16 november 2007

Varningstext på kött? - 2.0

Man har nu fått fram nya förpackningsmetoder för kött, rapporterar SvD. Det innebär att köttet i svenska butiker snart kan vara upp till fem (5) månader gammalt, och ändå säljas som färskt!

Metoden går ut på att sterilisera maten och sedan avlägsna allt syre ur förpackningen, vilket gör att man vid en grad Celsius kan få 21 veckors hållbarhet.

Allt är dock inte frid och fröjd med det utan Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedels- hygien vid Örebro universitet lyfter ett varnande finger och menar att
Jag tycker att den är farlig och lite ruggig. Om bakterier som listeria letar sig in i en syrefri förpackning så förvandlas de och blir mer aggressiva. De kan växa även i kyla.
Följande kan man sedan läsa i artikelns faktaruta
Anaeroba bakterier: Vissa bakterier ombildas i en syre-fattig miljö till anaeroba bak- terier som inte behöver syre. Dessa är oftast farligare. I somras visade en studie att den dödliga listeriabakteriens ana-eroba variant är hundra gånger mer aggressiv än den vanliga då den hamnar i magen.
Det tycks som om idén om varningstext på kött är aktuellare än någonsin.

Zana vill inte vara del i den kapitalism som transporterar mat över hela jorden, utan vill ha ekologiskt kött från gårdar i närheten.

Ett ännu bättre alternativ vore annars att helt vägra vara en del av den genuint kapitalistiska tanken om att man har rätt att utnyttja den som är svagare eller mer utsatt, bara för att man kan och enbart för sitt eget välbefinnande.

Det enda realistiska svaret på den perverterade kapitalism som hänsynslöst utnyttjar såväl människor som djur och dessutom förstör vår miljö, är inte att acceptera en mildare form av förtryck. Svaret är i stället att helt vägra vara en del av detta förtryck.

Det enda sant antikapitalistiska svaret på detta utnyttjande är att bli vegan!

Uppdatering: Aftonblaskan har givetvis nappat på denna "larmnyhet". Där hittade jag dessutom en artikel om färs som inte håller måttet ens i förpackningar som är avsedda att klara åtta dagar. Dessutom så hade de en nyhet som även den indirekt talade för en vegetarisk kosthållning. Välfärdssjukdomar, exempelvis diabetes och hjärt-kärlsjukdomar, som till stor del orsakas av västvärldens groteskt stora köttintag, leder till att lastbilschaufförerna kan bli rena dödsfällorna i trafiken.
------------------------------------------------------------------------
Lästips: Petter kommenterar Zaida Catalán och Björn funderar över olika vapen. Missa absolut inte att läsa Kerstins inlägg om likheterna mellan nyliberalism och fascism!

Andra bloggar om: , , , , , , , , , och annat intressant.

5 kommentarer:

Cecilia sa...

Ja, man kan lugnt konstatera att de i sin profittörst blir läskigare och läskigare speciesisterna... Men med de små effektivt arbetande bakterierna får de så småningom vad de förtjänar. Om det inte vore så outsägligt sorgligt så skulle jag skratta åt eländet och det minst sagt perverterade i att de jämför sig med rovdjur medan de egentligen är asätare. I själva verket konsumeras ju även idag enorma mängder månads- och årsgammalt kött i processad, fryst och konserverad form. Lite upphottat med färg- och konserveringsämnen för syns skull.

Kaj Raving sa...

Nature strikes back...

Relativt Majs sa...

Heja kötterianerna. Saftig biff. Mmm.

Anonym sa...

Hej alla vegetarianer.
Jag håller verkligen med om att vinstintresset hos företagen går onödigt långt när kött ska förpackas så att det ska hålla sig i flera veckor. Men jag tror inte att vegetabilisk mat är ett dugg bättre. Med tanke på att många växter äts råa ex. sallader o.dy. innehåller vegetabilisk kost ofta mera farliga bakterier än kött.

Kaj Raving sa...

Vegetarisk mat äts knappast mer "rå" än annan mat, men visst äter jag "råa" grönsaker. Gör aldrig köttätare det eller?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...