23 november 2007

Tydligt exempel på regeringens klasspolitik.

"Ungefär tio arbetsår kan en person förlora på att välja ett slitsamt yrke", det kan DN meddela efter att ha läst en rapport som Du & jobbet presenterat. I undersökningen konstateras att det är stor skillnad mellan yrkena och störst risk att inte klara av jobbet ända fram till en riktig pension löper, föga överraskande, personer med tunga manuella arbeten. De vanligaste skadorna är, återigen föga överraskande, belastningsskador i rygg, axlar och armar och kvinnor med tunga yrken skadas oftare än män.

I en annan undersökning som också presenteras av Du & jobbet så presenteras följande
En dryg tredjedel av urvalet uppfattar sitt arbete som så mentalt och/eller fysiskt ansträngande att de inte tror att de kommer att orka arbeta kvar till normal pensionsålder. En hög andel (närmare 60 procent) av dessa uppger även nedsatt arbetsförmåga vilket gör att det finns skäl att befara att de faktiskt kommer att lämna arbetskraften i förtid. Problemen förefaller att vara störst inom stora verksamhetsgrenar som vård och omsorg, tillverkning och skolväsende.
Idag har man rätt att arbeta till 67 års ålder och vi har dessutom ett pensionssystem som bygger på att man ska arbeta så länge som möjligt för att ha någon möjlighet att överleva på den pension man får ut.

Det är ju givetvis vällovligt att den som känner sig pigg och kry vid 65 års ålder och känner att man vill fortsätta arbeta, faktiskt kan göra det också. Men för en stor grupp människor är möjligheten att arbeta efter 65 års ålder, ja till och med efter 60 års ålder, rena utopin. Eller kanske snarare en ren förolämpning.

Det här skulle kanske gå att ändra på med rejäla satsningar på arbetsmiljön, men som jag tidigare skrivit om så är regeringen mer intresserade av smileys än av en god arbetsmiljö.

Nu visar en undersökning, även den presenterad av Du & jobbet, att varannan forskare vid det nedlagda
Arbetslivsinstitutet numer har slutat forska i arbetslivsfrågor.

Regeringens argument för att lägga ned institutet var att forskningen var politiserad och att detta inte är något som staten ska syssla med (eller?). I stället skulle denna forskning bedrivas efter marknadsmässiga principer ute på högskolorna.

60 miljoner avsatte regeringen för att underlätta forskarnas omställning men på lång sikt finns nu ingen finansiering för de forskare som nu faktiskt fortsatt undersöka arbetslivsfrågor på universitet och högskolor.

Vad regeringens beslut verkligen har inneburit är att anslagen för arbetslivsforskningen bedöms minska kraftigt, med drygt 200 miljoner kronor fram till 2009. Det svåraste slaget mot arbetslivsforskningen är dock att arbetslivsforskningen blivit mycket fragmentiserad och utspridd i stället för att som förut vara samlad på Arbetslivsinstitutet, där forskare med olika kunskapsområden kunde mötas och samarbeta.

De som främst förlorar på den minskade forskningen är givetvis de som även behöver en sådan forskning mest.
Kvinnor i vården och män inom industrin är grupperna som oftast slits ut av sitt arbete.
Att lägga ner ALI var utan tvekan ett av de mest uppenbara tecknen på att regeringen bedriver en traditionell klasspolitik i gammal god högeranda hittills. Tillsammans med neddragningarna på arbetsmiljöverket så är det ett tydligt tecken på att en arbetare i regeringens ögon är betydligt mindre värd än andra.

Nästa år ska regeringen lägga fram en forskningspolitisk proposition, skriver Du & jobbet vidare, och både fack och arbetsgivare har lyft fram vikten av att arbetsmiljöfrågorna finns med.

Mina förhoppningar om att det blir bättre än en smiley är inte stora.
------------------------------------------------------------------

Lästips: Björn analyserar tokigheter från högern (vilket borde kunna fylla en heltidstjänst), LOKE menar att "köpfria dagen" är ett medelklassjippo, Svensson skriver liksom Ilse-Marie om problemen med privat vård och Hanna har hört Urban Bäckström prata om facket.

Andra bloggar om: , , , , , , och annat intressant.

2 kommentarer:

Björn Fridén sa...

helt klart intressantaste inlägget denna vecka!

(länken till mig funkar f ö inte)

Kaj Raving sa...

Tackar :-)

(Länken fixad)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...