22 november 2007

Facklig solidaritet!

Jag har tidigare berättat om det huvudskyddsombud på Swebuss som blev avskedad efter att ha ändrat ett datum på en kallelse till en kallelse till arbetsmiljöverket.

LO-tidningen rapporterar om att de lokala förhandlingarna med företaget nu har strandat och att de centrala förhandlarna kommer att ta vid på tisdag.

Skyddsombudet, som nu går hemma utan vare sig lön eller a-kassa, eftersom det är tre månaders karens om man blir avskedad, får nu stöd från många håll, inte bara från kollegorna på Swebuss, som ju startat Gefleuppropet.
Gävleförarnas huvudskyddsombud ska ha jobbet tillbaks

Uppsägningen av bussförarnas huvudskyddsombud i Gävle är en attack mot hela fackföreningsrörelsen. Att bussförare pressas till tuffare arbetsvillkor kräver en fackförening som vågar säga ifrån, inte mer tystnad och rädsla. Om uppsägningen av en fackligförtroendevald lyckas kommer snart fler attacker.

En bussförare i Gävle har varslats om avsked och är sedan 4:de oktober avstängd från sin arbetsplats. Han är vald till Huvudskyddsombud av sina kollegor för att föra fram deras talan i arbetsmiljöfrågor. Det som ligger bakom avskedet är att huvudskyddsombudet har ändrat ett datum på en kallelse till ett möte med arbetsmiljöverket.

Självklart ska ett skyddsombud få gå på sådana möten på arbetstid men arbetsgivaren har under lång tid tvingat de förtroendevalda att sköta sina fackliga uppdrag på sin fritid. I förtroendemannalagen stadgas det att man har rätt till den tid som uppdraget kräver. Våra fackliga kamrater har provocerats under lång tid och till slut gjort ett misstag, då har arbetsgivaren slagit till med sitt starkaste vapen.

”Enligt en busschaufför som GD har talat med har huvudskyddsombudet gjort sig känd som en stridbar person och han är en av få som också har vågat stå upp och påtala brister i arbetsmiljön. Enligt busschauffören ska ledningen på Swebus därför ha velat göra sig av med skyddsombudet.” (Klipp från Gefle Dagblad)

Han befinner sig nu i en mycket svår ekonomisk situation. Han får ingen lön av Swebus och ingen A-kassa på grund av att det är 65 dagars karens vid avsked. Socialen i Gävle säger att man ska spara varje månad ifall man blir arbetslös så att man har en buffert om man förlorar jobbet. Han erkänner att han gjort fel men Swebus säger att ”de har förlorat allt förtroende för honom” och vägrar ta tillbaka avskedet.

Den 27:e november kommer en förhandling mellan Kommunal och Swebus hållas i Gävle om detta. Vi samlar in namn till stöd för Gävleförarnas sak som vi ska åka upp och lämna till förarna på Gävlegaraget på den aktuella dagen. Vi kräver att han ska få sitt jobb tillbaka!
Kollegorna på den konkurrerande bussfirman Busslink visar riktig solidaritet och har startat en ekonomisk insamling, så att skyddsombudet, vars fru är hemma med en 7-månaders baby, ska klara uppehället för dagen. Dessutom så vill man minska risken för att han i en svår ekonomisk situation tvingas acceptera en förlikning.

Peter Björklund, huvudskyddsombud på Busslink i Stockholm har tagit initiativ till insamlingen
Det är ren medmänsklighet. Han har ett litet barn att försörja och ingen ska behöva vara fattig för att en arbetsgivare gjort fel.
Så ska facklig solidaritet se ut!

Visa ditt stöd för skyddsombudet och hjälp honom att stå upp emot Swebus genom att skriva på och sprida namninsamlingen och genom att sätta in en slant på hans konto i Swedbanken : Kontonummer: 904 268 734-4 Clearing 8103-4

Mer information finns på Bussklubb 19:s hemsida.

(kommenterande bloggar)

Andra bloggar om: , , , , , och annat intressant.

2 kommentarer:

Birgitta Axelsson Edström sa...

Hej Kaj!
Jag har lagt en länk till dig på min blogg. Hoppas det är ok!
Trevlig helg!

Kaj Raving sa...

Helt ok :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...