04 oktober 2007

Två fel är inte bättre än ett

Vårdnadsbidraget har varit på tapeten en hel del i lokalpressen den senaste tiden. De allra flesta argumenten har man hört flera gånger redan, men det i insändaren nedan har jag faktiskt inte hört innan. Men så var det nog något av det dummaste jag hört också.


Svaret blev som följer.

Svar till Runo Hageberg. Du talar om att ”möjligheten” att arbeta deltid är en kvinnofälla och att detta skulle legitimera att man inför ytterligare en kvinnofälla - vårdnadsbidraget. Som om två fel skulle vara bättre än ett.

Deltidsarbete är en kvinnofälla för många idag, det har du rätt i. Mängder av kvinnor arbetar deltid – ofrivilligt. De får helt enkelt inte möjlighet att arbeta heltid, fast de vill. Det är därför som vänsterpartiet driver frågan om rätt till heltid, liksom även kvinnodominerade fackförbund som Kommunal gör.

Detta har dock regeringen slagit ifrån sig. Man väljer i stället att begränsa möjligheten att stämpla upp till heltid för alla ofrivilligt deltidsarbetslösa för att i stället ge pengarna i bidrag till kvinnor som frivilligt väljer att vara hemma.

. Det är ett dråpslag mot mängder av ensamstående mödrar som redan idag har svårt att klara sig på sin lön och det sätter deltidsarbetande kvinnor i en ännu högre grad av beroende av en man med bra lön. Regeringen väljer helt enkelt sin vana trogen att åter igen sparka på de som redan ligger.

Så, skillnaden som du efterfrågade är, att i stället för att åtgärda en kvinnofälla, vilket vänsterpartiet vill, så fördjupar regeringen en kvinnofälla och skapar dessutom en ny.

Kaj Raving
Ordf, vänsterpartiet Nybro

---------------------------------------------------------------

Björn skriver vidare om Carnegie-affären och Hans Linde har skrivit ett bra inlägg om OS och mänskliga rättigheter.

Andra bloggar om: , , , , , , och annat intressant.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Kaj
ja jag läste också den insändaren och skickade in ett svar följer här./Micke

Svar till Runo Hageberg.
Kvinnofällor
Ja givetvis finns det många kvinnofällor inte gagnas någon av att införa en till det är väl logiskt? Som svar på din fråga var i ligger skillnaden med att stämpla upp till heltid om man är deltidsanställd. Den frågan är mycket enkel att svara på stämplar du är du arbetslös som arbetslös står du till arbetsmarknadens förfogande. Så det är en väsentlig skillnad!

Apropå dubbelmoral att införa ett bidrag när man samtidigt hävdar att det är arbetslinjen som gäller är inte det dubbelmoral då?

Mikael Nilsson (v)
Emmaboda

Kaj Raving sa...

Perfekt!

Bra att du kompletterar med att man som (deltids)arbetslös faktiskt står till arbetsmarknadens förfogande till skillnad från ifall man väljer att inte jobba fullt.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...