11 november 2007

Varningstext på kött?

Varningstext på kött, som det finns på cigaretterna och snusen. Det vore kanske något?
Idén från Jens Holm är kanske inte så dum, särskilt inte med tanke på det senaste larmet om ökad cancerrisk av kött
Världscancerfonden uppgraderar varningen för rött kött till högsta nivån och avråder helt ifrån alla processade charkvaror, som korvar och pastejer.
För att inte tala om alla andra (o)hälsoaspekter som följer med köttätandet.

Tidningen Hälsa listar också tio skäl att äta grönt. Nummer ett på listan är hälsoaspekten.
1. Må bättre i dag och i morgon! Forskarna är överens om att mer grönt på tallriken ger snabba hälsoeffekter och minskar framtida risker för välfärdssjukdomar. Blodfetter, blodtryck, blodsocker- och insulinnivåer påverkas i rätt riktning redan inom ett par veckor med grön mat.
Dessutom så kan det kanske vara på sin plats att påminna om Galna-kosjukan, de regelbundna salmonellalarmen, osv., osv....

"Om du slutar äta kött löper du mindre risk att få dödliga hjärt- och kärlsjukdomar."
eller
"Denna köttprodukt kan skada din hälsa."

Snart på en köttförpackning nära dig?
------------------------------------------------------------------
Lästips: Den feministiska vänstertjejen uppmärksammar Reinfeldts teflonhud.

Andra bloggar om: , , , , , , och annat intressant.

19 kommentarer:

Anonym sa...

"...forskarna är överens om att mer grönt på tallriken ger snabba hälsoeffekter och minskar framtida risker för välfärdssjukdomar. Blodfetter, blodtryck, blodsocker- och insulinnivåer påverkas i rätt riktning redan inom ett par veckor med grön mat"....detta är inget annat svammel. Vegankost leder till ohälsa..! Ta dig tid och lyssna på detta program...:


http://media.vgn.se/botvid-skaldeman/2007-11-15.asx

Kaj Raving sa...

Sas det något vettigt de sista 20 minutrarna eller var det bara samma dravel som under de första 50 som jag stod ut att lyssna på.

Annars kunde du ju bara ha skrivit att det handlade om en extrem variant av den GI-metod som Expressen skriver om titt som tätt.

Han dillade om att man skulle äta sådan kost som man åt förr och bara äta fett och kött och inga kolhydrater. Då kan man ju ställa sig frågan när "förr" var eftersom kolhydrater från säd har varit en del utav människans kost i över tiotusen år. Och en statarfamilj för 150 år sedan, hur mycket kött och grädde åt de tro? Generell övervikt och välfärdsjukdomar är en problematik som är mindre än 100 år gammal och som har stigit i takt med att köttkonsumtionen har ökat.

Jag tog tid på mig att lyssna på åtminstone större delen av det meningslösa programmet, så då kan ju du förklara på vilket sätt som vegankost leder till ohälsa, när exempelvis hjärt-kärlsjukdomar i princip inte existerar bland veganer.

Anonym sa...

...ta du och lyssna på de sista 20 minuterna...det är lärorikt.
Du kan ju kolla in här åsså:

http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/

http://www.ravnskov.nu/svcholesterol.htm

http://kolhydrater.ifokus.se/Default.aspx

..hur kan det komma sig att mäniskor som minskar på kolhydrater och slutar äta margariner och istället börjar äta naturligt mättat fett, blir friska från en massa krämpor som sjuvården inte lyckats bota?

Anonym sa...

http://www.expressen.se/nyheter/1.672885

...man häpnar..

Anonym sa...

http://www.fatlies.net/lchf-short/

Kaj Raving sa...

Vad sägs under de sista 20 minutrarna som är så lärorikt då och som inte sas flera gånger under de första 50?

"..hur kan det komma sig att mäniskor som minskar på kolhydrater och slutar äta margariner och istället börjar äta naturligt mättat fett, blir friska från en massa krämpor som sjuvården inte lyckats bota?"
Ingen aning, liksom jag inte har någon aning om varför människor som lider av kronisk reumatisk värk ofta blir bättre av vegetarisk mat.

Vill du komma fram till något särskilt med din länkspamming eller? Annars så kan du väl bara sammanfatta hur det kommer sig att vi först under de senast 50-100 åren blivit "allergiska" mot kolhydrater, vilket då ska ha lett till att välfärdssjukdomarna under denna tid ökat, samt hur det kommer sig att denna ökning av hjärt-kärlsjukdomar, diabetes osv. sammanfaller med kurvan för den ökade köttkonsumtionen?

...dessa köttätare ...man häpnar...

cool sa...

http://blogg.aftonbladet.se/17662/perma/618038/

Kaj Raving sa...

Cool: Vad är poängen med att upprepa vad som "sagts" flera gånger tidigare utan att svara på de frågor jag ställt.

Men som motvikt: http://www.tara.se/halsa/artiklar/2007/visst-kan-man-ata-sig-fris/index.xml

Anonym sa...

Människan är inte gjord för att äta vegankost (gräs), skulle hon vara det, skulle hon haft fyra magar! Därför bör du betänka att en ko, som har fyra magar samt en lång mag-tarmkanal för att kunna transformera cellulosa till protein och fett. Det räcker med ett par kg hö för att kon skall göra ett kg ko (kött, fett med mera). Kon samlar ihop alla vitaminer och mineraler kon behöver för att må bra.
Vi som jägare sedan 10 000 generationer har bara en mage och en kort tarm och vi kan inte smälta cellulosa. Men äter vi kon så får vi en för oss lättsmält föda som innehåller allt vi behöver i både makro- som mikronäringsämnen.

Kaj Raving sa...

Vad fan har vegankost med gräs att göra? Är det bara ett statement från din sida för att visa vilken dålig koll du har?

Människan är främst gjord för att äta frukt, bär, nötter osv., uppblandat med framför allt insekter, vilket är den föda som vårt tarmsystem klarar av att processa och som täcker de behov som människan har.

Att påstå att kött är en lättsmält föda är en grov lögn. Kött är tvärtom svårsmält och kräver därför en kort tarm, vilket rovdjur har. Människan har en betydligt längre tarm än rovdjur, men kortare än gräsätare och klarar därför av att smälta mindre mängder kött. Men till skillnad från rovdjur så klarar vi oss utmärkt helt utan animaliska produkter.

Anonym sa...

..köp ett pkt. SMÖR och ät upp, så du kan tänka klart..hehe

Kaj Raving sa...

Anonym 18.16: Du är inte vegetarian va?

kärnfrisk sa...

Människan åt INTE spannmål för över tiotusen år sedan, utan bara för tiotusen år sedan fram tills idag. Innan dess var vi ett jägar/samlarfolk i cirka 2.5 miljoner år med stark betoning på animalisk mat. Innan dess kanske vi levde av frukt, men då bodde vi också i djunglernas trädtoppar.

Under jägartiden var knappast frukt och grönt något större inslag i vår kost, dels för att det var säsongsbetonat och för att det växte väldigt sparsamt med sådant annat än i djungeln.

Vegankost orsakar ohälsa för att det innehåller mycket kolhydrater, vilket i sig ger högt blodsocker och därefter förljande högt insulinpåslag. Högt blodsocker är inflammationsdrivande, vilket vanligtvis helt felaktigt fett beskylls för. Vidare är det HELT OMÖJLIGT att få i sig alla de vitaminer och mineraler vi behöver genom en helt igenom vegetarisk kost. Den vegan som påstår att denne inte äter kosttillskott av t ex B12 ljuger. Kosttillskott kan knappast ses som naturlig föda.

De senaste 50 åren har vi matats med budskapet om det (mättade) fettets farlighet och kolhydraternas välsignelse. Därav följer det metabola syndromet. Också när vi för 10000 år sedan började odla spannmål blev människans almänhälsa sämre, förutom för de människor som fortsatte och än i dag är jägare.

Människor kan utan problem överleva på rått kött. Frågan är däremot om du som vegan kan överleva på endast råa grönsaker. Att vi inte skulle kunna överleva på rått kött är ännu ett exempel på den slags desinformerande veganpropaganda veganer helt godtyckligt sprider. Att vi klarar oss på helt utan animaliska produkter är den grövsta lögnen av alla!

Apropå kurvorna så är kurvan för den minskade fettkonsumtionen, ökande kolhydratkonsumtionen och välfärdssjukdomarna exakta årsbarn. De har inget att göra med köttkonsumtionen.

Anonym sa...

Till Kaj Raving, vänsterpartist och vegan...
som skickade en länk i Annikas blogg till sin blogg.

Hittar ingen kontaktinformation på din blogg men du har min här nere. Debatterar gärna kost utifrån ett vänsterperspektiv med dig! Du tror att det är vänster att förorda en slavkost baserad på spannmål som användes av egyptierna för att tvinga proletärerna att bygga pyramider. Hos oss västerlänningar var spannmålskost ett hårt straff (vatten och bröd).

Läs gärna min bok "Ideologin och pengarna bakom kostråden". Tack vare statligt kulturstöd så finns den nu i ett bibliotek hos samtliga svenska kommuner. Gratiskapitel kan dessutom läsas på Degens Medicins hemsida.
http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2007/09/18/ideologin-bakom-kostraden/

Per Wikholm, författare, f d omvärldsanalytiker på socialdemokraternas nationella partihögkvarter och dessförinnan molekylärbiolog och forskarstuderande
Skrivet av Per Wikholm den 29 mars 2008 kl. 16:47
Webbplats: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172411422&pid=

Anonym sa...

Försöker igen!
Här är min kontaktinfo som föll bort i cyberrymden:

per.wikholm (snabel-a) yahoo.com

Kaj Raving sa...

Kärnfrisk: "Människan åt INTE spannmål för över tiotusen år sedan, utan bara för tiotusen år sedan fram tills idag."

Så du har till skillnad från forskarna koll på det exakta datumet? De första odlingarna av spannmål anlades för c:a 10000 år sedan och innan dess så hade man givetvis använt sig av vilda sädesslag.

"Innan dess var vi ett jägar/samlarfolk i cirka 2.5 miljoner år med stark betoning på animalisk mat."

Skitsnack! Sanningen är givetvis att det var en stark betoning på den mat som fanns lättillgänligast utifrån säsong, klimat osv. Jakt var energikrävande och alltid ett riskmoment och därför knappast något man prioriterade om det fanns alternativ. Om du med "animaliskt" däremot syftar på insekter och liknande så har du säkert rätt i att det var ett viktigt komplement.

"Under jägartiden var knappast frukt och grönt något större inslag i vår kost, dels för att det var säsongsbetonat och för att det växte väldigt sparsamt med sådant annat än i djungeln."

Hur intelligent är det att uttrycka sig så om en period på c:a 2,5 miljoner år, varav "människan" tillbringade 1,5 miljon år i afrika och sedan spred sig över hela världen? Förutsättningarna såg kanske olika ut mellan östra afrika för 2,5 miljoner år sedan och Sibirien för 15000 år sedan? Kanske mer frukt i det förra fallet och mer animaliskt i det senare kan vara en rimlig gissning?

"Vegankost orsakar ohälsa för att det innehåller mycket kolhydrater"

Jag säger bara "hjärt-kärlsjukdomar", våra nya "folksjukdomar", som i princip inte förekommer bland veganer.

"Den vegan som påstår att denne inte äter kosttillskott av t ex B12 ljuger."

Vilken vegan påstår det?

"Kosttillskott kan knappast ses som naturlig föda."

Till skillnad från antibiotikan i köttet då kan jag förstå?
Dessutom är mängder av animaliska produkter, framför allt mejeriprodukter, berikade. Är det mer naturligt eller?

"De senaste 50 åren har vi matats med budskapet om det (mättade) fettets farlighet och kolhydraternas välsignelse. Därav följer det metabola syndromet."

I takt med att köttkonsumtionen har ökat ja.

"Också när vi för 10000 år sedan började odla spannmål blev människans almänhälsa sämre, förutom för de människor som fortsatte och än i dag är jägare."

Vad har du för belägg för det? Tvärtom så var domesticeringen av grödor en förutsättning för människans utveckling på alla områden, inte minst det medicinska, som knappast hade uppkommit om vi fortsatt som jägare/samlare.

"Människor kan utan problem överleva på rått kött. Frågan är däremot om du som vegan kan överleva på endast råa grönsaker."

Människan kan INTE överleva på enbart rått kött eftersom hon då får diverse bristsjukdomar, ex. skörbjugg. Människan kan knappast heller överleva utan bristsjukdomar på enbart råa grönsaker heller.

"Att vi inte skulle kunna överleva på rått kött är ännu ett exempel på den slags desinformerande veganpropaganda veganer helt godtyckligt sprider."

Äter du enbart rått kött eller? Som protest mot den världsomspännande vegankonspirationen då eller?

Som vegan skiter jag egentligen fullständigt i om vi kan överleva på rått kött eller inte. Frågan är om vi kan överleva UTAN kött (rått eller tillagat), vilket vi kan.

"Att vi klarar oss på helt utan animaliska produkter är den grövsta lögnen av alla!"

Förklara då vilka animaliska produkter vi inte överlever utan. Förklara sedan hur jag har överlevt i sju år utan animaliska produkter (jag var förresten på en läkarundersökning nyligen och alla mina värden är exemplariska). Förklara sedan till sist hur det kommer sig att en hel massa människor har lyckats leva bra mycket längre än sju år som veganer, när man enligt dig inte kan det.

"Apropå kurvorna så är kurvan för den minskade fettkonsumtionen, ökande kolhydratkonsumtionen och välfärdssjukdomarna exakta årsbarn. De har inget att göra med köttkonsumtionen."

Så de kurvor som du påstår övensstämmer med välfärdssjukdomarna är alltså relevanta, men att även köttkonsumtionen följer samma kurva är irrelevant? Det framstår ju som seriös argumentation... inte!

Kaj Raving sa...

Per: "Till Kaj Raving, vänsterpartist och vegan...
som skickade en länk i Annikas blogg till sin blogg."

Vet nog inte vilken blogg du menar, men skit samma.

"Hittar ingen kontaktinformation på din blogg men du har min här nere."

Om du klickar på "Visa hela min profil" uppe till vänster och sedan på Email, också till vänster, så har du min e-post-adress där.

"Du tror att det är vänster att förorda en slavkost baserad på spannmål som användes av egyptierna för att tvinga proletärerna att bygga pyramider. Hos oss västerlänningar var spannmålskost ett hårt straff (vatten och bröd)."

NÄR har jag förordat det?
Mig veterligen har jag aldrig förordat annat än en balanserad kost bestående av BÅDE kolhydratkällor OCH proteinkällor (samt givetvis fett och nödvändiga vitaminer och mineraler).

Debatt? Visst. Du kan fortsätta här, eller så hittar du säkert till min e-post-adress nu.

Boken kanske jag läser när jag får tid.

Anonym sa...

Hej Kaj!

Gillar att slänga käft så jag antar din utmaning. Om jag förstod det rätt så var det du som ovan hävdar att man får skjörbjugg om man bara äter kött (vilket i o f s inte är en diet jag förordar).

Är du helt okunnig om att det finns rikligt med c-vitamin i kött och framförallt i lever? Inuiter (eskimåer) drabbades aldrig av skörbjugg, inte heller nordamerikanska indianer eller samer som alla hade en extremt begränsad tillgång till vegeteriska c-vitaminkällor.

Skörbjugg var vanligt förekommande i brittiska flottan där mathållningen dominerades av spannmål.

Per Wikholm, författare "Ideolgin och pengarna bakom kostråden"

Kaj Raving sa...

Per: Ok, jag har ärligt talat inte någon koll på exakt vilka bristsjukdomar man kan få av att bara äta kött, utan drog bara till med det första jag kom på. Som jag också skrev så är det en fråga som jag inte bekymrar mig nämnvärt om.

Men det du skrivit klingar bekant, så det äger säkert sin riktighet, även om jag har för mig att jag läst om att något i åtminstone eskimåers genuppsättning minskade behovet av och/eller underlättade upptaget av bl.a. c-vitamin. Men det är knappast något jag kommer att debattera om.

Det enda som i slutänden spelar någon roll för mig är frågan: Kan man leva på en vegansk kost? Och på den frågan har jag inte funnit något som talar för annat än ett entydigt JA.

Att det sen finns tydliga positiva hälsoaspekter med en vegetarisk diet är endast ett plus.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...