29 december 2007

En röst för likriktning

Så, en röst för en politik mot mittfåran, det är man j van vid att höra. Det är bara det att den här gången kommer det från en vänsterpartist, Staffan Norberg. I en debattartikel i DN så presterar han stolleprov i en takt som skulle göra en ledarskribent på Expressen avundsjuk. Och han får verkligen med allt, från medvetna omtolkningar, via grova omformuleringar till gamla uttalanden (från en tid då han själv satt i partistyrelsen).

Slutsatsen av hans debattartikel är i slutänden ändå mycket enkel: Låt oss helt bli att föra en alternativ politik och i stället anpassa oss till den mainstream-politik som är normen idag.

Snacka om att verkligen göra sig själv överflödig!

Nåväl, jag gick i alla fall inte med i vänsterpartiet för att bidra till en ytterligare likriktning av den svenska politiken, där vänsterpartiet sakta men säkert tassar efter socialdemokraterna högerut. Socialdemokraterna har redan en vänsterfalang som fyller den rollen, det behövs inte en till!

Nej, jag gick med i partiet för att bidra till ett verkligt alternativ i riksdagen. Ett radikalt parti som verkligen vill ha radikala förändringar, en verkligt solidarisk politik. Ett radikalt parti som faktiskt fyller ett syfte.

Jag gick med i ett parti som jag hoppas har självförtroende nog att verkligen stå för en alternativ politik.Ett parti som jag hoppas ska föra en radikal vänsterpolitik - och det med stolthet!

En hel rad bloggar har skrivit om detta: Svensson ger som vanligt kritik från vänster och har väl i stort rätt i det han skriver och Röda Raketer svarar på stolligheterna från Norberg på ett utmärkt sätt medan man på Esbatis kommentarer kan läsa mer om Norberg. Även Vänster, Feministisk vänstertjej, Kamferdroppar, Vänstra stranden, Politik och poesi och The life of Avlo har skrivit om Norbergs artikel.

Bloggar som länkat.

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om , ,

9 kommentarer:

Francisco sa...

Håller med som vanligt. Jag vill inte se vpk som ett falskt sosseparti, jag vill se dem stå öppet och offentligt för planekonomi, förstatliganden av företag, kraftiga begränsningar av konsumtion och handel, nationell självförsörjning "efter behov", (i stort sett) lika lön för alla osv. Varför vågar de inte? Det är synd.

Kaj Raving sa...

Just det francisco, vi får ju inte glömma bort planekonomin...

Björn Nilsson sa...

Kamferdroppar skriver en bra sak: "Och där tycker jag Vänsterpartiet gjorde något ett politiskt parti ska göra och alltför sällan gör idag: introducera något oväntat, en ovan idé som tvingar oss att fundera över sådant som idag tas för givet."

Vi kanske har ett fönster öppet under tio år att ta hand om de stora frågorna, nämligen miljö och socialism. Då gäller det att helt enkelt att förklara att produktivkrafterna nu har drivits så långt att vi kan göra oss av med gamla trötta kapitalistiska strukturer - och samtidigt rädda mänskligheten från diverse otrevliga katastrofer inom miljö och politik. De reella tekniska förutsättningarna för socialism har aldrig varit så bra som nu, och de förbättras för varje dag. Verktygen för planekonomin finns redan, men de används av kapitalisterna. Att börja tala om det här som ett reellt alternativ borde verkligen vara nytt och oväntat - särskilt från ett ganska trött vänsterparti. Demokratisk planekonomi låter som ett bra alternativ för mig.

Francisco sa...

Ja Kaj, din knähund förespråkar ju planekonomi, gå ut och våga göra det du också. Sluta hyckla om detta och ta ansvar för dina åsikter. För övrigt är du utmanad på vår blogg, Björn får också gärna svara.

Björn Nilsson sa...

Hur diskuterar man samtid och framtid med individer som inte förstår att vi lever i ett efterindustriellt svenskt samhälle 2007/2008, utan omedelbart måste börja svamla om andra länder och tider under helt andra förhållanden? Det går inte. Jag kanske kommer att gå in på det här på den egna bloggen, men jag kan lova att kommentarskontrollen kommer att vara stenhård mot folk av den sorten.

Gott nytt år, Kaj.

Francisco sa...

Ja Björn, det är alltid säkrast att censurera bort åsikter man inte gillar och argument man inte kan bemöta. Det är ett återkommande fenomen bland socialister och säger en hel del om vilken verklighet de lever i. Dröm du vidare om planekonomin, det kommer ändå aldrig hända.

Kaj Raving sa...

Björn: Med francisco diskuterar man inte alls, eftersom han (hon, den, det?) helt saknar förmågan att föra en saklig diskussion. Att försöka argumentera med honom blir därför i bästa fall meningslöst och i de flesta fall rent otrevligt, eftersom hans "argumentation" till största delen består av tillmälen, grundlösa anklagelser och otrevliga påhopp.

God fortsättning Björn!

P.s jag lägger till dig på min blogglista.

Björn Nilsson sa...

Tack detsamma. Jag har återgäldat länkningen. Igår gjorde jag en länkning men lyckades på något underbart sätt blanda ihop dig med Tomas Jonsson i Blomstermåla i form av hybriden Tomas Raving. Kan jag inte till mitt försvar säga att "jamen det var ju rätt landskap i alla fall?" (Småland alltså, morfarsmor kom från Småland för övrigt.)

Du har rätt om signaturen Francisco, mycket skrik och lite ull kan man nog säga. "Troll" kallas visst den här kategorin av vissa bloggare. Trollen håller på att förstöra en opolitisk poesisajt där jag är aktiv, så de finns överallt. De lever att att parasitera på andras bloggar. Men som vi vet spricker trollen när ljuset faller på dem, och enligt almanackan går vi mot ljusare tider ... .

God fortsättning!
Björn

Francisco sa...

Stackars människor, det kan inte vara lätt att vara ni. På vår blogg finns en hel radda argument att bemöta, sakliga och faktabaserade. Du, Kaj, är personligen utmanad. Om du inte vill besvara frågorna kan du väl i alla fall förklara varför de inte behöver besvaras? Vågar du utmana dina fördomar? Komsi komsi.

http://www.whoisjohngalt.se

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...