
- inga rena provokationer.
- Inga stötande uttalanden.

Sammantaget alltså i stort sett vad dina kommentarer brukar bestå av. Kan du inte hålla dig till dessa regler så kan du hålla dig till din egen blogg.

Tobias sa...

Varför citerar du Winston Churchill och påstår att Mark Twain ska ha sagt det... ;)

Han har också sagt:"Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel or envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery."

Kaj Raving sa...

Tobias: Mark Twain har sagt det. Har även Winston sagt det, så bör han ha sagt det efter Mark Twain, eftersom Twain dog 1910.

Att Churchill uttalat sig negativt om socialism är ungefär lika spännande som ett antisocialistiskt uttalande av Thatcher eller Reagan.

Francisco d'Anconia sa...

Ett tips: argument försvinner inte för att man låtsas att de inte finns. Du vet mycket väl att du har blivit motbevisad ett stort antal gånger. Ta till dig det och lär dig något.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...