13 november 2007

Vänsterpartiet får 30%!

Nåja, det låter betydligt roligare än vad det är, men man kan ju i alla fall glädjas med sina kamrater i Danmark.

Vad det handlar om, är nämligen att Vänsterpartiets motsvarighet i Danmark, Socialistisk Folkeparti, får enligt en opinionsundersökning som LO-tidningen refererar till inte mindre än 30% av rösterna. Visserligen gäller detta i det av tradition röda Köpenhamn som vanligtvis röstar mer på vänstern än det övriga Danmark, men även i övrigt tycks partiet skörda stora framgångar och kan till och med bli folketingets tredje största parti med inte mindre än 24 mandat.

Partiets vallöften ser ju inte så lite ut som en del utav vänsterpartiets budgetförslag, med stora satsningar på välfärden och miljön i stället för skattesänkningar för de välbärgade.
Öka personalen med 5 000 i äldrevården. Öka deras lön med 2 000 per månad. Högst 22 elever i varje skolklass. Bygg en ny vindkraftspark till havs vartannat år.
Det tycks ju ha fungerat att tala för öppenhet och en solidariskt bekostad välfärd. De danska väljarna ser också mycket riktigt välfärden som den viktigaste valfrågan.

Det främlingsfientliga Dansk Folkeparti med Pia Kjærsgaard i spetsen tycks ha hamnat i mediaskugga. Partiets politiska medvind tycks ha växlat till motvind och partiet riskerar nu att tappa två mandat vilket onekligen känns mycket positivt.

Tyvärr så ligger det andra danska vänsterpartiet,
Enhedslisten, med den omstridde partiledaren Asmaa Abdol-Hamid nära 2%, gränsen för att komma in i folketinget.

Nu verkar det inte som om det blir något maktskifte i Danmark trots Socialistisk Folkepartis framgångar, eftersom Socialdemokraterna förväntas tappa flera mandat, men det är ändå trevligt att se att vänstern kan få sådana framgångar i vårt grannland.

Kan de så kan vi!
----------------------------------------------------------------------
Lästips: Alliansens lilla röda har fyllt hundra och Svensson har koll på
Enhedslisten medan Ilse-Marie skriver om systemskiftet.

Andra bloggar om: , , , , , , och annat inressant.

1 kommentar:

Anonym sa...

Den dag postkommunisterna i Sverige får 30% är Sverige helt förlorat.
Ett populistiskt parti utan verklighetsförankring.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...