12 oktober 2007

Tips som inte är förankrat i verkligheten

Insändaren här till höger har varit inne i båda lokaltidningarna. Som synes så är det återigen vårdnadsbidraget som är i fokus, fast jag måste erkänna att vinklingen var ny.
Jag började nästan tro att mitt svar inte skulle tas in alls, men nu har det kommit in i Barometern i alla fall.

Moderaten Eva Bengtson Skogsberg ger alla ensamstående mödrar ett litet tips. Hon tycker nämligen att ensamstående mödrar ska ta vårdnadsbidraget och lägga det på att köpa hushållsnära tjänster i form av barnpassning, på obekväma arbetstider, exempelvis nattetid.

Om den ensamstående mamman tar sina tretusen för vårdnadsbidraget och lägger på hushållsnära tjänster så kan hon ju lägga sextusen i månaden på barnpassning menar hon. Dessutom slipper hon ju avgiften till den kommunala omsorgen.

Att den ensamstående mamman trots att hon utnyttjar både vårdnadsbidrag och ”hushållsnära tjänster” inte skulle få vare sig mer tid med barnen eller hjälp med ”livspusslet” tycks inte vara något som bekymrar. Jag antar att den som är fattig inte anses ha behov av någotdera.

Om man räknar på det så får man 6000 plus säg 2000 i barnomsorgsavgift, vilket ger 8000. Räknar vi sedan att den ensamma mamman arbetar heltid så behöver hon således barnpassning för 175 timmar, oräknat eventuella resor. Det innebär att hon behöver hitta någon som sköter barnomsorgen för 46 kronor i timmen.

Eller annorlunda uttryckt; om den ensamstående mamman ska få någon nytta av ”tipset” så måste någon ta ett arbete, på obekväm arbetstid, med 5400 kronor i lön efter skatt för en heltidstjänst.

Det tycker alltså Eva är en ”bra summa” att fixa barnomsorgen för. Det kan jag säkert tro att hon tycker, men vem tycker hon ska behöva leva på den lönen? Är det en lön som hon själv kan tänka sig att arbeta för? Skulle inte tro det, räknar man med en normalhyra på det så hamnar man nämligen under socialbidragsnormen.

Men det blir värre. Problemet är nämligen att Eva inte har tagit hänsyn till verkligheten när hon räknade. För i verkligheten så begränsas ”hushållsnära tjänster” till 50000 kronor per år för en ensamstående vilket gör 4167 kronor i månaden. Ska den ensamstående mamman fixa barnomsorg för den summan så måste hon hitta någon som vill jobba för mindre än 25kronor i timmen innan skatt. Det tipset är säkert alla ensamstående mödrar tacksamma för.

Kaj Raving
Ordf, vänsterpartiet Nybro

Andra bloggar om: , , , , , och annat intressant.

12 kommentarer:

Nicke Grozdanovski sa...

Mycket bra inlägg Kaj. Din fina och belysnade insändare var inne i Östran i dag. Men vem är förvånad över Högerns låglöneförespråkning. Den genomsyrar hela deras politik. Det gäller för oss att belysa detta och visa vad de egentligen vill som de inte säger. Det har du gjort på ett föredömligtsätt med denna insändare.

Kaj Raving sa...

Tackar, tackar.

Björn Fridén sa...

Men gud, trodde hon att ingen skulle reagera på detta? är hon moderat politiker? (då blir det inlägg hos mig)

Kaj Raving sa...

Det blir nästan lite tråkigt med så öppet mål :-)

Anonym sa...

Ha. En kommunist som du lär alltid sväva omkring i de teretiska molnen. Om du läst på överhuvudtaget så hade du sett att kommunism leder till förtryck och diktatur. Inget annat. Försök inte framstå som en verklighetsnära medborgare med en budget i ryggen som för tankarna till en cirkus scott. Er politik består av galenskaper och tokerier. Med er gigantiska sedelpress så lär inflationen stiga i himmeln med kaos och elände som resultat. Det är tur att ni aldrig lär få möjlighet att implementera den. Nej du de där kuba fasonerna håller inte!

Kaj Raving sa...

Det riktigt bedrövliga är att det där antagligen var det intelligentaste du hade att komma med också...

Anonym sa...

Nej det var det inte. Men min analys ligger betydligt över dina när det gäller intellektuell observationsförmåga.

Kaj Raving sa...

Kallar du kommentaren ovan för en analys?

Den var ett intellektuellt bottennapp redan som kommentar, men sedd som "analys" så blir den riktigt pinsam.

Anonym sa...

Vad exakt är det du anser vara felaktigt? Att kommunismen lett till diktaturer och förtryck kan väl inte ens en dogmatiker som du förneka? eller? att er budget är en drömbudget som är att beteckna som icke ekonomiskt anvarsfull är väl inte heller detta kontrversiellt, eller? anser du att det är fritt fram att sprätta iväg runt 140 miljarder utan att detta får långtgående konsekvener när det gäller inflation, ränteläge etc etc?. vem skall betala? Är det arbetarna ni vill klämma åt? poliserna, sjuksköterskorna, lärarna. Är det dem ni vill jaga och skatta sönder? Konkretisera dina "botten napp" teorier så kanske vi kan få en sansad debatt. du rör dig med abstrakt flum. Men det är inget ovanligt när det gäller kommunister.

Kaj Raving sa...

Tja, det är du som presenterade ett tips som inte var förankrat i verkligheten.

Du företräder dessutom en regering som i en högkonjunktur, väljer att elda på ekonomin ännu mer. Snacka om oansvarigt!

Utöver det så väljer du att vara anonym, vilket i och för sig inte är så ovanligt inom extremhögern.

Presentera dig ordentligt och kom med något konkret, så kan vi kanske få en vettig debatt.

biggus sa...

Ha.

För det första så kritiserar du en regering som finansierat alla reformer till en sisådär 80 procent för att elda på i ekonomin när du själv företräder ett parti som vill dra på med 140 miljarder.
Vilket som är att betrakta som ekonomiskt oansvarigt låter jag andra bedöma.
Det är dock inte svårt att räkna ut!
För det andra: Varför tror du att jag representerar extremhögern? Jag respekterar de demokratiska värderingarna till fullo. Extremister om man med dessa menar personer som medvetet ställer sig utanför detta demokratiska ramverk har jag inte mycket över för. Vi ser dock exempel på hur dessa antidemokratiska krafter utnyttjar demokratins priviliger för att föra fram sin sak. Detta är naturligtvis inte bra men något man får ta om man vill bevara en stark yttrandefrihet(lagbrott skall dock beivras)
För det tredje: De som generellt sett väljer att vara anonyma är de grupperingar som verkar på den yttersta högerkanten, Afa och liknande galenpannor. de är mycket sällsynt att extremhyögern använder sig av Skygglappstrategin. Jag tillhör som sagt inget av dessa läger.

För det fjärde. Med tanke på ert partis bindningar till forna öst och deras väl utbredda kontrollmekanismer så är jag skeptisk till att släppa mitt namn på denna sida. Det är att betecknas som en riskfylld operation. Du kan kalla mig korvkungen.He

Jag har som idel lovord att säga till yngre personer som engagerar sig politiskt. Det är alltför få. Att vara fritidspolitiker är sannerligen ingen dans på rosor. Jag talar av egen erfarenhet.
Men jag önskar dig lycka till även om jag inte tror att det räcker till mer än 3-4 procent 2010
Goodbye

Kaj Raving sa...

För det första: Tja, du har nog rätt i att de flesta ser det orimliga i att elda på privatekonomin för fullt mitt i en rådande högkonjunktur och att det riskerar att överhetta ekonomin. Det är inte heller svårt att fatta att det är i en högkonjunktur, när det finns pengar, som man ska investera i välfärden.

För det andra: Du får finna dig i att bli kallad för extremhöger så länge som du kallar mig kommunist och samtidigt gör kopplingar till diktatur och förtryck.

För det tredje: "De som generellt sett väljer att vara anonyma är de grupperingar som verkar på den yttersta högerkanten, Afa och liknande galenpannor. de är mycket sällsynt att extremhyögern använder sig av Skygglappstrategin."
Du får nog klargöra vad du menar med höger här, men att extremhögern (nazister osv.) inte skulle vara anonym är enbart bullshit.

För det fjärde: "Med tanke på ert partis bindningar till forna öst och deras väl utbredda kontrollmekanismer så är jag skeptisk till att släppa mitt namn på denna sida. Det är att betecknas som en riskfylld operation."
Det är nog snarast att beteckna som förföljelsemani. Eller möjligen en allmän ovilja att stå för sina åsikter.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...