10 november 2007

Swebuss försöker tysta facket!

Så har återigen en stridbar förtroendevald förlorat jobbet. Om det skriver Socialisten. Det handlar om en bussförare på Swebuss i Gävle som har varslats om avsked. Bussföraren, som tillhör Bussklubb 19, är även huvudskyddsombud på företaget och som från den 4:e oktober är avstängd från sin arbetsplats.

Här kan man skriva på en namninsamling till stöd för huvudskyddsombudet.

Bakgrunden ska tydligen vara att han under lång tid har provocerats av företaget, som hindrat honom i sitt fackliga uppdrag och att han till slut begått ett misstag som företaget utnyttjat.

Den verkliga bakomliggande orsaken tycks dock vara en helt annan.
"Enligt en busschaufför som GD har talat med har huvudskyddsombudet gjort sig känd som en stridbar person och han är en av få som också har vågat stå upp och påtala brister i arbetsmiljön. Enligt busschauffören ska ledningen på Swebus därför ha velat göra sig av med skyddsombudet." (Klipp från Gefle Dagblad)
Återigen blir det uppenbart att förtroendemannalagen knappast är så stark som den borde. Den lag som CUF:s Magnus Andersson menar innebär att en förtroendevald aldrig kan sägas upp
Det är nog den mest obskyra lag vi har där arbetsgivaren ska ge betald ledighet till fackliga företrädare för att de ska klara sitt uppdrag. I praktiken innebär lagen också att en facklig företrädare aldrig kan sägas upp.
Det är alldeles uppenbart att denna "obskyra" knappast hindrar arbetsköparna av med besvärliga förtroendevalda. I själva verket så är det mycket enkelt. Det värsta som kan från att göra sig hända är att företaget förlorar i arbetsdomstolen, om det nu skulle vara alldeles för uppenbart att den förtroendevalda sparkats på grund av att han/hon utfört sitt uppdrag. Nu är ju inte risken så stor att företaget fälls, men skulle det nu mot all förmodan ändå göra det så handlar det max om en eller ett par årslöner i skadestånd för att bli av med personen i fråga. Knappast ens nålpengar för många stora företag.

Förtroendemannalagen behöver stärkas så att det inte blir så billigt eller enkelt att göra sig av med en förtroendevald som är "besvärlig" och utför det uppdrag som medlemmarna har gett honom/henne. Den förtroendevalde måste kunna sköta sitt uppdrag och reagera när något är fel utan att vara rädd för att förlora sitt arbete.
--------------------------------------------------------------------
Lästips: Trotten redovisar årsinkomster medan Ilse-Marie och Björn skriver om bidragsfusk. Hos den Feministiska vänstertjejen råder det vinter.

Andra bloggar om: , , , , , , , och annat intressant.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...