24 november 2007

WTF!

Vänsterpartiet ändrar och förnyar i förslaget till ett nytt partiprogram inför kongressen nästa år. Jag har läst igenom förslaget lite efter hand och är inte riktigt klar än.

Vissa förslag till förändring är alldeles utmärkta, som betoningen av ett ekologiskt hållbart samhälle med rättvis fördelning av jordens resurser. Där tar man även upp köttkonsumtionens negativa effekter på miljön, vilket givetvis är utmärkt.

Men så får jag se att man vill stryka kravet på sex timmars arbetsdag! WTF! Dit hade jag inte kommit än i texten.

Kravet på sex timmars arbetsdag med bibehållen lön stryks i förslaget och ersätts med "normalarbetstiden skall kortas", läser jag. Bosse Strömbäck, från partistyrelsen menar
Vi har haft så enorma förväntningar på oss, inte minst från kvinnor, i frågan om sextimmars arbetsdag. Att gå ifrån det är att fega ur. Jag menar inte att vi kanske måste nå det direkt, men att kravet ska vara där.
Jag kan bara hålla med! Visserligen så behålls en skrivning som säger att "En arbetstidsförkortning till sex timmars arbetsdag med bibehållen lön är en strategisk reform som skulle gynna arbetarklassen på flera olika sätt", men ett tydligt krav byts ut mot ett vagt "normalarbetstiden skall kortas".

Det är värdelöst och helt fel väg att gå!
Vi borde tvärtom vara mycket tydligare och gå ut mer med det kravet!

Backar vi på det så agerar vi precis som sossarna och betongfacken gjort under så många år och anpassar oss ytterligare ett stycke efter högerns problemformulering.

Men vi vinner ingenting på att rätta oss efter deras syn på tillvaron, tvärtom så måste vi vara mycket tydligare med att det inte råder konsensus kring högerns världsbild.

Så även om en ändrad skrivning i praktiken kanske inte skulle innebära så mycket för kravet i sig, utan att kravet skulle leva kvar inom partiet, vilket Johan tror, och oavsett om kravet på sex timmars arbetsdag är ett realistiskt mål eller inte (vilket jag tror att det är), så är det ett tydligt mål. Det är dessutom ett mål som människor tydligt kan relatera till i sin vardag.

Under många år var åtta timmars arbetsdag ett utopiskt mål som högern skrattade åt, men det gick att uppnå. Lika dant var det med 40 timmars arbetsvecka, men även det gick att uppnå. Så behåll kravet på sex timmars arbetsdag, det går att uppnå!

Bloggat: These Exiled Years, Rött hjärta, Feministisk vänstertjej

Andra bloggar om: , , , och annat intressant.

17 kommentarer:

Anonym sa...

Vilket perfekt bevis för vilka människor som är socialister: de som vill jobba mindre men få mer. Underbart, tack!

Kaj Raving sa...

Och vilka människor som är kapitalister vet vi ju sedan länge. Det är de som vill att andra ska arbeta hårdare och längre, medan de själva håvar in profiten.

Tobias sa...

Måste man vara antingen eller? Jag förväntar inte mindre från människor än vad jag förväntar mig från mig själv. Hellre realist än socialist. Om det är något som vänsterpartiet har bevisat är att de tu inte kan gå hand i hand.
Bästa sättet att få igenom sex timmars arbetsdag är att visa att båda partierna vinner på det. Bara för man är den som betalar ut lön så betyder det inte att man har hur mycket pengar som helst. Småföretagare är inte så rika som många socialister verkar tro...

Kaj Raving sa...

Tobias: Sextimmarsdag har provats med framgång på många ställen med bra resultat, på rak arm kan jag nämna Toyota-verkstäderna, ett försök med p-vakter, som trots att det slog väl ut drogs tillbaka, liksom flera försök inom omsorgen på olika platser. Det är inte omöjligt att det blir ett inlägg om det framöver när jag får lite mer tid.

Men eftersom det främsta positiva resultatet i flera fall ligger i ökad livskvalitet för de anställda, exempelvis i form av mer tid med barnen och att de hunnit med sitt livspussel, utan ”hushållsnära tjänster”, snarare än det genererat direkt ekonomisk avkastning, så finns det starka ideologiska skäl för högern att motsätta sig en sådan reform. När det gäller deras argumentation så kan du bara se på hur den såg ut när arbetarna krävde åtta timmars arbetsdag, för den ser i princip lika dan ut.

Men visst finns det rent ekonomiska aspekter också. Som exempel kan nämnas att effektiviteten blir högre, per arbetad timma, när man jobbar sex timmar i stället för åtta, eftersom det är lättare att hålla sig skärpt, vilket dessutom borgar för saker som högre kvalitet och minskad olycksrisk. Dessutom så borde risken för förslitningsskador minska avsevärt med sex timmars arbetsdag, med allt vad det för med sig av minskade kostnader och minskat mänskligt lidande.

Att socialister på något sätt skulle vara emot småföretagarna och tro att de är rika allihopa är en myt som högern envist försöker trumma in och som givetvis inte är sann. Många småföretagare har en situation som i många stycken inte skiljer sig från en anställds, vilket också återspeglas i att det inte är helt ovanligt med småföretagare i vänsterpartiets medlemskår. Du kan ju fråga några småföretagare vad de anser om regeringens åtgärder så här långt, jag tror inte du får så många tummar upp.

Tobias sa...

Som jag ser så cementerar bara den sortens politik samhällsklasserna. Som jag ser det så talar handling högre än ord, och ska det kosta så jäkla mycket att anställa som det gör, så kommer inte småföretagare ha råd att anställa.
Alla jobbar inte på fabrik, vettu. Det finns arbeten där man måste närvara hela tiden. Jag är inte mot förslaget. Tvärtom. Jag ifrågasätter bara hur vänstern tycker att man ska genomföra det.
Att högern bara skulle vilja "roffa åt sig" är en lögn också. Men jag antar att när vänstern ljuger, så gör dom det för att dom bryr sig eller? ;)
Som jag ser det så lever vi redan i ett kapitalistiskt samhälle. Det skapades inte av moderaterna, utan växte fram under vänsterns styre. Jag tror bara på ömsesidiga lösningar. Jag vill att båda parter ska vinna på det. Men sex-timmars arbetsdag som jag ser det lär nog dröja. Tyckte vänsterpartiet gjorde rätt i frågan. Dom har inget tillräckligt stort stöd att genomföra det nu. I en demokrati finns det ingen plats för revolution. Har inte sett ett enda land där revolution inte lett till återställning eller bara skit...

Anonym sa...

Nja, uppdelningen sker i "närande" och "tärande", varav slöfockar och parasiter som du tillhör den andra kategorin. Lyckligtvis strider era puckade idéer mot verkligheten, så även om ni hade makten att förändra skulle samhället falla ihop ganska snabbt.

Kaj Raving sa...

Tobias: När det gäller småföretag så är inte den stora frågan anställa eller inte, det kan man som företagare lätt räkna på om man klarar eller inte, då är kostnader vid exempelvis sjukskrivningar svåra att förutse och kan bli förödande för ett litet företag. Därför är en av vänsterpartiets prioriterade småföretagarfrågor också att slopa sjuklöneperioden för småföretag.

Lögn eller inte, det är väl snarast en fråga om åsikter. Och om förenklingar av samma slag som högern använder om vänstern.

Visst lever vi i ett kapitalistiskt samhälle, det har jag definitivt aldrig förnekat. Det skapades inte av moderaterna, men växte definitivt inte heller fram under "vänsterns" styre. Det kapitalistiska samhället skapades innan långt innan socialdemokraterna kom till makten och förvaltades då av föregångarna till dagens moderater. Socialdemokraterna har sedan aldrig haft någon ambition att avskaffa kapitalismen, utan har i stället försökt "tämja" den och mildra dess effekter.

Det är mycket möjligt att sex-timmarsdagen kommer att dröja, precis som åttatimmarsdagen gjorde, men det betyder inte att man ska sänka ambitionsnivån eller göra målet otydligare. Tvärtom så är motståndet mot den en desto större anledning till bevara ett tydligt uttalat mål.

Vad det gäller revolution så är vänsterpartiet ett reformistiskt parti och i övrigt så är det en way off topic-diskussion.

Kaj Raving sa...

Anonym 17.05: Jag har visserligen inte några uttalade kommentarsregler men din ton är inte accepterad här.

Förklara i stället, i trevligare ton, på vad sätt jag är tärande och på vilket sätt våra idéer strider mot verkligheten.

Gubben sa...

Varför så blygsamma? Kläm till med fyra timmars arbetsdag med full lön. Då börjar t o m en gamling som jag begripa vilka konsekvenserna kan bli! Ännu tydlgare blir det med tvåtimmarsdag. Skulle någon då inte förstå vart det barkar, testa nolltimmarsalternativet. DEt finns säkert något landsting som vill prova...
Lycka till med partiprogrammet!

Pelle sa...

Ja, Gubben - är det inte det drivkraften bakom all mänsklig utveckling - att behöva arbeta så litet som möjligt? Behöver jag påminna om uppfinningarna dammsugare, traktor, bil, diskmaskin...etc.

Vi har lyckats gå från 14 till 10 och till 8 timmars arbetsdag pga ökad produktivitet genom dessa arbetsförenklande uppfinningar. Sen 8-timmarsdagen infördes har produktiviteten ökat 10-falt genom datorer och annan informationsteknologi. Hur ska vinsterna från den produktivitetsökningen tas ut? I ökade löner, ökad vinst till kapitalägarna eller minskad arbetstid? Hittils har den stora delen av den kakan gått till kapitalägarna och en mindre del till arbetarlöner. Arbetstiden är oförändrad (dessutom med en förfärligt massa arbetade övertidstimmar).

Varför skulle det inte vara dags för minskad arbetstid nu? Vikten av att konsumtionen inte ökar står ju klart med klimatförsämringarna.

Gubben sa...

Bästa Pelle, tror du misstagig dig lite men det är lätt gjort. Drivkraften bakom all mänsklig utveckling är snarare att hinna få så mycket som möjligt gjort. (se nu dina egna exempel!)
Frågan handlar snarar om hur mycket vi behöver arbeta för att skapa det välstånd vi vill ha. Se mitt inlägg som en reaktion på varför denna balanspunkt är just sex timmar. Kanske fyra eller (vilket känns lite jobbigt att få gehör för) tio...
Ha en bra dag önskar en gamling!

Pelle sa...

Konstigt att människans drivkraft skulle skilja sig så mycket från alla andra biologiska varelsers? Jag har inte en diskmaskin för att få tid med att spika golv utan för att tid att leka med barnen, läsa en bok eller nojsa med frugan. Annars har man ju rent ut sagt missat poängen med livet, men det är ju så lätt gjort.

Anledning till att man förespråkar just sex timmars arbetsdag är väl att man utgår från dagens åtta och sett att det finns ett utrymme för att minska denna men inte med så mycket som fyra timmar. Mer komplicerat än så är det inte. Nåt säger mig dock att det är arbetstidsförkortning över huvudtaget som du inte uppskattar, oavsett om utgångspunkten skulle vara 24 timmar/dygn.

Kaj Raving sa...

Pelle: Du har alldeles rätt. Poängen är ju ökad livskvalitet, att få ihop livspusslet som en borgare skulle säga, fast med den skillnaden att det inte gäller enbart de som har råd att betala för städhjälp, utan att även en ensamstående mamma kan få del av det.

En anledning är också som du säger att det finns ett utrymme nu när produktiviteten ökat så mycket att lönekostnaderna i praktiken minskar.

Sen är sex timmar inte nödvändigtvis ett absolut mål, men anledningen till att jag skrev inlägget är att jag tycker att det är bättre att ha ett tydligt mål än ett mer svävande, oavsett om målet i sig inte skiljer sig i praktiken.

"Nåt säger mig dock att det är arbetstidsförkortning över huvudtaget som du inte uppskattar, oavsett om utgångspunkten skulle vara 24 timmar/dygn."
Du kan nog ha rätt där ;-)

Anonym sa...

Börja med att kräva ÅTTA timmars arbetsdag?

Idag har vi nio. Till och med USA räknar åtta timmars arbetsdag som nio till fem (åtta timmar, inklusive lunch). Här i Sverige räknar stannar vi av någon anledning klockan under lunchen, som om den inte vore en del av "arbetsdagen". Det är den, även om vi nu inte är produktiva just då.

Med andras sätt att mäta har USA 40 timmars arbetsvecka och vi har 45. Jag vet inte vem i Sverige vi har att lasta för att vi mäter bedrägligt.

Gubben sa...

Ja, nu börjar diskussionen hamna i rätt härad. Jag var lite slarvig i ordvalet "välstånd". Ställer gärna upp på "livskvalite"!
Men det kan vara så att kraven på minskad arbetstid går stick i stäv med kraven på just livskvalitet. Kanske måste vi avstå från vissa arbetsbesparande tekniklösningar. Kanske kan det komma att krävas 10 timmar eller mer för att rädda t ex vår miljö? Det vet vi mycket lite om idag. Kravet på sextimmarsdagen är som att stoppa huvudet i sanden och tro att det löser något... Frågan har andra dimensioner.
Ha en bra kväll!

Kaj Raving sa...

Anonym: Det kände jag faktiskt inte till, att man mäter arbetstiden på annat sätt i andra länder. Det jag vet är att rast inte ingår i arbetstiden om den inte är betald (i Sverige), vilket den vanligtvis inte är.

Kaj Raving sa...

Gubben: Du får utveckla. Jag förstår inte vart du vill komma och på vilket sätt det skulle vara att sticka huvudet i sanden att kräva sex-timmarsdag.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...