18 december 2007

Dags för en radikalisering av arbetarklassen!

Idag kom ytterligare ett bevis för att EU är en institution för marknadens intressen och inte för folkets intressen, när domen föll i Vaxholmsmålet. Domen kör över svensk lag och öppnar för att företag inom EU kan etablera sig i Sverige med löner som följer exempelvis polska kollektivavtal.

Svensk lag ger facken rätt att ta till stridsåtgärder även mot utländska företag som har kollektivavtal på hemmaplan och som arbetar tillfälligt i Sverige. Detta för att facken ska kunna verka för sund konkurrens mellan olika arbetsgivare och för jämförbara löner och anställningsvillkor i Sverige.

Men domstolen anser att reglerna innebär diskriminering om motiveringen inte är hänsyn till ordning, säkerhet och hälsa. Syftet att verka för sund konkurrens och jämförbara arbetsvillkor räcker inte, enligt domstolen.

Att detta kan leda till en kraftig lönedumpning och utslagning av svenska företag behöver väl knappast påpekas.

Den logiska följden kan inte bli annan än att de EU-positiva facken nu inser detta och därmed ändrar sin inställning, slutar med EU-krameriet och börjar arbeta för ett svenskt utträde ur EU.

Domen innebär en katastrof för fackens nuvarande arbetssätt och kräver en snar förändring. En radikalare och aggressivare marknadsliberalism måste mötas av en radikalare och aggressivare arbetarrörelse.

Läs även: Upp till kamp...

Bloggat: Svensson, Ali Esbati, Mullvaden, Trotten

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om , , , ,

6 kommentarer:

Francisco d'Anconia sa...

Håller med, jag har länge efterlyst en extremvänster som vågar stå upp för sina idéer istället för att hyckla och låtsas vara liberala. Värna kollektivets rätt över individen, förespråka planekonomin och förstatliganden av privata företag, statliga subventioner till de minst lönsamma, höjda straffskatter för produktion, handelstullar, lönetak osv. Då är ni snart utraderade från den politiska kartan och världen blir lite bättre.

Rune sa...

Det lettiska byggföretaget Lavals arbetare, hade lön enligt lettiskt kollektivavtal. Det gav runt 85 kronor i timmen. Laval var villigt att sluta svenskt avtal med Byggnads på lägstanivån 109 kronor. Men Byggnads krävde 145 kronor, som är snittlön i Stockholmsregionen.

Kräver Byggnads att Skånska och Norrländska byggföretag ska betala Stockholmslöner när dom gör jobb i STH? Nä allså var det för att det var ett utländskt företag som man ville driva bort. Arbetarsolidaritet, HA

Kaj Raving sa...

Ja just det Fransisco, vi får ju inte glömma planekonomin...

Kaj Raving sa...

Rune: Det är möjligt att du vet något som jag inte vet om den här domen, men så vitt jag vet så avhandlades över huvud taget inga lönenivåer eller liknande i domen.

Rune sa...

Jepp, men du glömmer bakgrunden till det hela när du skriver att domen kör över Svensk lag och Folkets intressen.

Vaxholmsfallet var ren och skär diskriminering, något man kunde vänta sig från Sverigedemokrater och inte ett fackförbund.

Dessutom är det så enligt nuvarande regler att om du har ett utländskt kollektivavtal med bättre lön än det Svenska så måste du skrva på för byggnads, annars blir det blokad

Börje sa...

Rune har helt rätt
Byggnads förnekade i det längsta att man hade satt upp orimliga villkor. Det var alltså Byggnads som vägrade skriva på, inte Laval.

Svensk lag ger t.ex. polisen rätt att ta till våld, och just därför är det noga reglerat för att undvika övervåld och missbruk. Den svenska modellen saknar helt sådana mekanismer, vilket EU-domen tydligt påpekar (proportionalitet).

Kan inte fackföreningsrörelsen sköta det på egen hand, behövs lagstiftning. Vi skall inte behöva skämmas i Europa för Byggnads skull, gång på gång på gång.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...