07 november 2007

Fortsatt förtroenderas för Moderaterna

Regeringen fortsätter att tappa i förtroende hos svenskarna, det visar en undersökning från Skop enligt SvD. Skops analytiker Birgitta Hultåker kommenterar undersökningen så här
Det är den lägsta förtroendebalansen för regeringen sedan riksdagsvalet 2006. Det minskande förtroendet följer en nedåtgående trend som inleddes redan efter sommaren.
Undersökningen har genomförts under perioden 17 oktober - 3 november, alltså under Schenström-affären, men efter avslöjandet av moderaternas skattefiffel. Så det är väl ingen kvalificerad gissning att förtroendet inte har ökat sedan dess.

SvD konstaterar också mycket riktigt att
värdet på varumärket ”nya moderaterna” faller just nu som en sten
Och DN menar att alla avslöjandena leder till ett ökat politikerförakt
Det förstärker bilden av att ledande företrädare för regeringen inte följt de lagar och regler som de ansett att vanligt folk ska leva efter. Det visar att de avslöjanden som gjorts om ministrar som betalat svart inte bara är tillfälligheter. Om nu någon mot förmodan inbillat sig det.
Så kan det kanske bli, men framför allt så bekräftas bilden av en vem det är som fuskar med skatten. Skattedirektören Björne Sjökvist är inte heller överraskad eftersom skatteverket har gjort undersökningar som visar att
Den typiska personen som köper svarta tjänster är en välbetald man.
Bilden av den fuskande moderaten är i första hand inte en bild av fuskande politiker, utan bilden av en överklass som anser att man kan sätta sig över lagen och inte behöver bidra till den gemensamma välfärden om man inte känner för det, åtminstone inte så länge man inte blir påkommen.

Vänsterpartiets förslag om att bilda en delegation för att bekämpa skattebrott av företag och privatpersoner är ett bra steg i stället för att ensidigt jaga vanligt folk med alla medel. Särskilt eftersom skattebrotten kostar samhället betydligt mycket mer än bidragsfusket varje år.

Men för att komma till rätta med regeringens förtroende behövs rejälare tag än så. Jag föreslår att man därför tillsätter en katastrofkommission som gör en grundlig haveriutredning av regeringens agerande och kring moderaternas syn på moral över lag och deras skattemoral i synnerhet.

Alliansfritt Sverige skriver om CUF-ordföranden Magnus Anderssons prioriteringar mellan mänskliga rättigheter och privatägandet. Gissa vilket som väger tyngst?
Svensson tror inte att regeringen är korrumperad och David Eklind skriver om papperslösa arbetare.

Andra bloggar om: , , , , , , och annat intressant.

2 kommentarer:

Fredrik Andersson sa...

I den nya opinionsundersökningen var moderaternas röstandel i stort oförändrad. Tror det kan bero på att de fick en hel del positiv publicitet i samband med deras stämma. Annars borde de ju ha tappat med tanke på alla skandaler.

Det verkar inte krävas särskilt mycket opposition mot de där tomtarna men jag hoppas ändå att vänstern skulle profilera sig lite bättre snart.

Kaj Raving sa...

Jo, undersökningen tyder på att stämman mobiliserade åtminstone kärnväljarna så pass att de hänger kvar. Frågan är hur det ser ut nu, efter den senaste härvan.

Jag tycker ändå att vänstern har lyckats komma ut en del i detta, även om jag också hade hoppats på en tydligare profilering. Men vänsterpartiet stoppas ju ofta i "skälla på högern"-facket i stället för att få komma ut med den egna politiken.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...