07 oktober 2007

Tårgas ur två perspektiv

Tårgastillverkning tycks vara en lukrativ bransch idag.

I Bern blev det tårgasbråk(?) när autonoma grupper försökte stoppa det rasistiska folkpartiet SVP från att hålla en manifestation. Jag har skrivit om SVP:s valaffischer tidigare.

Jag kom att fundera lite på vinklingen hos de stora drakarna efter att ha läst deras rapporter ifrån Bern respektive Köpenhamn. Trots att man rapporterar om exakt samma händelser så skiljer sig nämligen rapporteringen avsevärt åt.

DN rapporterar om 10.000 SVP-anhängare och talar om att svartklädda vänsterdemonstranter blockerade gatorna och att SVP:s partiledning ansåg att det var ett nederlag för demokratin att de fick hålla sitt möte på samlingsplatsen. Sist så lägger man till att


deras valkampanj betecknas av kritikerna som rasistisk eftersom utvisning av kriminella utlänningar står överst på programmet.
SvD rapporterar i stället om demonstranter som ville avbryta en demonstration av


extremhögerpartiet SVP
Som för övrigt inte var fler än 5.000 här. Dessutom så talar man om att


SVP har bland annat låtit tala om sig genom att protestera mot minareter och kräva att "svarta får" bland invandrarna kastats ut.
Tårgas användes även mot demonstrationerna i Köpenhamn men här är förhållandet i rapporteringen snarast det omvända. DN talar om att det var en fredlig demonstration


Ett tiotal demonstranter tog sig upp på polispiketernas tak. Polisen svarade med att skjuta tårgasgranater in i demonstrationståget.

Fram till dess hade demonstrationen varit lite av en stor solig lördagsutflykt med många barnvagnar. Tårgasen spred nästan panik bland de 3.000 demonstranterna när de rusade bakåt för att undkomma den stickande, fräna gasen.
Samma skede beskrivs i SvD såhär


Demonstranter började klättra över polisbilarna, varvid polisen satsade på att upplösa demonstrationen. Ordningsmakten använde både tårgas och batonger.
Precis samma skede ser totalt olika ut i de båda tidningarna. I DN blir det tydligt att polisen "överreagerar" betydligt, medan man av SvD år bilden av en samordnad attack från demonstranternas sida som polisen i sin tur var tvungen att försvara sig emot.

Skillnaderna återspeglas även i rubriksättningen; DN


Tårgas mot demonstranter i Köpenhamn
"Tårgas mot demonstranter" ger liksom tidigare citerat stycke en bild av att demonstranterna attackeras. Notera särskilt valet av "demonstrant" i stället för det sedvanliga; autonoma, svartklädda och/eller vålds-någonting, som man alltid brukar få se.

SvD:s rubrik följer mycket riktigt den gängse mallen


436 gripna i Köpenhamnsvåld
"Köpenhamnsvåld" och "436 gripna" ger sken av en blodig sammandrabbning med extrema våldsamheter från demonstranternas sida. Den bilden förändras dock något av att de enda våldsamheter som man vet att rapportera om är att "våld utbröt" och att "ordningsmakten använde både tårgas och batonger". Dessutom så skriver man att

De flesta frihetsberövandena bestod dock i att folk bussades från demonstrationsplatserna. Ytterst få väntas bli häktade.
"Ytterst få väntas bli häktade" tyder knappast på några större våldsamheter från demonstranternas sida. Vad jag vill minnas så har inte den danska polisen haft några större betänkligheter kring att sy in folk "på riktigt" tidigare.
Uppdatering: Det verkar som om ingen kommer att anhållas, enligt polisen. Så mycket för det våldet.

Man kan bara konstatera: Två olika tidningar, två olika versioner av samma demonstrationer. Det är i och för sig inget ovanligt. Den som läser en vänsterblaska är van vid att bilden man läser där inte stämmer med den man läser i borgarmedia.

När det skiljer sig på detta vis mellan de två stora borgarblaskorna så blir bilden dock extra tydlig på ett sätt som inte är så vanligt.

Det har sagts förr, men det tål att upprepas: Media är aldrig objektiv!

-----------------------------------------------------------------
Svensson har också skrivit om demonstrationen i Köpenhamn.


Andra bloggar om: , , , , , , , och annat intressant.


Kommenterande bloggar7 kommentarer:

muathvbk1 sa...

Dessa demonstrationer är framförda av människor med brist på riktiga problem. Vad dom demonstrerar mot har egentligen ingen betydelse. Det här är deras sätt att känna gemenskap och att dom gör något viktigt. Det är typiskt av svaga, insiktslösa och karaktärslösa personer att söka sig till olika grupper för att känna tillhörighet. Addera deras avvikande och utstickande kläder och stil som egentligen har till syfte att skapa ett intressant yttre som uppvägning för deras ointressanta och platta inre. Bor man i länder som är bland de bästa i världen att bo i och som till och med tillåter ett liv utan slit och arbete är det kanske inte konstigt att bristen på naturliga problem leder till att man konstruerar egna fiktiva. Fast deras passiva och lata leverne tillåts egentligen på bekostnad av andra som tvingas till att få ut mindre av sitt arbete och slit. Och inte nog med det, människor med riktigt behov av allmännhetens stöd och solidaritet begränsas av dessa individer. Men vad ska man göra, det är svårt att bygga ett perfekt system och det finns alltid dom som kommer vara framme och förstöra. Synd bara att dom måste maskera sitt samhällssabotage med tomma slagord. Dom kunde ju göra som exempelvis fotbollshulliganerna som inte smyger med att dom gillar att förstöra och slåss, det är ju i alla fall någon sorts ärlighet.

Det här inlägget är inte enbart ett svar på ditt inlägg om demonstrationen i Danmark utan mitt svar på den typ av åsikter som den typ av personer som du bär på. Visst har jag gjort en generalisering och möjligtvis en liten överdrift. Men det är för att få fram min poäng.

Det är kul att man kan föra en civiliserad dialog på nätet. Men ens första tanke när man ser nyheterna om dessa demonstrationer är ett hopp om att dom danska poliserna ger dessa vänstertomtar ordentligt på pälsen. Men man måste behärska sig.

Mvh

Kaj Raving sa...

Ett sånt kvalificerat skitsnack!

Om man bor i ett land som "är bland de bästa i världen att bo i" så ska man alltså inte protestera mot försämringar och nedbrytning av det landet. Hur tror du att exempelvis Sverige blev ett sånt förhållandevis bra land att bo i? Genom att människor satt och var nöjda med att andra hade det sämre?

Kolla upp hur det såg ut runt förra sekelskiftet så får du se en historia fylld av demonstrationer, kravaller, övervåld från polisen och borgarpress som skriker om hårdare tag mot ligisterna, samhällets upplösning och lata arbetare.

Man använde sig med andra ord redan då av precis samma retorik som du, och borgare över lag, använder sig av idag.

("den typ av åsikter som den typ av personer som du bär på" - Det är svårt att inte bli nyfiken)

Björn sa...

Bra post, och bra kommentar Kaj. Jag tycker det är värt att uppmärksamma rubrikerna efter "bråket" på Stureplan i fredags också som i några minuter, alternativt timmar löd "Polisen slog till mot anarkister" och dylikt. När det alltså handlade om en brutalt anfallen blockad som SAC höll, i fullt laglig anda.

Vidare så tror jag vi måste komma ihåg två saker. Media kommer aldrig gilla oss i stort. I vissa mindre fall kan de göra det, som den förhållandevis goda rapporteringen i dagsmedia över Köpenhamn nu. Men jag har varit med i för många saker som man ljugit om eller kvävt i tystnad. Vi behöver vår egen media! Det blir givetvis problematiskt när folk i även dem kan stå och ljuga, som ex. det som skedde vid G8 i Rostock "fulla kravallturister".

All respekt åt de danska aktivisterna för deras mod och disciplin under sådan absurd polisrepression.

Kaj Raving sa...

Visst behöver vi vår egen media. Att DN i detta fall råkade få med en artikel som var relativt positiv ur "vår" (jag var ju inte där) synvinkel ser jag snarast som ett olycksfall i arbetet från deras sida.

Det var ju även därför jag kunde ta upp det, eftersom som det är SvD:s rubriksättning och artikel som är det man är van vid från borgarmedias håll.

Blir det någon form av våld eller liknande så blir det vanligtvis grovt vinklat och förekommer inget våld alls... tja, då får man inte läsa om det i borgarmedia i alla fall.

Ida Karlsson sa...

Måste få kommentera situationen i Schweiz, där jag för tillfället befinner mig för att jobba. Jag tycker också att SVP:s invandrarpolitik och valaffischer är oförsvarbara, men man måste komma ihåg att det fungerar här. De är Schweiz största parti. Schweizarna tycker inte att de affischerna är konstiga på något sätt.

Jag tycker att man måste ta tag i frågan precis som när man pratar om SD, man får aldrig inskränka demokratin. Om människor väljer SD, så har alla andra partier misslyckats, men det blir aldrig bättre av (som i Bern) att vänsterradikala grupper försöker stoppa dem med våld. Vi måste stoppa med demokrati!

Samma sak hände ju i Göteborg precis efter valet, då diverse odemokratiska vänstergrupper gick ut med att de "över sin döda kropp" skulle låta Sverigedemokraten komma in i Kommunfullmäktige.

Jag tycker givetvis att valaffischer av detta slag ska fördömas, men jag tycker att det är de andra partierna som misslyckats med att förmedla sin politik som ett bra alternativ. Att affischerna nu dessutom används av tyska nynazister gör ju inte saken bättre.

Man måste dessutom alltid sätta saker i sitt sammanhang. Människor blir formade av situationen de lever i. Schweizare är fostrade att vara konservativa. Kvinnorna är fortfarande hemmafruar (de sista fick rösträtt 1971) och man har många, många fördomar. Och visst är det tragiskt. Men att ändra på sociala normer är ett långsamt arbete, och ju mer man kritiserar SVP här, desto starkare växer de.

Som det ser ut nu kommer de inte ha några problem att vinna valet senare i höst.

Anonym sa...

Du Björn.


Jag såg eländer utanför fridays. Vad är det som fåtr dig att tro att det skulle vara lagligt att blockera ingången för en resturang och därmed sabba för alla? Nej någon jävla ordning får det vara. tror du att man göra hur som helst eller?

Kaj Raving sa...

Nu kan ju jag bara gissa varför Björn tror att det skulle vara lagligt.

Jag skulle tippa på att det beror på att blockader är en laglig facklig stridsåtgärd och att det i detta fall handlade om just en facklig organisation som genomförde en blockad.

Men det är ju bara vad jag tror...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...