29 oktober 2007

Skämtet blir verklighet!

Regeringens ide om att, liksom i Danmark, belöna företag med god arbetsmiljö med en smiley blir nu verklighet, det skriver DN. Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin har flaggat för metoden redan tidigare, men nu är det tydligen klart.
- Det kan tyckas vara en enkel och simpel åtgärd, men vi tror på konkurrens även när det gäller arbetsmiljön. Det ska inte bara bli fler jobb, de ska vara goda och utvecklande också.
säger
Statssekreteraren Jöran Hägglund.

Goda och utvecklande jobb... jättebra. Synd bara att det klingar så falskt från en regering som lagt ner
Arbetslivsinstitutet, ALI och dragit ner rejält på anslagen till Arbetsmiljöverket. Resultatet är att viktig kompetens på arbetsmiljöområdet går förlorad.
Men det är klart, vi får ju smileys i stället.
- Det gäller att locka människor. Smileys är inte så dumt
menar
Desirée Pethrus Engström (kd) och har grundligt fel. Smileys som konkurrensmedel är riktigt värdelöst eftersom de yrken där arbetsmiljön är som sämst, inom de lågkvalificerade, ofta industrijobb, städjobb osv., så råder det knappast någon konkurrens om arbetskraften.

Och om det råder konkurrens om arbetstillfällena, vilka möjligheter har då dessa människor att välja och vraka utifrån ifall företaget har en smiley.

Kan han/hon säga till arbetsförmedlingen- Nähä, ingen smiley där, då får jag väl stämpla ett tag till då?

Skulle inte tro det. Tvärtom så gör ju regeringens sänkning av a-kassan att människor drivs till ytterligare minskad valfrihet eftersom man är tvingad att ta första bästa arbete för att klara sin överlevnad.

Och därmed så faller ju själva idén att det skulle vara ett konkurrensmedel för företagen annat än när det gäller högkvalificerade yrken där de anställda redan i dag kan ställa långtgående krav. Företagen med den sämsta arbetsmiljön kan i stället strunta i de lagar som finns i ännu högre grad än vad som sker idag, eftersom möjligheterna till kontroll har minskat avsevärt.

blir betyget för regeringens smiley-idé.
--------------------------------------------------------------
Björn har snöat inGöran Hägglund, Kerstin skriver om högerextremism och Svensson om nyliberalism.

Andra bloggar om:
, , , , , och annat intressant.

2 kommentarer:

Björn Fridén sa...

Ojoj Kaj, detta är en guldklimp… men den första länken till min blogg fungerar inte riktgt.

Kaj Raving sa...

Är det inte underbart hur de ständigt ser till att fixa fina upplägg till ett blogg-inlägg :-)

Länken fixad.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...