16 december 2007

Djurfabriker - bokstavligen!

2020 kan framodlat kött vara en realitet i handeln, enligt SvD.

Min första tanke är att; wow, jättebra! Inga fler grisar som lever sin liv i stora fabriker för att sedan kanske se dagsljuset för första gången på väg till slakteriet. Inga fler kalvar som behöver sätta livet till. Djurfabrikerna blir bokstavligen djur-fabriker, ställen där man tillverkar djur och inte en tjusig(?) omskrivning för ett ställe där man förvarar andra levande, kännande varelser under vidriga omständigheter.
Rent biologiskt har vi löst flera svåra problem. De som är kvar kommer att vara lösta inom några få år. Det som sedan återstår är ingenjörskonst. Det handlar om att skala upp produktionen, få ner kostnaden och göra det kommersiellt lönsamt.
Dessutom så är det ju skitbra för miljön att slippa alla djurstallar, skövling av regnskog för att odla soja och transporter mm, mm.
Världens köttproduktion är idag en av de största enskilda orsakerna till klimatpåverkan, större än alla transporter med bil, flyg och tåg. Idisslande kreatur släpper ut enorma mängder metangaser som påverkar atmosfären. Dessutom dränerar kreatur, grisar och höns u-länderna på färskvatten. Vår köttaptit hotar med andra ord att förgöra oss.
Sen slås jag av hur sjukt det är! Hur jävla bisarrt det är att odla fram djurmuskler i laboratorier. Bara tanken!
Dessutom; hur sjukt är det inte att forskarbolag kan ta DNA och genteknik som gisslan enbart för kommersiella intressen för att avgöra om det verkar tillräckligt lönsamt att göra slut på världssvälten.
Om priset inte blir konkurrensmässigt lägger vi ner direkt. Då finns ingen anledning att fortsätta. Men det ser lovande ut.
Kapitalism i ett nötskal:
- Kan vi göra tillräckligt stor profit på detta? Ja? okej, då avslutar vi väl världssvälten då.
Eller
- Kan vi göra tillräckligt stor profit på detta? inte? det var väl synd, men vi får väl hitta något annat att göra pengar på medan människor svälter vidare.

Risken är också stor att man på detta sätt mörkar och missar det verkliga problemet; att vi människor tar oss rätten att agera som någon sorts gudar och använda andra varelser som enbart enheter i ett kapitalistiskt produktionssystem.

Men så kommer ändå pragmatikern i mig fram, för visst skulle dessa problem få en lösning på ett naturligt sätt om alla blev veganer, men det är ändå knappast troligt att det kommer att ske inom en överskådlig framtid. Så att odla kött kanske kan bli någon form av kompromiss som ändå kan ses som acceptabel, även om jag tvivlar starkt på att jag själv någonsin kommer att äta det.

Lästips: Alliansfritt Sverige efterfrågar ärlighet från kd, Arbetarperspektiv har lackat ur på Katerina Janouch, Marlene är personlig och LOKE uppmanar till protester.

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om , , , , , ,

3 kommentarer:

banal.blogg.se sa...

Jag gick den andra vägen. Min första tanke var att det kändes onaturligt och äckligt och att det säkert kan dyka upp helt nya sjukdomar utifrån det där. Men sen tänkte jag att jag skulle må bättre om jag slapp vara orsaken till att ett djur hålls i en motbjudande fångenskap, transporterades hänsynslöst och bragtes om livet i en miljö som är fylld av stress, skräck och plåga (som dessutom verkar göra konstiga saker med de människor som sysslar med det för länge).

anti sa...

"...inom en överskådlig framtid..."

Dream on. Det kommer aldrig att ske.

Vidare så är det en veganskröna att djuren orsakar stegrande växthuseffekt. Det totala antalet betande djur på jorden är faktiskt mindre nu än för några hundra år sedan. Se bara på alla gigantiska gnuhjordar i Afrika och Bisonhjordar i nordamerika som nu är borta.

Hur mycket utsläpp tror du det skulle bli om alla människor blev veganer? Förutom de tropiska områdena så är tillgången på vegetabilier väldigt säsongsbunden. Hur mycket mat skulle du ha på tallriken om du åt grönt som inte transporterats runt halva jorden, alltså endast lokalproducerat? Snacka inte om utsläpp när du själv orsakar en betydande del med ditt onaturliga födoval. Skippa du sojamjölk, quornbiffar, ris och all frukt som kommer från andra sidan jorden innan du snackar!

Typiskt er också att blanda ihop politik och hälsa. Du och dina gelikar tycker att det är synd om djuren, därför vill ni förbjuda andra människor att äta kött, trots att veganism är ett artvidrigt sätt för oss människor att äta. Ni tar er rätt att agera någon sorts gudar över resten av jordens befolkning. Fy fan vad högfärdigt!

Kaj Raving sa...

"Vidare så är det en veganskröna att djuren orsakar stegrande växthuseffekt."

En veganskröna som understöds utav bland annat FN då? Men det är väl den världsomspännande vegankonspirationen som är i farten kan jag tänka.

"Hur mycket utsläpp tror du det skulle bli om alla människor blev veganer?"

Betydligt mindre. Se bland annat ett räkneexempel här.
Har du själv skippat frukt och ris och annat som fraktas runt halva jorden? Eller fulländar du din dubbelmoral genom att äta BÅDE kött och annat miljöförstörande?

"Ni tar er rätt att agera någon sorts gudar över resten av jordens befolkning."

Vem är det som leker gud va? Som tar sig rätten att avgöra om andra ska få leva eller dö? Falskare människa än dig får man nog fan leta efter! Jävla hycklare!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...